Nyhed
Læsetid: 4 min.

Offentligt ansatte mænd dominerer lokalpolitik

Kommunalpolitik er svært tilgængeligt for kvinder og privatansatte. De trækker sig hurtigere fra det politiske arbejde, samtidig med at offentligt ansatte mænd fylder mest i kommunalbestyrelserne. Ifølge eksperter er skævvridningen et demokratisk problem
Indland
3. oktober 2009

Den typiske kommunalpolitiker er en mand, der til dagligt måske arbejder som skolelærer, og allerede har rundet de 40 år. Samtidig har denne arketypiske politiker erfaring fra andre politiske forsamlinger og har siddet ti år eller mere i kommunalbestyrelsen.

Sådan lyder konklusionen på en netop offentliggjort undersøgelse fra Anvendt KommunalForskning, der har kortlagt, hvad der kendetegner politikerne, som optager stolene i byrådssalene landet over. Syv ud af ti kommunalpolitikere er mænd, og over halvdelen er ansat i den offentlige sektor. Til gengæld arbejder kun hver fjerde politiker i det private erhvervsliv.

»Vi har også kigget på, hvem der selv forlader lokalpolitik. I det øjeblik man først er valgt ind, er kvinderne og de privatansatte hurtigere til at sige stop. Det tyder på, at de har sværere ved at få arbejdsliv, privatliv og politik til at gå op end andre,« forklarer Lene Holm Pedersen, der er forskningsleder ved Anvendt KommunalForskning.

Den udlægning kan Jesper Truelsen sagtens genkende. I fire år har han været byrådsmedlem i Ikast-Brande Kommune, men til kommunalvalget den 17. november vil han ikke være at finde på stemmesedlerne.

»Jeg ville rigtig gerne fortsætte i politik, men det er umuligt at finde tiden til det. Jeg er privatansat, og det er svært at få til at passe med møderne. Desuden er du også nødt til at sætte dig ordentligt ind i tingene, hvis du vil have indflydelse,« siger han.

Tidsrøver

Jesper Truelsen deltager i møder et par gange om ugen. Et udvalgsmøde varer for eksempel godt fem timer, og med en dagsorden, der kan fylde op mod 200 sider, sluger det politiske arbejde meget tid.

»Nogle dage møder jeg på arbejde klokken seks om morgenen, og skal jeg til møde bag efter, er jeg først hjemme sent om aftenen,« fortæller han.

Ifølge undersøgelsen bruger lokalpolitikerne også mere tid på det politiske arbejde end tidligere. Mere end halvdelen af alle kommunalpolitikere arbejder i dag mindst 15 til 19 timer om ugen. For 15 år siden var arbejdstiden på 12 og 15 timer.

»Tidsforbruget er ved at have nået en smertegrænse. Det er for svært at få politik til at harmoner med privatliv,« forklarer Lene Holm Pedersen, der især mener, at stigningen skyldes kommunalreformen.

Hun bakkes op af Ulrik Kjær, kommunalforsker og professor ved Syddansk Universitet.

»Det øjeblik, hvor kommunalpolitik fylder det samme som en halvtidsstilling, så kan vi ikke ignorere det. Det er en meget begrænset personkreds, der har en halvtidsstilling liggende, som de kan bruge på at deltage i politik,« siger han.

Skævvridning

Selv om det stigende tidspres har gjort det endnu sværere for bestemte grupper i befolkningen at deltage i lokalpolitik, har kvinder altid været underrepræsenteret i kommunalpolitik. Det understreger Anette Borchorst. professor og ligestillingsforsker ved Aalborg Universitet.

»På lokalt niveau har kvinderepræsentationen stået stille i mange år, og vi er blevet overhalet af en lang række lande. I Norge og Finland sidder der langt flere kvinder på de kommunale poster,« fortæller hun.

Men om det er et problem, at kommunalbestyrelserne ikke afspejler befolkningen, er ifølge Ulrik Kjær svært at afgøre. Der findes nemlig ingen forskning, som giver svar på spørgsmålet

»Vi har kun nogle fornemmelser af, at det er politisk ståsted, der betyder mest for, hvordan du prioriterer de kommunale kroner.«

I stedet mener han, at forskelle i køn og arbejdsforhold kan afgøre, hvilke områder politikerne sætter fokus på, og hvilke løsninger de vælger.

»En enlig mor med to børn sætter helt sikkert mere fokus på daginstitutionernes lukkedage, end en 58-årig mand, hvis børn er flyttet hjemmefra,«forklarer han.

Selv om det er uklart, hvilken betydning skævvridningen har, mener Anette Borchorst alligevel, at den er et stort demokratisk problem.

»Der skal være lige adgang for alle. Det har man allerede indset flere steder i udlandet, hvor man prøver at løse problemet. I Frankrig står det i forfatningen, at der skal være lige mange mænd og kvinder i lokalpolitik.«

Ulrik Kjær mener også, at det ikke er nok kun at diskutere, om den skæve repræsentation er skadelig:

»Der eksisterer et retfærdighedsargument, der maner de andre diskussioner helt til jorden. Er der nogle strukturelle forhold, der holder bestemte grupper i befolkningen ude, så må man arbejde på at få dem fjernet,« siger han, mens Lene Holm Pedersen tilføjer:

»Det styrker demokratiets legitimitet, hvis forskellige befolkningsgrupper i samme grad kan være politisk aktive.«

Hun mener, at der findes flere løsninger, der vil sikre at flere får mulighed for at deltage i lokalpolitik. Enten skal man få politikken til at fylde færre timer, eller købe folk mere tid fra deres arbejde. Ulrik Kjær er dog ikke enig i, at løsningen er så ligetil:

»Skærer man ned på arbejdstiden får politikerne ikke det nødvendige indblik i sagerne. Gode politikere er aktive og ved, hvad der foregår i kommunerne. Men gør man kommunalpolitik til et fuldtidsarbejde, mister de kontakten til almindelige mennesker.«

Serie

Kommunalvalg 2009

Seneste artikler

 • Kammerater, tænk på kulturen i kommunen

  18. december 2009
  Vi har en regering, der har sat kulturpolitikken på standby. Men i kommunerne har de mange socialdemo-kratiske borgmestre nu muligheden for at gøre en stor forskel, og det er vigtigt, at vi prioriterer området højt
 • Arkitekturgryde a la socialisme

  28. november 2009
  Du skal bruge en ordentlig bunke alment boligbyggeri, en god portion tilflyttere fra arbejderklassen samt folk med mellemlang akademisk uddannelse, en bar mark og en masse børn
 • 'Den evige 1. maj-stemning bliver svær at holde'

  20. november 2009
  Oppositionens permanente valgkampsstemning kommer til at toppe for tidligt, spår V-næstformand Kristian Jensen op til Venstres landsmøde i weekenden
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her