Baggrund
Læsetid: 3 min.

Borgerlige vil ikke opfordre til demonstration

Information har spurgt en række miljøordførere, om de vil opfordre danskerne til at gå på gaden under klimatopmødet. DF siger klart nej, regeringspartierne mener, det er op til den enkelte, mens de radikale mener, at det kan være med til at påvirke forhandlinger med et folkeligt pres
Indland
13. november 2009

Gør klimaet en tjeneste og bliv hjemme fra demonstrationer. Sådan lyder Dansk Folkepartis (DF) opfordring til danskerne her knap en måned før klimatopmødet.

Miljøordfører for DF, Jørn Dohrmann, mener, at demonstrationer sender helt forkerte signaler til de politikere, der skal blive enige om, hvad vi skal gøre med verdens klima.

»Det er et dybt alvorligt møde mellem verdens førende lande, så skal vi ikke have demonstranter til at rende rundt og forplumre resultatet og vise deres utilfredshed. Jeg vil opfordre til, at man bliver hjemme og sparer på CO2'en i stedet for at tage bilen over for at demonstrere. Vi har en kæmpe opgave, som kun kan løses politisk, og det har aldrig hjulpet noget, at folk råber og skriger til demonstrationer,« siger Jørn Dohrmann og understreger, at folk selvfølgelig stadig gerne må demonstrere.

»Men vi har set en tendens til, at flere demonstrationer bliver voldelige, og der kræves et stort opbud af politi, derfor mener jeg ikke, det er særligt miljøvenligt at demonstrere,« siger DF'eren, der hellere så, at folk mødte op og sagde deres mening i folketingets miljøudvalg, hvor han selv er medlem.

Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo mener, at folk selv må finde ud af, om de har lyst til at demonstrere.

»Man kan ikke udelukke, at der bliver ballade, når man går på gaden, som vi har set det i mange demonstrationer, men jeg er medlem af et liberalt parti, og jeg går ud fra, at folk er kloge nok til at finde ud af, om det er en god ide,« siger Eyvind Vesselbo.

Han mener, at brede folkelige demonstrationer kan give politikerne indtryk af folks holdninger, og det kan godt være med til at påvirke resultatet.

Ordentlig opførsel

Den konservative miljøordfører Helle Sjelle vil hellere ikke opfordre folk til at gå på gaden under klimatopmødet:

»Det må folk afgøre med sig selv. Det er ikke noget jeg vil stå og sige. Folk er velkomne til at demonstrere inden for lovens rammer, og de er ikke så svære at forstå: Man skal bare opføre sig ordentligt.« Helle Sjelle tvivler på, at demonstrationer har den store indflydelse på, om klimatopmødet fører til et godt resultat.

De radikales miljøordfører Johs. Poulsen mener, at det vigtigste er at folk blander sig.

»At gå på gaden er en sympatisk måde at give sin mening til kende på. Bare det foregår på ordentlig og sober vis, så synes jeg, det er en kvalitet, at folk viser, hvad de mener - især under klimatopmødet, som har hele verdens bevågenhed. Her er det væsentligt at markere, at i et frit samfund er demonstrationer en del af den måde, vi taler sammen på,« siger Johs. Poulsen, der mener, at demonstrationer indirekte kan have stor indflydelse på, hvordan klimaaftalen endelig lander: »Hvis politikerne oplever et massivt pres, så vil politikerne tackle tingene på end anden måde, end hvis de møder ligegyldighed.«

Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov vil gerne opfordre folk til at gå på gaden for klimasagen under topmødet i december.

»Det er ærgerligt, at de borgerlige kører det her op ved at fokusere så meget på ballademagere. Klimademonstrationer er en bred folkelig sag, og der er brug for befolkningerne i den her sag, men jeg kan godt forstå, hvis nogen bliver skræmt væk, når der kun bliver snakket om ballademagere og lømler. Det får Danmark til virke lille og bange, men det danske politi har faktisk stor ekspertise i at håndtere store folkemængder, som vi også så under EU-topmødet,« siger Mette Gjerskov

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her