Læsetid: 3 min.

Rigspolitiet lod irakisk delegation få frit spil

Selv om Rigspolitiet var de eneste vidner, da den irakiske delegation afhørte afviste asylansøgere, ved de ikke, hvad der foregik. De fulgte ikke med i afhøringerne, men fokuserede alene på, om asylansøgerne blev anerkendt som irakere - og således kunne udsendes. Det fremgår af sagsakter, som Information har fået indsigt i. 'Utilstedeligt', lyder det fra jurist
Indland
20. oktober 2009

Rigspolitiet var selv til stede, da en irakisk delegation den 18. og 20. august afhørte en række afviste asylansøgere i Ellebæk Fængsel. Men Rigspolitiet ved ikke, hvad der foregik under afhøringerne. Det viser en aktindsigt, som Information har begæret i Rigspolitiets redegørelse for sagen.

Ifølge redegørelsen var Rigspolitiet i første omgang uvidende om, at en af politiets egne tolke overhørte trusler mod en af de afviste irakiske asylansøgere.

Det kunne ske, fordi forhørene ikke blev oversat til dansk af de tilstedeværende tolke over for de tilstedeværende danske politifolk, selv om politiledelsen i strid med dansk lov havde nægtet bisiddere adgang, hvorfor det danske politi udgjorde de eneste vidner.

'Hovedopgaven' for de tilstedeværende polititjenestemænd var »efter hver afhøring af en asylansøger at modtage besked om delegationen kunne godkende den fremstillede person, som værende iraker.«

Sådan forklarer politikommissær i Rigspolitiets Udlændingeafdeling Steen Norup Andersen sig ifølge en afhøringsrapport over for Nordsjællands Politi, der har forestået afhøringerne af de politifolk samt tolke fra Rigspolitiet, der var til stede ved delegationens forhør.

Kriminalassistent Britta Margrethe Lindholt, der ligeledes var til stede ved afhøringerne, understreger, at politiet ikke interesserede sig særlig for, hvordan forhørene forløb.

Over for Nordsjællands Politi forklarer hun, at »det var ikke hele interviewet der blev tolket for vidnet. Der blev primært tolket når delegationen oplyste at man anerkendte at flygtningen var iraker« - hvilket vel at mærke var betingelsen for, at Rigspolitiet kunne opfylde sin opgave og udsende de afviste asylansøgere til Irak.

Steen Norup Andersen, som var den højest rangerende politimand tilstede ved afhøringerne, oplyser ganske vist, at politiets tolke ikke alene skulle oversætte for asylansøgerne, hvoraf flere var kurdere, som ikke forstod arabisk. De skulle også oversætte for de tilstedeværende polititjenestemænd, så man kunne »følge med i væsentligt omfang.«

Men senere forklarer Steen Norup Andersen, at han ikke kan sige, hvorvidt delegationsformanden er kommet med en bestemt udtalelse eller ej, da han »i sagens natur ikke forstår arabisk«. Og da han fastslår, at delegationen »forholdt sig stille og roligt«, baserer han sin konklusion på, at han ikke har observeret »ændringer i deres kropssprog eller talemåde.«

Utilstedeligt

Ifølge professor i retsvidenskab ved Københavns Universitet Eva Smith, er Rigspolitiets håndtering af sagen »utilstedelig«.

»Når nu man har hindret asylansøgerne i at have en bisidder med, er deres eneste retsgaranti de danske politifolk. Deres rolle burde jo være at beskytte asylansøgerne. Det er helt utilstedeligt, hvis politifolkene bare sætter sig ned uden at høre efter og venter på, at delegationen beslutter, om de afhørte er irakere, så de kan sendes hjem,« siger hun.

Ifølge Eva Smith burde politiledelsen »få røde ører, når de læser om sagen.«

»Det forekommer mig indlysende, at man burde have instrueret politifolkene meget klart om, at det var deres opgave at sørge for at følge nøje med i afhøringerne. Der mener jeg, politiets ledelse har svigtet,« siger hun og tilføjer:

»Det er helt utroligt, at en tolk skal være garanti for de afviste asylansøgeres retsbeskyttelse. Det hører ingen steder hjemme i en retsstat.«

Steen Norup Andersen vil ikke udtale sig om sagen, men henviser til chef for Rigspolitiets Udlændingeafdeling, Hans-Viggo Jensen, som imidlertid ikke har svaret på Informations henvendelser.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra justitsministeriet, hvor man henviser til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, der er øverste ansvarlige for Rigspolitiets håndtering af irakiske delegations afhøringer. Men heller ikke integrationsministeren har ønsket at tale med Information om sagen.

