Baggrund
Læsetid: 3 min.

'Den evige 1. maj-stemning bliver svær at holde'

Oppositionens permanente valgkampsstemning kommer til at toppe for tidligt, spår V-næstformand Kristian Jensen op til Venstres landsmøde i weekenden
Venstres næstformand 
 Kristian Jensen hæfter sig ved, at Venstre fik et bedre resultat end spået ved lokalvalgene

Venstres næstformand
Kristian Jensen hæfter sig ved, at Venstre fik et bedre resultat end spået ved lokalvalgene

Ulrik Jantzen

Indland
20. november 2009

Han erkender, at Venstres tab af syv borgmesterposter ved tirsdagens kommunalvalg er en småtrist indgang til regeringspartiets landsmøde i weekenden. Men Venstres næstformand og skatteminister Kristian Jensen hæfter sig ved, at Venstre fik et bedre resultat end spået - og at den socialdemokratiske arvefjendes fremgang er båret igennem af SF's succesrige gennembrud i kommunalpolitik.

»Jeg tror, at den der evige 1. maj-stemning, som S og SF forsøger at piske op, den får de svært ved at holde. De står med en risiko for at toppe for tidligt og brænde ud - præcis som Lykketoft gjorde,« siger Kristian Jensen med henvisning til den tidligere S-formand Mogens Lykketoft, der i sommeren 2004 stod til »storme ind i Statsministeriet«, men endte med at et historisk dårligt valg i 2005.

»Den eneste, der har fået et værre valg, er Helle Thorning-Schmidt. Kvoten for, hvor mange nederlag, Thorning kan påstå er en sejr, må snart være opbrugt«.

Helle Thorning-Schmidt erklærede på valgaftenen, at hun havde fået »blod på tanden«, efter at Socialdemokraterne - trods en vælgermæssig tilbagegang - stod til at opfylde målsætning om at erobre de fire største byer.

Ikke Løkkes ansvar

»Men hvis du tager de ti største byer, er der borgerligt styre i halvdelen af dem. Og jeg har ikke lavet regnestykket, men jeg vil næsten gætte på, at der er flere borgere, der i dag har en Venstreborgmester, end der var før valget. Men sådan er statistik jo så fantastisk,« siger Kristian Jensen og henviser til, at V ved valget erobrede bykommuner som Kolding og Vejle fra Socialdemokraterne.

Han kan dog ikke løbe uden om et reelt tab af V-kommuner - og at flere lokale partimedlemmer har kritiseret partitoppen for ikke at have bakket ordentligt op om den lokale valgkamp.

- Hvad vil du sige til dem, når du møder dem på landsmødet?

»Jeg vil sige, at hvis de har noget at kritisere, så sørg for at kritisere mig - for det er min opgave og mit ansvar at styre landsorganisationens del af kommunalvalgkampen. Jeg synes i virkeligheden, at det har været dybt uretfærdigt, at de har rettet skytset mod Lars Løkke Rasmussen, der udover en meget fyldt kalender op til klimatopmødet har været langt mere aktiv i kommunalvalgkampen, end Fogh var,« siger han - og tilføjer, at han »har mødt et andet billede«, når han har talt med borgmesterkandidaterne rundt omkring.

Kristian Jensen fik megen lokal kritik for tidligt i valgkampen at erklære kampen om de fire største byer tabt på forhånd.

- Fortryder du den melding?

»Jeg beklager, at det blev udlagt som om, at vi gav op visse steder. Socialdemokratiet gik ud og sagde, at de ville være det største parti og erobre de fire største byer - og jeg gik så bare ud og sagde, at det ikke var vores succeskriterier«.

- Hvad var så jeres succeskriterier?

»Det var at skabe en stærk liberal stemme ude i kommuner - også selv om det ikke skulle give os borgmesterposten. Det har vi faktisk fået mange steder«.

