Interview
Læsetid: 3 min.

'Regeringens lømmelpakke optrapper konflikter'

Regeringen skaber selv voldsomme konfrontationer som ved rydningen af Brorsons Kirke, når dens løsning på tilspidsede konflikter er kampklædt politi. Overborgmesterkandidat Frank Jensen efterlyser dialog og mægling, hvis ikke også klimatopmødet skal ende i uroligheder
Som led i valgkampen besøgte den socialdemokratiske overborgmesterkandidat i København, Frank Jensen i sidste uge Valby Gassilo. Her ville Frank Jensen opleve visionen for siloens fremtid og fik samtidig lejlighed til at kigge indenfor i det spektakulære cylinderrum og komme en tur op i det 108 meter høje Valby Gassilo.

Som led i valgkampen besøgte den socialdemokratiske overborgmesterkandidat i København, Frank Jensen i sidste uge Valby Gassilo. Her ville Frank Jensen opleve visionen for siloens fremtid og fik samtidig lejlighed til at kigge indenfor i det spektakulære cylinderrum og komme en tur op i det 108 meter høje Valby Gassilo.

Keld Navntoft

Indland
26. oktober 2009

En markant skærpelse af straffen for hærværk i forbindelse med demonstrationer og en femdobling af bødestraffen for forstyrrelse af den offentlige orden. Det er nogle af elementerne i regeringens 'lømmelpakke', der skal forhindre demonstrationer i at udvikle sig til uroligheder under klimatopmødet i København til december.

Men i stedet for at skabe ro og orden, risikerer regeringens tiltag at optrappe konflikterne. Det mener socialdemokraternes kandidat til overborgmesterposten i København, Frank Jensen.

»Man hiver en lømmelpakke frem, der udvider politiets beføjelser og skærper fængselsstraffe. De signaler står helt alene i øjeblikket, og det sender utvetydigt signal om, at man forventer konfrontation. Derfor ender man med, at pres øger modpres.«

Han understreger, at når både politikere og politi forventer konfrontationer, så bliver aktivisterne trængt op i en krog. Det øger deres vilje til at sætte sig op imod systemet.

Internationale topmøder er tidligere endt i voldsomme optøjer. Som justitsminister var Frank Jensen med til at forberede EU-topmødet i København i 2002. Her ville man for alt i verden ville undgå, at det endte med gadekampe som under EU-topmødet i Göteborg og G8-topmødet i Genova, hvor en aktivist blev dræbt.

»Året før indbød vi alle de netværk, vi forventede ville komme under topmødet og startede en tæt dialog mellem aktivisterne, politiet og regeringen. Det sikrede, at folk kunne bruge deres ytringsfrihed og afholde store demonstrationer uden at smadre byen«

Han mener ikke, at regeringens nye forslag på nogen måde bærer præg af, at man har lært af erfaringerne fra EU-topmødet.

»Jeg har på intet tidspunkt hørt justitsministeren eller statsministeren tale om, hvordan man forebygger de her konflikter. Det er for dårligt, når modellen for den alternative konfliktløsning allerede ligger klar, og vi har masser af folk, der er uddannet i at løse konflikterne,« siger han.

Efterlyser dialog

Det er ikke kun i forbindelse med klimatopmødet, at regeringen har glemt erfaringerne med dialog og mægling. Derimod mener Frank Jensen, at kampklædt politi og nultolerance generelt er blevet løsningen, når konflikterne spidser til.

»Vi er endt med, at politiet er blevet løsningen på konflikter i København, som vi senest har set det omkring Ungdomshuset, rydningen af Brorsons Kirke og nu op til klimatopmødet.«

Han anbefaler både regeringen og politiet at se konflikterne an fra en helt anden vinkel.

»Er konflikten under opsejling, så skal kommunen, regeringen, politiet og for eksempel aktivisterne sætte sig ned og lave en plan for, hvordan man kan undgå at få en opadgående spiral, der ender med en voldsom konfrontation. Det er ikke sådan, at jeg tror, at alle konflikter kan løses med de mindst indgribende midler. Men man bør starte der.«

- Men sådan prøvede man også at løse konflikten omkring Ungdomshuset?

»Ungdomshuset var en meget kompleks sag. Selv om man havde den gode vilje til at finde en løsning endte det blidt - med en rydning,« siger han og uddyber:

»Derimod startede man i Brorsons Kirke med at sætte politiet ind. Men integrationsministeren kunne for eksempel have sendt advokater ind i kirken for at fremlægge planerne for irakerne og give dem nogle sikkerhedsgarantier. Vi skal sikre, at politiet ikke anvendes som første led i løsningen af konflikter. Politiet er afhængige af, at borgerne forsat skal opleve, at de er deres politi og ikke magthavernes politi,« siger han.