Serie

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Heinrich R. Jørgensen

Stor tak til Anton Geist for at forfølge denne sag.

Rolig nu! Når sagen er blevet undersøgt nærmere, vil det vise sig, at der ikke er noget at komme efter...

Henning Ristinge

Det er fandeme rystende læsning det her.

Vi har sat ulve til at vogte får.

Politiet opfører sig på præcist samme måde som de opførte sig over for jødiske og politiske flygtninge fra tredvernes tyskland. Det burde bevirke at folketinget greb ind med love der sikrede at enhver der kræver flygtningestatus - automatisk også får tilkendt retten til en uafhængig juridisk bisidder eller advokat som skal være til stede i sådanne situationer.

slette slette købmand......

Sanheden er ilde hørt.

*"sandheden"

Bjørn Herring

Jamen Birthe.

Efter i årevis at have læst dine skrappe kommentarer.
Hvordan i al verden kan du tillade at dit eftermæle bliver så indsmurt i totalitært lort?

Jeg fatter det simpelthen ikke.

Har du fået det hvide snit eller blevet tvangsmedicineret?

Birthe. Jeg tror fremdeles på du er en god person, men du har sat min tro på en alvorlig prøve.

Du kunne jo starte med at fyre Rigspolitiet. De har åbenbart ikke fattet en skid.

Jeg går ud fra at deres adfærd ikke var noget du har dikteret?

Dorte Sørensen

Det er endnu mere bekymrende, når nu regeringen vil lade politiet foretage forebyggende anholdelser, opløse demonstrationen osv. alene på politiets skøn, som Brian Mikkelsen og regeringen har foreslået i lømmelpakken..

Det er jo desværre ikke den første gang i den europæiske historie at politiet lader sig (mis-)bruge som håndlanger af et udemokratisk regime.

Det lyser op i hverdagen med sådan en ihærdighed. Ja altså ikke på grund af indholdet, men på grund af, at artiklen er skrevet og udgivet.

Det er også beroligende, at se læse kommentarerne i tråden. Men, men det er jo de samme debattører hver gang. Hvor er danskerne egentlig henne ? Hvorfor tramper de ikke op foran Christiansborg råbende og skrigende af raseri ? Hvorfor finder de sig stiltiende - bortsat fra altså få ihærdige journalister og debattører, i Rasmussen regimerne nu på niende år ?

Er danskerne måske glade for, at Danmark er ved at udvikle/ har udviklet sig til en politistat ?

Jamen, det kan da være, at det er derfor, at det kun enkelte ihærdige journalister og vildledte debattører, der bekymrer sig.

Historien er fuld af eksempler på, at når fundamentalister på højrefløjen - eller på Venstrefløjen (og venstrefløjen ;-) for den sags skyld, har magten igennem flere år, så går det ad h ..... til med almindelig menneskelig anstændighed ; for slet ikke at tale om menneskerettigheder, retssikkerhed og den slags kulturradikalt pjat.

det mest himmelråbende i sagen er vel, at den atter engang udstiller politiets - i dette tilfælde rigspolitiets - himmelråbende amatøradfærd.

Èn ting er, at der ikke var bisiddere til stede, og at de tilstedeværende politifolk ikke kunne besvære sig med at blive informeret om samtalerne af tolkene, men at de heller ikke sørgede for at optage samtalerne, er da helt hen i vejret (og egentlig ret svært at tro på).

En man kunne bede udtale sig er jo Justitsministeren, - men det kommer man nok heller ikke så langt med..

Jeg må indrømme at min tiltro til den danske regering, det danske politi og det danske retssystem er blevet totalt undermineret de sidste år.

En hidtil eksemplarisk, hvad angår at holde loven, statsborger, som jeg, føler mig dybt krænket på min retsbevidsthed og er derfor parat til civil ulydighed i den grad.

må tilslutte mig Sven Karlsen.
At samtalerne ikke er blevet optaget tyder på betænkelig amatørisme.
Kan det overraske nogen der nu opstår tvist om hvad der blev sagt og hvordan det blev sagt.

Læser man forskellige aviser er formuleringerne og arten af de påståede trusler helt forskellige.
Også antallet af irakere som påstår sig truet under forhør/interviews varierer.
Sikke noget rod og en evt udredning vil intet faktisk have at forholde sig til.