Nyhed
Læsetid: 2 min.

Erhvervschefer trygler om høj pris på CO2-udledning

En række virksomheder som General Electric, Shell og Novo Nordisk lægger pres på klimatopmødet for at få sat en høj pris på CO2. Det er en forudsætning for at sikre grønne investeringer
Indland
24. november 2009

Skal verdens store internationale virksomheder føre an i omstillingen til en grøn økonomi, er verdens politikere nødt til at levere opbakning i form af en høj pris på CO2-forurening af atmosfæren.

Det siger Anders Eldrup, administrerende direktør i DONG Energy, i en appel til klimatopmødet i København om 12 dage. DONG laver i dag langt det meste af sin el- og varmeproduktion på fossil energi, men ønsker at stille om til mest mulig vedvarende energi hurtigst muligt. Det kræver, at det bliver dyrere at udlede CO2.

Og Eldrup er i selskab med en lang række store internationale virksomheder. Foruden hjemlige Novozymes, Vestas, Danfoss, Danisco, Grundfos, Novo Nordisk m.fl. appellerer globale koncerner som General Electric, BASF, Unilever, Cisco, Shell, British Airways, Nike og flere hundrede andre om et internationalt CO2-marked med en markant pris på CO2-udledning. 781 af virksomhederne optræder i en fælles appel til klimatopmødet, The Copenhagen Communique, mens andre har spillet ud i andre erhvervsalliancer.

»Den mest effektive mekanisme til at ændre adfærd og investeringer er en høj pris på CO2. Det er måden, man via markedsmekanismen kan dreje adfærd og investeringsbeslutninger, så investeringer i kul bliver mindre fordelagtige og investeringer i vind mere fordelagtige,« siger Anders Eldrup.

- Hvad kan klimatopmødet opnå?

»De seneste to år har vi oplevet en meget kraftig holdningsændring i retning af, at klimaproblemet er reelt og kommet for at blive. Den bevægelse bliver kun kraftigere for hver dag, der går. Så selv om man ikke får alle formaliteter på plads i København, så kan en politisk aftale bakket op af nærmest 'en tsunami' på det holdningsmæssige plan vise sig at være et stærkt signal.«

- Hvorfor er det så alligevel så vanskeligt at få de nødvendige politiske beslutninger?

»Der er jo også andre - og formentlig en endnu større lobby - der siger det modsatte og prøver at undgå disse ting. Det fremgår tydeligt af den amerikanske kongres' smertefulde proces,« siger Anders Eldrup.

Personligt er han ikke i tvivl om, at et vigtigt 'tipping point' er overskredet.

»Som regel ligner den ene dag den næste, men engang imellem sker der nogle rigtig store holdningsskred. Forrige gang var for 20 år siden, da Berlin-muren faldt. Den Kolde Krig forsvandt, og markedsøkonomien sejrede totalt. Den holdningsmobilisering om klimaet, vi har set de seneste år, minder i styrke og omfang om det, vi så for 20 år siden. Og uanset om paragrafferne bliver formuleret på den ene eller anden måde på topmødet, så tror jeg, det er en bevægelse, som bare tager til efter København,« siger DONG-chefen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her