Danmark i balance

Kristian Jensen vil ikke løfte sløret for, hvad budskaberne bliver i den store tale, som statsminister Lars Løkke Rasmussen vil give ved åbningen af dette års landsmøde i Odense. Men han lægger op til et landsmøde i den økonomiske krises tegn.

»Og så bliver der en debat om, hvordan vi skaber et Danmark i balance - hvor der er en positiv udvikling i alle dele af landet og ikke kun i nogle dele. At man har politisk fokus på at give bedre rammer til en god erhvervsudvikling og en god skole også uden for de store byer«, siger han.

- Hvor ser du tegn på sådan en skævhed?

»Der er forskel på indkomstniveauet mellem Øst- og Vestjylland og mellem Syd- og Nordsjælland. Så der er en række steder, som vi skal være opmærksomme på. Vi tror, at Venstres medlemmer, der bor og lever og virker i det, man ret koldt kalder yderområderne, de har faktisk masser af idéer. Det laver vi en debat om på landsmødet.«

Serie

Kommunalvalg 2009

Seneste artikler

 • Kammerater, tænk på kulturen i kommunen

  18. december 2009
  Vi har en regering, der har sat kulturpolitikken på standby. Men i kommunerne har de mange socialdemo-kratiske borgmestre nu muligheden for at gøre en stor forskel, og det er vigtigt, at vi prioriterer området højt
 • Arkitekturgryde a la socialisme

  28. november 2009
  Du skal bruge en ordentlig bunke alment boligbyggeri, en god portion tilflyttere fra arbejderklassen samt folk med mellemlang akademisk uddannelse, en bar mark og en masse børn
 • 'Nu skal det ku' mærkes, at SF er blevet et stort parti'

  20. november 2009
  SF's valgsejr gav plads til et kuld af nye, unge kandidater rundt om i landets byråd. De betegner sig selv som ambitiøse idealister, der arbejder for at udbrede 'det røde budskab' - også gerne fra en borgmestertaburet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Jeg kan ikke lade være med at morer mig over Venstres forsøg på at ned og latterliggøre Thorning , når Venstre selv kun har haft tilbagegang ved alle valg siden 2001. S fik med Nyrup Rasmussen et kanonvalg til EU og klarede sig faktisk ret godt med Dan Jørgensen som ankermand. Fra Thornings egen tid så fik S et flot kommunalvalg i 2005, hvor de fik over 34 pct. af vælgerne. Op til det valg havde OVK hånet S og sagt at de nok ville blive udslettet. Dengang prallede Venstre med at de ville både blive det største kommunale parti og få flest borgmestre også i de 4 største byer. Sådan gik det ikke i 2005, hvor de tabte Århus og de konservative tog Odense efter Anker Boyes HC Andersen koks.

Ligeledes er det ret sjovt at Kristian Jensen først kritiserer Thorning for at vende et valgnederlag til en sejre, når han selv i artiklen siger – ” »Men hvis du tager de ti største byer, er der borgerligt styre i halvdelen af dem. Og jeg har ikke lavet regnestykket, men jeg vil næsten gætte på, at der er flere borgere, der i dag har en Venstreborgmester, end der var før valget. Men sådan er statistik jo så fantastisk,«” -

Kommunalvalget 2009 afslører at regeringens fundament og nervetråd til folket, Dansk Folkeparti, er blevet bremset i sin fremfærd. Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiets åbenlyse vedkendelse af et ansvar for en stram indvandrepolitik er blevet forstået af vælgerne i København - det er ikke deres livret at bringe indvandrepolitikken frem i debatten (der kommer så nemt grimme undertoner) - men denne vedkendelse har taget luften ud af DF's lille kaperjolle, og de socialistiske partier er nu klar til at sætte fulde sejl. Vogt jer V og K - men måske er der en plads til en af jer i hækken på de to fuldriggere...
DF’s mission er fuldbragt – at sende et utvetydigt signal til de to store socialistpartier – that’s it…