Nyhed
Læsetid: 6 min.

OL i mediehysteri

Egentlig handlede det om, hvilken by der skulle være vært for OL i 2016, men set fra fjernsynsstolen var det 'all about' Obama. DR og TV2 imponerede derfor med timevis af tomgangs-tv om et amerikansk reklamefremstød. Det var stor komik
Både TV 2, TV 2 News og DR præsterede timevis af tomgangstv i forbindelse med Barack Obamas korte besøg i Danmark for at lægge en godt ord ind for Chicago i kampen om at vinde OL-væertskabet i 2016

Både TV 2, TV 2 News og DR præsterede timevis af tomgangstv i forbindelse med Barack Obamas korte besøg i Danmark for at lægge en godt ord ind for Chicago i kampen om at vinde OL-væertskabet i 2016

René Fredensborg

Indland
3. oktober 2009

Fredag 07.19: Airforce One eller Thai Airways?

De sender live fra skyerne på TV 2. Og det har de gjort i nu 49 minutter. For stationens dyrt indkøbte breaking news-helikopter hænger helt ude i Roskilde og filmer luftrummet over Kastrup. > >

»Det er nogle meget store kameraer, de har,« siger Niels Brinch - kvægtorvets helt egen læderhals, der normalt er ekspert i alt indenfor politi og militær. Brinch ved, at når Airforce One er på vej, så lukker man ned for al øvrig lufttrafik.

»Hov, der kommer det allerede,« udbryder værterne på én gang. Men er det virkelig det fly? Kommer det ikke for tidligt? Nej, det er det. Jamen, det har ikke den rigtige farve. Jo, det ligner da. Nej, det er... ikke ... dét fly. Det er Thai Airways'.

Det er thaierne, der tager Obamas delegation på sengen. Min far er måske med ombord. Han er netop nu i Indokina på sextur. Sådan er verden skruet så forunderligt sammen. Ofte må han helt om på den anden side af Jorden for at gennemtrumfe sin vilje. > > >

Jeg sætter vand over til kaffen. Natasja Crone oplyser, at der er blevet ommøbleret på statsminister Løkkes kontor.

»Der står nu to stole over for hinanden, så de er klar til at modtage Obama,« forklarer hun.

Det er Chicagos dag i dag, kan man forstå. For Obama er i gang med et meget stort sats.

»Hvis det går galt, så vil hans ry lide et knæk, fordi han har forladt sin socialreform for det her.« Det siger en ekspert på TV2.

Onsdag 13.44: Oprah og Flemming fra Bornholm

Onsdag var også Chicago-dag. Talkshowværten Oprah Winfrey har tjekket ind på Hotel D'Angleterre. Os mediemennesker venter. Og venter. Og kigger. >Og peger. Dér kommer sørme en limousine med tonede ruder, men ... nej, den har ingen bagsædepassager. >

Det er som den der fidus i Ole Lund Kirkegaards historie, 'Frode og alle de andre rødder', hvor Simme og Frode står og peger op på taget og hele byen til sidst skændes om, hvem der pegede først på hvad.

»Hvem venter vi på?« spørger et par turister, der har stået og gloet i flere minutter. »Det ved jeg ikke,« siger en anden.

»Spørg de der journalister.« >

Men os medier er også i tvivl. >Indtil autografjægeren Flemming fra Bornholm siger, han ved noget. Flemming har 25 års erfaring med at >spotte stjerner. >Allerede ved >middagstid fik han en skriftlig hilsen fra Oprah.

»Jeg kender hendes program. Hun er på shopping,« siger han. >

En hotelportier prikker Flemming på skulderen og trækker ham til side. >

»Jeg må ikke sige noget,« forklarer han lidt senere.

Jeg går ned ad en sidegade. En sort Audi 8 kommer trillende. Den standser. To sikkerhedsvagter så brede som boksmadrasser stiger ud. Og bag dem, Oprah, med poser under både arme og øjne. En BT-journalist kommer spurtende med et lille videokamera. Han vil vide, hvad hun synes, hvis Chicago løber med OL-værtsskabet. Det synes Oprah vil være godt. Jeg når ikke at spørge om noget. Jeg er mundlam.

På B.T. kan man høre jublen over journalistens mobiltelefon. Han har ringet og fortalt om sit scoop. Jeg henter de andre medier oppe ved D'Angleterres hovedindgang og guider dem ned til sidedøren. Da Oprah senere skal i operaen, tager hun fordøren, men på det tidspunkt er Amerikas anden førstedame landet. Og Michelle Obama er ikke typen, der gemmer sig, så pressen har forlængst left the hotel. > >

Onsdag 15.23: Bubber og Kipketer

Der er 'Skole-Ol 2009' på Østerbro Stadion. Tv-værten Bubber løber rundt med en masse vinderbørn i hånden, mens anlægget spiller 'We are the champions'. I et VIP-rum kigger kronprinsen på, i selskab med både Ritt Bjerregaard, Chicagos borgmester Richard Daley og den danskkenyanske løber Wilson Kipketer. Hvad de snakker om, er ikke forbeholdt pressen. >

Men den dansk-amerikanske football-spiller, Morten Andersen, går frit omkring iklædt en beige habit, der får ham til at ligne en repræsentant fra Danmarks Idræts-Forbund.

