Nyhed
Læsetid: 1 min.

Forslag lukker for indsigt

Pressejurist og medlem af Offentligheds-kommissionen beskylder kommissionens eget forslag for at svække den demokratiske kontrol med politikerne
Indland
12. november 2009

Mediernes mulighed for at gå bag om lovgivningen lider et alvorligt knæk, hvis politikerne vedtager et af de forslag, som Offentlighedskommissionen nu har afleveret. Det mener pressejurist på Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, der selv har været medlem af kommissionen.

Han kalder det en svækkelse af demokratiet, hvis et snævert flertal på 11 ud af 21 i kommissionen får vedtaget dets forslag om at beskytte den politiske beslutningsproces. Flertallet i kommissionen vil således gøre det sværere for journalister at få udleveret dokumenter sendt mellem ministre og folketingsmedlemmer om lovforslag.

»Det har vital betydning for folkestyret, at offentligheden fortsat kan få indsigt i grundlaget for de politiske beslutninger. Jeg håber derfor, at regeringen og Folketinget vil afvise forslaget,« siger Oluf Jørgensen og tilføjer:

»Som reglerne for aktindsigt er i dag, har eksempelvis journalister ret til at se dokumenter, der er blevet udvekslet mellem ministre og folketingsmedlemmer i forbindelse med lovgivning, når først lovforslagene er fremsat. Men den ret vil flertallet i kommissionen helt fjerne.«

Oluf Jørgensen er ikke i tvivl om, at det vil gøre det vanskeligere for offentligheden at kulegrave forskellige lovforslag.

»Forslaget vil svække den demokratiske kontrol,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her