Nyhed
Læsetid: 4 min.

'Alt er blevet bedre'

Der blev talt om højtflyvende danske drømme og livet ned på jorden ude på landet under Venstres landsmøde i weekenden. Det stigende antal forbud og forordninger fra Venstre-ministrenes hånd vakte kritik, men i det store hele er alt blevet bedre de seneste otte år, lød budskabet
Lars Løkke Rasmussen var i centrum på sit første 
 Venstre-landsmøde som statsminister.

Lars Løkke Rasmussen var i centrum på sit første
Venstre-landsmøde som statsminister.

Claus Fisker

Indland
23. november 2009

Skatteminister Kristian Jensen og den tidligere Århus-borgmester Louise Gade er studieværter her i Venstres helt eget tv-studie i Odense Kongres Center, hvor de liberale blå løbere er rullet ud til landsmøde. Bag de snurrende kameraer sidder publikum på alle fire sider rundt om scenen i midten. Alt, hvad der foregår, bliver transmitteret på storskærm lige ovenover.

»Har I fået sovet ud?« spørger statsminister Lars Løkke Rasmussen de mange kommunalpolitikere og partisoldater, der er mødt op kun et par dage efter kommunalvalget.

Nej, bliver der mumlet rundt om fra publikum. Bænkene til Venstres Ungdom og Venstre i Nordjylland ser da også lidt tomme ud her ved starten, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen starter med den amerikanske drøm, men måske der også slumrer en i danskerne. Spørgsmålet er, hvordan sådan en ser ud? »Mere skat og mindre sovs«, lyder et godt bud på, hvad danskerne drømmer om fra et blogindlæg nettet, fortæller Lars Løkke, men hvad drømmer vi om, når det gælder de store spørgsmål?

»Den danske drøm er en drøm om rigdom og rimelighed. En drøm om at sætte os store mål og nå dem - sammen med andre. Så de andre også nyder godt af vores succes. Så ingen bliver ladt i stikken, men tværtimod glæder sig med dem, der gør det godt,« lyder det fra Venstreformanden, der drømmer videre om frihed, ansvar, tryghed og andre rare ting.

Men så er det også slut med drømmeriet. For »det nytter ikke at drive Danmark, som om vi var Damernes Magasin«. Som afslutning på talen lister Løkke Rasmussen 10 lidt håndfaste punkter op. Danmark skal op på hitlisterne, når det gælder vækst- iværksættere, arbejdsudbud, universiteter og folkeskole. Men først om 11 års tid.

Regelrytteri

2020 er lidt vel langt ude i fremtiden, mener den sjællandske venstremand, der tager sig en smøg udenfor på den blå løber:

»Det er røv og nøgler. Hvad skal vi bruge sådan nogle mål til? Det kan enhver jo komme og sige.«

Men formanden for kommuneforeningen i Rebild, Niels Juel, synes, at de 10 punkter sender nogle klare signaler om, hvad Venstre står for.

- Men er 2020 ikke for langt ude i fremtiden?

»Nej, det starter i dag, hvis vi skal nå de mål inden 2020, så jeg synes talen var godt afbalanceret mellem fremtid og nutid,« siger Niels Juel, der dog savner lidt mere værdisnak.

Formand for Venstres Ungdom, Jakob Schmidt, mener ligefrem, at Venstre-politikerne i regeringen »har forsømt« værdidebatten.

»Det er bekymrende, at vi har ministre, der ryster det ene forbud ud af ærmet efter det andet,« siger Jakob Schmidt, der føler sig ramt af formynderiet i hverdagen, hvor alt fra grønsagsindtag til rygning skal reguleres.

»I skal blande jer udenom,« mener VU-formanden, der også dundrer derudad imod flere stramninger af terrorlovgivningen:

»Hvis vi bliver ved med at stramme loven, så går vi jo terroristernes ærinde, og så har vi tabt.«

Heller ikke socialminister Karen Ellemanns regler om madordninger i dagsinstitutionerne er populære. Ninna Wiese Pedersen fra Sorø toner frem på storskærmen:

»Jeg er overrasket over, at Venstres ministre kan opføre sig så populistisk, at de bare laver en ny lov eller regel, hver gang der er den mindste debat. At presse en madordning ned over hovedet på pædagoger, kommuner, forældre og børn kan da ikke være Venstres politik.«

Socialminister Karen Ellemann mener dog, at det stigende antal overvægtige børn gør det nødvendigt for daginstitutionerne at tilbyde et sundt måltid mad til alle børn hver dag.

Landligt

Men bortset fra de mange regler går det rigtig godt for Venstre. Selv om der er en opposition i Folketinget, som fortæller usande historier.

»Oppositionen fremfører, at velfærden er blevet forringet, men alt er blevet bedre. Når det lykkes oppositionen at sætte den dagsorden, så tror folk, det er rigtigt, selv om alle de borgernære velfærdsordninger har fået et løft, siden den borgerlige regering kom til i 2001,« siger Claus Hjort Frederiksen, da han bliver spurgt om kommunernes økonomi.