Han lader sig gerne interviewe, men jeg genkender ham ikke (før jeg ser ham om aftenen i tv). En flok dansk-somaliske drenge overser også denne chance for en fed autograf, mens de viser mig en basketbold med tuschstreger, man dårligt kan tyde.

»Det der er Kikpeters autograf,« siger den ene.

»Ja, han er dansk,« forklarer jeg. Det nægter de at tro på.

Men en af dem har selveste Pelés underskrift i lommen. Han har fotokopieret den fra en ven. Da jeg trisser hjem, overvejer de stadig om det er sejt eller ej at få Bubbers autograf.

Fredag 08.14: Skønheden og udyret

Airforce One er landet. Obama >sætter sig sig ind i sin skudsikre >limo. Niels Brinch er på banen med en ekspertanalyse.

»Bilerne formerer sig,« forklarer han.

Det er insiderslang for, når Secret Service-bilerne lægger sig til rette i kortegen. Han ved også, at man kalder præsidentens armerede Cadillac for 'The Beast'.

DR's Kim Bildsøe kigger også på biler og siger:

»Her er et billede, man aldrig har set før. Med Stars and Stripes og Dannebrog. Lad os se det igen, det er så smukt.«

En talsmand fra politiet forklarer, at det 'virkelig får drengerøven frem', når motorcykelbetjentene sådan får lov at ligge forrest i et prestigefyldt præsidentoptog. De andre betjente har også travlt med at fotografere følget, kan man se.

Da Barack Obama otte minutter efter ankommer til >Bella Centeret, er der dog problemer med den glatte afvikling.

»Hvad ser I?« »Hvad ser du?« »Vi ser ikke noget! Hvad ser du?« lyder det.

Ingen kan se eller høre noget. For, som man konkluderer på begge kanaler:

»Vi kan ikke se noget, for vi får slet ikke lov at komme tæt på.«

Men da Michelle Obama går på talerstolen foran den olympiske komité, står billedet klart på begge kanaler.

Vi er flere, der er rørt til tårer.

»My dad was my hero,« siger Michelle.

Hendes far havde sklerose, men lærte alligevel sin datter et højrehåndskast, der var bedre end alle drengenes i hendes kvarter.

Jeg mener det, jeg fik vand i øjnene. Michelle lavede et rent home run for Chicago. Og så tog de ind til Danmarks dronning.

Fredag 10.43: 'Mere var der heller ikke i det'

I mellemtiden har DR's Sisse Fisker været på gaden og finde 20-årige Therese Jensen, der fik et glimt og et hurtigt snapshot af Obama i 'The Beast'-bilen.

»Skal du hjem og hænge billedet op i en stor ramme på væggen?,« lyder spørgsmålet.

»Nej,« lyder svaret.

Senere finder DR en frivillig hjælper i Bella Centeret ved navn Henrik, der til daglig er fodboldtræner for et pigehold i Valby. Henrik har trykket Obama i hånden.

»Sammen med alle de andres fingre,« forklarer han.

Hvordan var det så at møde Obama?

»Det var ganske sjovt, men mere var der heller ikke i det.«

TV2 har til gengæld fundet en gråsprængt vestjyde, der hedder Erling. Han så Airforce One sætte hjulene på landingsbanen i morges, og han kommer endda helt fra Struer.

Han har også tit talt med football-stjernen Morten Andersen, der også er fra Struer. Erling siger, at Obama kan gøre en forskel for Chicago.

Han er ikke alene med den teori. Kanalen er nu klar med et nedtællingsur, der skal tikke frem til det endelige resultat. Bliver det favoritterne Chicago eller Rio? Og hvad med Tokyo og Madrid, som alle medier glemte i ugen, der gik. Måske fordi den spanske konge er for kedelig og den japanske kejser aldrig nåede frem. Hvem ved? Kun IOC. Men at prominente gæster kan få medierne til at løbe i ring, det står klart. >

Da præsident Obama er steget ombord på sit supersikrede fly i Københavns Lufthavn, 17 minutter senere end planlagt, sker der noget mystisk.

Rulletrappen til Boing-flyets underetage går ned.

Niels Brinch, TV2's ekspert på den slags, er skakmat.

»Det er svært at forklare, for der er jo også åbent ... agter,« forsøger han. »Men jeg kan ikke mindes, at netop det er sket før.«

På DR ser Kim Bildsøe også den tomme rulletrappe.

»Der foregår noget, vi ikke ved, hvad er,« konstaterer han. Med opfølgningen:

»Alle vores reportere er i gang med at finde, hvad man kan finde ud af.«

Det viser sig, at det er general McCrystal, USA's øverstbefalende i Afghanistan, som er til møde i Obamas flykabine.