Løser ikke bandekrig

Mens rydningen af Brorsons Kirke er fortid, og klimatopmødet først skydes i gang i december, er bandekrigen atter blusset op i København.

Men mens Frank Jensen er overbevist om, at dialog og mægling kan forhindre uoverensstemmelser mellem politi og aktivister, mener han ikke, at metoderne kan overføres på bandekrigen.

»Bandekrigen er kørt så hårdt op, at der ikke er andre alternativer end at sætte politiet ind. Det er politiets opgave at sætte sig så massivt på konfliktparterne, at man er i stand til at efterforske attentaterne og få dømt de skyldige,« forklarer han.

Selv om Frank Jensen under rockerkrigen var med til at løse konflikten mellem rockerne med alternative metoder som mægling og frit lejde for aflevering af våben, tror han ikke på, at det vil have nogen effekt på bandekrigen i dag.

»Dengang gik indsatsen på flere ben. En ekstra massiv bevilling til politiet betød, at man ikke var i en ressourceknap situation, så det lykkedes at få optrevlet sagerne og få de skyldige dømt. Man er nødt til at fjerne den hårde kerne, før der kan mægles.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Frank Jensen for at minde om Kaj Vitus (eller hvordan denne brave politimands navn staves). Hans indsats var forbilledligt og ved EU – topmødet i København var da heller ingen uroligheder i lighed med Göteborg, hvor politiet fx foretog forebyggende anholdelser.

Håber stadig at regeringen vil tage Lømmelpakken af bordet så fx fremtidige faglige blokadevagter ikke bliver gjort til kriminelle bare ved at stå i vejen for ind og ud kørende trafik.

Frank Jensen er dog uforlignelig og har spændende synspunkter..

Den der vil volden og den der skal være offer - de skal efter Frank Jensens model sammen med politiet lave en plan, så volden kan foregå på ordentlig måde ? ( Det er for spidst sagt, men alligevel ?)

Jeg er lidt ked af disse elitære "vi alene vide " aktivister, der vil bestemme over alle os andre med vold ( det kaldes altid for civil ulydighed - så lyder det pænere.).

I øvrigt ,så har Frank Jensen helt fortjent gode chancer for at blive overborgmester i København.

Kirsten Hofset

jeg var selv "ikke-vold Guide" i 2002, hvor vi var et korps af frivillige der fik et kursus i konfliktløsning hvo bl.a. Kaj Vitrup underviste. Det var rigtig godt.

Resultatet blev derefter - så at sige ingen ballade !

De få episoder jeg personligt var involveret i blev løst -men opgaven var i ligeså høj grad at mægle i forhold til ret agressive betjente.

Frank Jensen har fuldstændig ret - dialogen beviste sit værd i 2002 - nu går regeringen mod konfrontationslinien. Jeg frygter for klimatopmødet :(

Jeg deler din frygt Kirsten Petersen.

Jeg bange for et kursus i førstehjælp kan blive mere aktuelt end et kursus i konfliktløsning her til december.

Kirsten Hofset

Enig Jon :(

Mit og min mands engagement i "Stop-volden-guide" ved EU-mødet i 2002 stammer fra, at der var møde i verdensbanken i Oslo juni samme år.

Vi deltog i demonstrationen mod verdensbanken og var imponeret over politiets strategi.

Der var intet kampklædt politi i gaderne, der var faktistk ikke megte synligt politi. Da jeg på et tidspunkt skulle fratræde på naturens vegne gik jeg ind i en park - her lå masser af betjente på græsset med walkien ved siden af - og bare slappede af !!!

Det synlige politi vi så, var en lokal betjent (i alm. uniform) der gav en kvinde fra bedstemødre for fred en hjælpende hånd, da hendes rollator strejkede :)

Min opfordring til regeringen - drop "Lømmel-pakker" og stramninger af straffe, højere bøder m.v. - LÆR DOG AF TIDLIGERE (fredelige) DEMONSTATIONER I DISSE SAMMENHÆNGE.

Dialog og respekt for hinanden er vejen fre.

Kirsten Hofset

glemte et m - vejen FREM

leif rasmussen

Vold er ofte en følge af magtesløshed. Det burde dog ikke være baggrunden for den vold som samfundet udøver. Desværre ser det ud til, at den er ved at blive det. For regeringen og dets støttepartier virker jo netop magtesløse, når det gælder bandekrigene.
Hele tiden er deres svar jo bare mere af det samme, uden at nogen af dem i virkeligheden tror på, at det virker, men alene fordi det er det flertallet ønsker. Samtidig bruger samfundet formuer på at uddanne eksperter på området, som ingen alligevel gider at lytte til.
Skal man have bygget et hus eller opereret en blindtarm overlader man det jo heller ikke til et tilfældigt flertal, som tillige baserer sig på primitive instinkter. Man bruger da selvfølgelig dem som har forstand på det!

Lars Peter Simonsen

Venstre vil volden! Sieg!