Danmark risikerer dom ved menneskerettighedsdomstol

Muhammad Salah Hussein blev tvangsudvist, selv om alt tyder på, at han blev truet af den irakiske delegation, som afhørte ham i august. Ved en eventuel retssag kunne domstolen i Strasbourg meget vel anlægge et andet syn end Danmark på sagen, vurderer ekspert. Advokat overvejer at lægge sag an
Indland
5. november 2009

Med onsdagens tvangsudvisning af 12 afviste irakiske asyl-ansøgere risikerer Danmark en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Det mener Thomas Gammeltoft-Hansen, der forsker i asylret og -politik ved Dansk Institut for Internationale Studier.

»Der skal en del til, før domstolen underkender et lands afgørelse i den type sager, men jeg mener, der er gode grunde til, at det kunne ske i denne sag,« siger han med henvisning til én bestemt iraker, der var med om bord på udvisningsflyet til Bagdad, nemlig Muhammad Salah Hussein.

Som det tidligere er fremgået af Information, tyder meget på, at Muhammad Salah Hussein blev truet af den delegation, der foretog afhøringer af afviste irakiske asylansøgere i Ellebæk Fængsel den 18. og 20. august. Og spørgsmålet er ifølge Thomas Gammeltoft-Hansen, om truslerne burde være blevet taget så alvorligt, at Danmark skulle have undladt at udsende ham.

Hvis Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol skal tage stilling til sagen, skal Muhammad Salah Hussein lægge sag an mod Danmark. Men ifølge hans advokat, Kåre Traberg Smidt, er det ikke et usandsynligt scenarie.

»Det er en meget interessant mulighed at gå til Menneskerettighedsdomstolen på min klients vegne. Det vil jeg kraftigt overveje, « siger han til Information.

Med henvisning til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 har domstolen i Strasbourg i en række principielle domme fastslået, at stater ikke må udvise personer til lande, hvor de risikerer at blive udsat for tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling.

»Man kunne meget vel mene, at der i denne her sag er en reel risiko for overgreb, når man lægger det hele sammen. Der er i forvejen sået alvorlig tvivl om, hvorvidt den irakiske regering kan garantere sikkerheden generelt. Dertil kommer så, at der ser ud til at være fremsat en helt konkret trussel mod manden. Og endelig ved vi, at nogle af de irakere, der allerede er blevet sendt tilbage, blev fængslet ved ankomsten til Irak,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Han understreger, at det ikke skal kunne fastslås med sikkerhed, at en person vil blive udsat for overgreb i sit oprindelige hjemland, før der er forbud mod at udsende vedkommende.

»Der skal være en reel risiko for, at det kan ske. Man kan ikke afprøve det, for så er det for sent at forhindre. Og spørgsmål er, om ikke der en reel risiko for, at den her mand vil blive udsat for overgreb i strid med konventionen tilbage i Irak,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen og understreger, at det kan få betydning for sagen, hvis Muhammad Salah Hussein rent faktisk skulle lide overlast i Irak.

»Men det er under alle omstændigheder en principiel problemstilling, som handler om, hvorvidt der er en forudsigelig risiko ved at sende ham hjem.«

Et magtforhold

Thomas Gammeltoft-Hansen hæfter sig ved, at formanden for den irakiske delegation, der ifølge Informations oplysninger var en højtstående militærperson, angiveligt truede Muhammad Salah Hussein med at opdrage ham tilbage i Irak.

»Hvis delegationsformanden kan have ment noget i retning af fysisk afstraffelse, så er det meget relevant i forhold til Menneskerettighedskonventionen,« siger han.

Og spørger man studielektor i arabisk ved Københavns Universitet Ulla Prien kan det meget vel være tilfældet.

»Det kan selvfølgelig være ment som en tom trussel fra delegationsformanden eller en grov spøg. Udtrykket betyder egentlig bare at opdrage, men når det bliver brugt over for en voksen, afspejler det et magtforhold. På arabisk kan det indebære en dimension af fysisk vold, og sådan ville det særlig kunne forstås, når det kommer fra en militærperson,« siger hun

Netop sådan forstod Muhammad Salah Hussein da også udtrykket, forklarede han, da Information talte kort med ham tirsdag formiddag.