Og Venstres stærke ståsted ude på landet fornægter sig ikke under landsmødets mest livlige debat om, hvordan vi får yderområderne i Danmark med i væksten og udviklingen.

En jysk landmand vil have klare svar:

»Skal vi have et landbrug i Danmark, eller skal vi ikke?«

Imens forklarer repræsentanten fra Ærø, hvorfor færgedriften er stærkere end sexdriften i et lille øsamfund. Også Mors har problemer med lovgivningen omkring byggeri ved de danske kyster, der gør, at det eneste, du kan lave på øen, er at sætte et flag på midten, fortæller miljøminister Troels Lund Poulsen i spøg.

En ældre dame fra Vemb i Vestjylland synes dog ikke, der er så meget at grine af, fortæller hun i pausen:

»Vi ender som inventar på et frilandsmuseum, hvis de ikke snart gør noget. Der er jo ingen, der vil bo et sted, hvor der er 200 kilometer til nærmeste sygehus.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jo kære venner, vi skal da have landbrug her i danmark.

Men ikke fabrikslandbrug, der kun skader miljøet, dyrene og naturen samt forråer menneskene, der tilser dyrene - nu passer man ikke dyr mere, man tilser dem.

vi har ikke plads til pesticider, autumatisk medicinering af produktionsdyr samt fremavling af dyr,k der ikke kan klare at stå på benene eller bevæge sig.

vi har brug for mindre landbrug med højt til loftet, rolig omgang med dyre, maskinder og milojøet.

Og biogasanlæg er den næste fejltagelse fra dette tåbelige lovgivningssamfund.

"De ti bud"

Når man ikke vil, eller kan forholde sig til aktuelitet, eller rumme fortidens synder, er det at religiøsiteten ligger lige for.

Venstres 10 bud, prædiker, de drømmer, og undgår.

Det er lige før man bryder ud i lovsang.

Oh God, I believe.

Udenfor er virkeligheden, bestående af forfald. En udfordring der er skabt af skaberne af de ti bud.
Dårlige samvittighed kan tilsyneladende bringe dem helt ud af fatning.

Vi beder til sidst for venstre, og håber at synden vil aftage, så den aktuelle situation kan ses i øjnene.

" Alt er blevet bedre " ?

Han glemte at omtale den stærkt, meget stærkt forbedrede situation i det besatte Afghanistan og de meget, meget bedre vilkår, som de danske "villige" arbejder under.

Omsorgen for de "faldne for Danmark", ser heller ikke ud til at have fået megen opmærksomhed.

Nå, men nu er vi jo også snart ude af den skandale.

Kent Broe Goldschmidt

V's ti bud er en gang varm co2 udslip, men det er jo ikke nyt for det parti.
Man mindes, de bud Fogh i sin tid bød ind med om at vi skulle være i verdensklasse i stort set alt. Det er vist gået stik modsat.
Hvor var omsorgen for de udstøtte, og det stigende antal fattige i Danmark, dem var der ikke mange ord om.

Mon dog ikke Venstrefløjen snart kommer med en løsning på problemet med de fattige og udstødte ?

Jeg kunne forestille mig en exit-check på 100.001 kroner for frivilligt at forlade Danmark til danske statsborgere, rigtig etniske danskere, der ikke rigtig kan finde ud af at klare sig og blive rige i Venstrefløjens Danmark.

Sådan og så snakker vi ikke mere om dem.

exit-check'en er jo old hat, - den blev jo indført for mange år siden i provinsen, som betalte både flytning,møbler og indskud i en bylejlighed for deres udgiftstunge borgere, for at slippe af med dem.

Hm, ok, men genbrug er vel ikke udelukket i disse klimatider ;-)

Nu har man jo efterlyst visioner fra Lars helt siden han tiltrådte, og så kommer han med nogle både ham selv og alle andre véd ikke kan gennemføres.

Og så har der været nogle der har betvivlet hvor smart manden egentlig var.

Det er da smart. For det første vil han jo ikke være statsminister i 2020, og for det andet kan han jo ikke holdes fast på mål han har sagt ikke kan opfyldes.

En andet aspekt ved hans luftige visioner er at mange politikere bliver beskyldt for at komme med valgløfter der ikke kan holdes, med såkaldt varm luft.

Nu er han fremkommet med mere varm luft end samtlige politikere i de sidste 50 år, og det regner han med at slippe godt fra?

Måske er det et hemmeligt signal ud fra devisen om at overdrivelse fremmer forståelsen.
"Stol ikke på en politiker."

Steen Erik Blumensaat

Venstre`s store teori om alting og for alle tider.
Lykke er ikke et mål for enden af livets vej- det er selve den måde; Vi lever vores liv på. Aristoteles.
Frem af skabet hives den hovedløse mumie, Bentham og hans mest lykke til alle, lykke kommer af, at noget lykkes.
Neo-reformationen: plus 60milliarder minus 90milliarder = minus 150milliarder. B.N.P minus 4,5, eu`s krav plus 3. = minus 7,5.
Tidens uhyre...hvilken af de 4 tider taler Lars om: Den historiske tid: Herskerne.
Forfædrenes tid: Nutid`s-begivenheder omkring det hellige stamtræ.
Legendernes tid: Tilbage til den store stamfader.
Mytisk tid: Den principille symmetri af jordens hændelser.

Kære Lars, hold dog op med at fortælle mig hvor lykkeligt dit liv er, du får mig alligevel ikke til at længes efter at blive impotent.
Afstanden mellem det faktiske udviklingstrin og ens drømmeagtige forventninger kan let blive endnu mere udtalt.
Venstres landsmøde: Onanierstatning for bøndernes seksuelle orgier.
Skvattet læsper du løs med mund og tunge, nok så flot la`r jeg endetarmen runge.
Maya : Noget i retningen af barnagtighed, skuespil, teater, illusion, et intet i spraglet dragt, en sæbeboble, noget, ad hvilket man med en vis henrykkelse kunne le og samtidig foragte, men under ingen omstændigheder tage alvorligt. Spil og skin, skum og drøm.

Steen Erik Blumensaat

Saturn: Tiden der æder sine egne børn.

Peter B. Jensen

Alt er blevet bedre, inklusive det dårlige der er blevet bedre til at være dårligt.

Jeg synes det er interessant at der er realisme og jordbundethed at finde i alle udtalelser pånær dem fra Løkke og Hjort. For de to er det væsentlige fortællingen, mens for alle andre er det de forhold de møder som dagen skrider frem.

Selv om jeg længe har savnet visioner fra de dominerende partier er dette langt fra hvad jeg håbede på. Igen fremstår politiken som industriens forlængede arm hvor mennesket er reduceret til arbejdende robotter, uden reflektion over at denne tendens allerede har kostet os dyrt i andre henseender. Helt fra familiesamhørigheden til det nationale fællesskab har vi problemer, muligvis fordi den eneste identitet der fokuseres på er vores relation til arbejdsmarkedet.

Endvidere har visionerne ikke noget konkret mål. Vi skal være bedre stillet end andre, men det siger jo intet om hvor vi lægger underliggeren for egne borgere. Det bevarer også en arkaisk forestilling om at vi lever isoleret fra resten af verden, på trods af at vores arbejdspladser siver ud af landet, og det vist mest er østlandenes håndværkere der nyder godt af vores renovationspuljer og prestigebyggeri.

Det minder mig om en familie hvor far bestemmer suverænt. Han er måske magtesløs overfor alt det udenom og ikke noget særligt i andre perspektiver. Men inden for familien har han gehør og autoritet, så her opfører han sig som alvidende diktator.

Steen Erik Blumensaat

Forbrydelserne/ Gåderne: Latteren og Ofringen.
Ofringen, komedien kræver at En alene dør i de andres sted. Så gør som Odin, Lars, hæng dig i træet Ask Yggdrasil.

@Steen Erik Blumensaat

Nårh ja - i blandt menneskets selvvirkeliggørende kunstudøvelser - hører jo også: De selvUvirkeliggørende kunstudøvelser.

Opskriften på hvorledes socialdemokraterne kan forarge den ( pressestyrede ) offentlige mening i
dette lille, men enormt konsensussøgende land:

I de sager hvor der er uforligelige interessekonflikter imellem arbejderklassens interesser og danmark's interresser: Vé den socialdemokrat der så (offentligt) DER tør tage arbejderklassens parti !

Selvom det jo er hvad man bør kunne forvente af en socialist.

------------

---- VKO's konsensus-hjernelammelse af befolkningen synes nu at køre fint - det må vel være det der menes med: "Alt er blevet bedre."

Søren Kristensen

Måske er alt, om ikke blevet bedre så, ved at blive bedre Jeg har fx. lige hørt en tv-speaker sige "lancere" og ikke "lanciere". Det ender med at vi kommer tilbage til der hvor vi var engang.

Endnu et lille skridt på Venstres vej mod drømmemålet: at blive den 51'indstyvende stjerne i Stars & Stripes , - skal vi ikke hæve indsatsen, og tilbyde enhver venstremand der emigrerer til The Promised Land 200.000 i exit-check?

Løkkes 1000 årsrige. I hver fald 1% - the chosen few.

""Alt er blevet bedre"
Selv vejret er bedre, takket være Venstre.
Om føje år, får vi alle sammen havudsigt.
Verdensklasse!

"Strategi for at beholde magten." :
Først skærer vi så meget at alle kræfter bruges på overlevelse. Derefter vil fordummelsen sprede sig som ringe i vandet. Hvilket gør at vi kan slippe af med profetier som :

I år 3000 - hvis altså i lader os gøre arbejdet færdigt, så er der guld for enden af regnbuen. Vi forsikrer at der altid vil være regnbuer når det har regnet.

Hvorfor dit og hvorfor dat, det er jo noget pjat !

Næh, sådan er det, og sådan er det, og det er det.

Tys demokratiet :

Tys, tys, vi taler, og forstår andre dårligt.
Slår en latter af, i ny og næ.
Lader "Far" vise hvor skabet skal stå, og lader hånt om de små.