På et kvarter lægger de en slagplan for krigen, og så er det ellers ned ad bagtrappen med generalen og tilbage i skyerne med præsidenten. > >

Alle er lettede, og på TV2 lover de at sende live HELE dagen. Så er det, man sætter mere vand over.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Krohne

Jeg må indrømme, at jeg med fuldt overlæg ikke tændte fjernsynet i aften - mage til mediehysteri skal man da lede længe efter. Tænk hvad man ellers kunne have brugt sin ellers fremragende sendetid på..

Nå men tillykke til Samba-drengene! Uden at kende deres planer må det da give Brasilianerne endnu mere vind i sejlene, hvilket er godt for resten af regionen.

Glimrende artikel af René Fredensborg. Der er ingen tvivl om at TV2 arbejder ud fra en formodning om at den danske befolkning består af sinker...

TV2, produceret af sinker for sinker!

Kurt Svennevig Christensen

Jeg har set noget af dagen den 2/10 i TV2 og DR 1 og jeg er rystet, dybt rystet, vred, flov - det er en målt på alle ender og kanter en skandale.

Betyder det noget? Kan det ikke være lige meget hvad TV gør og ikke gør? Nej det er vel ikke ligemeget. Det er jo TV som sætter en sag som den om forsvarets helt igennem sindsyge handlen på dagsorden og derfor kan TV ikke være ligemeget.

Vi er under angreb af en helt åbenbar grænseløs fordummelse. Og det er så grusomt, at man må knibe sig i armen hive sig i næsen for vished om man nu også er vågen.

Hvis TV, nyhederne og debatten er blevet til blot baggrundsstøj hvad gør vi så? Lader vi så blot slynglerne, banditterne i habitterne gøre hvad de nu lyster?

Dorte Sørensen

I en sådan situation var jeg glad for P1, men her var der desværre også meget om Obarma og frue sneget sig ind. I går hørte vi meget om miljøfolkene der forsøgte sig med banner med påskriften om at Obama var i byen på en forkert dato. Disse uskyldige banner blev desværre pillet ned og miljøfolkene arresteret før Obama kørte forbi.

Det er tomgangsTV med ét klart formål: fordummelse. Det kan godt være, at journalisterne tror, at deres indsats er banebrydende, men det afslører niveauet, når de tror, at vigtigt TV er TV, der fylder folks tid med INGENTING.

Om ressourceforbruget, se min stavefejlbehæftede vrede kommentar her:

http://www.information.dk/telegram/205951#comment-171488

Skrot TV'et. Prøv det.

@Jensen Hans: Uha, jeg har været meget tæt på mange gange.

Overvejelsen strejfer mig hver eneste aften, når jeg forgæves forsøger at finde noget smukt, rart eller begavet at se på, men må konstatere, at atter en aftens sendeflade næsten udelukkende består af realityshows, livsstilsprogrammer, vild med dans, klassefester, vis mig dit køleskab (så skal jeg vise dig min røv), genudsendelser af serier for 17. gang, dagsdækninger af et sportsarrangement, etc.

Jeg kunne godt tænke mig individuel frihed på TV-mediet: at man kun betalte for de kanaler, som man rent faktisk stadig kan være så heldig at finde noget rart og begavet på. Men det kommer vel ikke til at ske, formoder jeg!?

Mona Blenstrup

Slukkede både radio og tv i går. så i programoversigten, at tv startede fra kl. 6 morgen med at sende om OL og diverse.

Totalt spild af licensmidler.

Ligeså vel som jeg ikke kunne overskue at tænde for mit fjernsyn, så kunne jeg heller ikke overskue at læse denne artikel færdig.

Forskellen er jo så, at artiklen har en pointe. Mens TV2 og DR1 må lede længe efter deres.

Men man må gå ud fra, at de har tænkt i seere - som man almindeligvis gør. Men findes der virkelig et stort segment, som gad disse (evige) ligegyldigheder?

Man gjorde sig vel ikke kun af den årsag at Jes Dorph Petersen på åben skærm kunne sidde savlende med fråde rundt om mundvigen.

Brød og skuespil til folket, bare uden brød.

Pressen /TV giver os det, som flertallet ønsker at se og høre eller læse.

I et demokrati er det bare sådan - ingen har lov til at bestemme om noget er for dumt eller for kompliceret, til at det må køres i medierne.

Jeg hader f eks fodbold og undrer mig, når medieren går i coma over en fodboldkamp eller en fodboldspller- men jeg tage det alligevel med godt humør, for der er jo mange, der vil have fodbold..

Lad være med at være forargede over andres (primitive eller usofistikerede )ønsker - det virker elitært og verdensfjernt. - og de olympiske lege er noget som (alt for ) mange går op i, og så må vi ander finde os i at den får hele armen når lejlighed gives.

Hans Storgaard

Er bare glad for at jeg er p.t. er i udlandet, så slipper man for at se unødvendig, meningsløs og tidsfordrivende TV om en flok "SuperStars".