»Jeg er bange, og jeg er helt udmattet. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, hvis jeg bliver sendt til Irak,« sagde han og fortalte, at han havde sagt til det danske politi, at han ville skrive under på at blive frivilligt udsendt, hvis de kunne garantere ham, at delegationen ikke ville vente på ham i Bagdad.

»Men det svarede de ikke på.«

Flygtningenævnet ønsker ikke at kommentere enkeltsager.

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så kan han lære det, den sjuft. Komme her og stjæle brødet ud af munden på det danske volk! Han skulle skamme sig og være taknemmelig over de gode år han har fået hér i verdens lykkeligste land..

Dorte Sørensen

Jeg har det så dårligt med at den danske regering og Birthe Rønn Hornbech ikke vil bruge deres ret til at give humanitær ophold af frygt for DF.
Så Pia Kjærsgaard i går i TV- avisen grinende sige at de ville have strammer regler med ved Finanslovsforhandlingerne. Jeg er tude færdigt og håber at Muhammad Salah Husseins advokat anlægger en sag ved Menneskeretsdomstolen og vinder den.

Anita Storr-Hansen

Kan denne afviste asylsoeger, som ikke fik, hvad han ville have i Danmark, bevise, at han blev truet? Nej vel. Selvfoelgelig har de danske asylmyndigheder vurderet alle elementer i sagen. Det er altid et daarligt tegn, naar en afvist asylansoeger gaar til pressen. Saa er der som regel ikke koed paa sagen, mens dem, som ikke kender sagens enkeltheder incl. de rapporterende jourlister, ved meget bedre.
Nogen husker maaske den beroemte Citra-sag fra slutningen af 1990'erne, der fik masser af velmenende danskere op paa barrikaderne, mens Birte Weiss var minister. Desvaerre kendte de kun Citra's egen tilpassede del af historien. Hun havde jo ikke fortalt det hele, herunder at hun havde faaet afslag paa asyl i Frankrig og havde familie hjemme i Sri Lanka. Alle de velmenende blev holdt for nar i fuld offentlighed .. Ingen tvivl om, at Citra var en dejlig pige, som hendes klassekammerater var glade for. Men asyl er ikke et spoergsmaal om at give sympatiske udlaendinge ophold i Danmark, men et spoergsmaal om at give beskyttelse til dem, der har behov for det.
Jeg observerede helt tilfaeldigt glade og grinende irakiske tolke med familier i lufthavnen sidste aar i august, som returnerede til Irak efter at have faaet asyl i Danmark. Bare for at sige, at det ikke er nok at have vaeret tolk for at faa asyl. Selvfoelgelig ikke. Man skal have sandsynliggjort at maa risikerer forfoelgelse i sit hjemland.

Dorte Sørensen

Jeg forstår ikke hvorfor Danmark er blevet et så kynisk folkefærd . Er det det DF kalder de danske værdier.
Håber at Flygtningenævnet igen bliver udvidet så deres bedømmelse ikke alene skal bero på ministeriets folk og for at legitimere nævnet har en dommer med, derved kalder Flygtningenævnet en domstols ligene instans

Jeg forstår ikke hvorfor Danmark ikke for længst er blevet bragt for domstolen.

Hans Jørgen Lassen

Jeg forstår ikke hvorfor Danmark ikke for længst er blevet bragt for domstolen.

- der skal jo altså nogen til at gøre det.

Det er godt nok en sølle regering vi holder os, der åbenbart er villig til at gå meget meget langt ud af overdrevet for at tækkes DF. Menneskerettighedsovertrædelser udelukkende for at forhindre at nogle regeringspartier skal til at forhandle deres beslutninger med andre partier? Danmarkshistoriens ynkeligste regering (og det siger en del).

ok at have holdningen der skal være fri indvandring.
Men se på folketingsvalgene, det stemmer flertallet bare ikke for.
At de som ikke demokratisk kan få deres ideer igennem fører fysisk kamp i gaderne er en farlig udvikling som jeg ikke håber kammer over.

Og come on, der er millioner af mennesker som har meget værre kår end de irakere som sendes hjem.
Brug kræfterne på kamp for større lighed og frihed i verden istedet for at kæmpe for øget indvandring til Dk.

1 stk afvist asylansøger koster ca 250,000 kr om året. i Dk. Det kunne der hjælpes mange fattige sydamerikanere/afrikanere/indere for lokalt.