Læsetid: 2 min.

Et irsk ja kan presse Løkke til EU-opgør

Efter måneder i glemsel bryder debatten om de danske EU-forbehold atter ud. Et irsk ja til Lissabon-traktaten kalder på handling, lyder kravet fra S, SF og R
2. oktober 2009

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan komme under et gevaldigt politisk pres, hvis den irske befolkning stemmer ja til EU's Lissabon-traktat.

Allerede inden de irske vælgere har været ved stemmeurnerne, efterlyser både politikere og en førende EU-ekspert, at der bliver udskrevet en folkeafstemning om det danske retsforbehold i løbet af denne valgperiode.

»Jeg har meget svært ved at forestille mig, at der ikke vil komme en afstemning. Især fordi Lissabon-traktaten meget hurtigt vil få konsekvenser for Danmark,« siger professor og leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet, Marlene Wind.

De seneste meningsmålinger tyder på, at irerne fredag vil stemme ja til Lissabon-traktaten, og hvis Tjekkiet og Polen også underskriver traktaten, får EU et nyt traktatgrundlag. Det lægger et stort pres på den danske regering, da Lissabon-traktaten formentlig medfører, at Danmark på grund af vores retsforhold ikke længere kan deltage i det europæiske politisamarbejde, Europol.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu