Nyhed
Læsetid: 2 min.

Han gjorde ret i at trodse udlændingemyndighederne

Ammar Jaffar og hans familie fik i går asyl, efter de gennem syv år har nægtet at rejse tilbage til Irak. Flygtningenævnets afgørelse understreger, at familien gjorde ret i at trodse de danske udlændingemyndigheder
I sommer blev Ammar Jaffar sammen med sin familie indsat i Ellebæk Fængsel, fordi de som afviste irakiske asylansøgere stod til tvangsudvisning til Bagdad. Igennem syv år havde familien trodset de danske udlændingemyndigheder og nægtet at rejse. Det viste sig at være klogt. I går fik hele familien asyl.

I sommer blev Ammar Jaffar sammen med sin familie indsat i Ellebæk Fængsel, fordi de som afviste irakiske asylansøgere stod til tvangsudvisning til Bagdad. Igennem syv år havde familien trodset de danske udlændingemyndigheder og nægtet at rejse. Det viste sig at være klogt. I går fik hele familien asyl.

Indland
19. november 2009

»Kære irakiske asylansøger,« skrev Udlændingeservice i et brev til familien Jaffar i foråret 2009. »Hvis du ikke udrejser frivilligt, skal Rigspolitiet tage initiativ til tvangsmæssig udsendelse.«

Men familien Jaffar, der havde fået afslag på asyl allerede i 2002, selv om de tilhører den forfulgte minoritet feyli-kurderne, rejste ikke frivilligt tilbage til det land, de forlod for syv år siden.

På trods af de såkaldte motivationsfremmende foranstaltninger, der blandt andet inkluderer fratagelse af lommepenge og tvangsanbringelser på udsendelsescentre, blev de i Danmark. Og efter den danske regering den 13. maj i år indgik en hjemsendelsesaftale med Irak, søgte de tilflugt i Brorsons Kirke.

»Vi fik hele tiden at vide, at vi var kriminelle, fordi vi ikke rejste hjem,« forklarer Ammar Jaffar på 23 år, der i sommer blev kendt som talsmand for irakerne i Brorsons Kirke.

»Men vi turde ikke andet end at blive«. Og det gjorde familien ret i. I går formiddag fik forældrene og de to sønner asyl. For som Flygtningenævnet skriver i den nye afgørelse, er det nu »sandsynliggjort, at ansøgerne ved en tilbagevenden til Irak vil være i risiko for forfølgelse som følge af deres etniske og religiøse tilhørsforhold«.

Tænk hvis...

»Det er helt fantastisk. Jeg er så lykkelig,« siger Ammar Jaffar.

Tirsdag aften, dagen før afgørelsen, var han anderledes bekymret.

»Vi har fået afslag så mange gange. Jeg tror ikke på, at de giver os asyl denne gang,« sagde han til Information.

Og familien har rigtig nok fået mange afslag fra de danske udlændingemyndigheder. I 2002 fik de afslag fra Udlændingeservice på deres asylansøgning.

Senere samme år stadfæstede Flygtningenævnet afgørelsen, og i 2005, 2006 og 20007 gav nævnet familien afslag på anmodninger om genoptagelse af deres asylsag.

»På en måde havde det jo været nemmere, hvis vi havde fået asyl noget tidligere. Jeg er selvfølgelig meget taknemmelig over Flygtningenævnets beslutning, men tænk, hvis vi var rejst tilbage, som vi hele tiden fik at vide, vi skulle,« siger Ammar Jaffar.

Særlig indespærringen i Sandholmlejrens fængselsafdeling Ellebæk var hård for familien.

Den 30. juli blev Ammar og hans bror Wissam arresteret af Rigspolitiet, der ankom med hunde til familiens lejlighed, hvor de to drenge overnattede, når de havde opholdt sig i den overfyldte krypt i Brorsons Kirke om dagen. Og samme dag blev forældrene arresteret, da de opfyldte deres meldepligt i Sandholmlejren.

Det skete, selv om familiens advokat Helge Nørrung allerede den 6. april havde anmodet Flygtningenævnet om genoptagelse af familiens asylsag. Blandt andet kunne han dokumentere, at flere familiemedlemmer var blevet dræbt eller fordrevet i Irak, siden den etniske og sekteriske vold blussede op i landet i 2006.

'Umenneskeligt'

»Hver gang vagterne i fængslet åbnede døren, troede vi, at nu skulle vi tvangshjemsendes,« siger Ammar Jaffar. »Det var umenneskeligt.«

Men frygten for tvangsudsendelse er fortid nu. Jaffar-familien tilhører ikke længere de afviste asylansøgere, der med integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs ord »sidder loven overhørig og sætter sig til modværge mod politiet«.

Ammar Jaffar blev i løbet af sommeren optaget på Danmarks Tekniske Universitet, hvor han nu studerer til kemiingeniør. Han nåede ganske vist ikke rusturen, fordi han sad i fængsel, men han blev løsladt akkurat før studiestart.

To timer efter han fik beskeden om Flygtningenævnets afgørelse, holdt han oplæg for sit hold om glasfremstilling og de miljømæssige problemer forbundet med produktionen.

»Det er faktisk et ret interessant emne,« forklarer han.

Serie

De afviste irakere

Seneste artikler

 • Enl. og R: Et umenneskeligt system

  10. april 2010
  Myndighedernes behandling af 72-årige Hassan Gardi viser, at loven bliver brugt til at forhindre asylansøgere i at få hjælp, mener Enhedslisten og De Radikale
 • Så fik dement iraker lov at blive

  10. april 2010
  Integrationsministeriet afviste at få foretaget en hjernescanning af den svært demente 72-årige irakiske asylansøger Hassan Gardi, og Rigspolitiet fængslede ham. Efter læger udenom ministeriet foretog scanningen, har han nu - efter års ventetid - fået humanitær opholdstilladelse
 • De er flygtninge i deres eget land

  25. januar 2010
  Vinterkulden har lagt sig over Qalawa-flygtningelejren i Kurdistan. Her lever en lille del af de mange internt fordrevne irakere fra Kirkuk
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det var dejligt at høre . Men denne afgørelse sætter i mine øjne et stort spørgsmålstegn ved Flygtningenævnes afgørelser. Er sagerne virkeligt behandlet så grundig som BRH og regeringen siger.

Dorte: For mig har der været sat spørgsmålstegn længe. Det glædelige i denne sag er, at den så åbenlyst udstiller problemet - og at der åbenbart stadig foregår uvildig sagsbehandling i flygtningenævnet.

Dorte Sørensen skriver :
" Er sagerne virkeligt behandlet så grundig som BRH og regeringen siger."
Det kan jeg garantere dig de er, Udlændinge-"service" har ligget vandret i luften for at nå frem til en afgørelse der stiller Pia K tilfreds og derved giver de to medløber-partier lidt fred fra hendes evindelige kværulanteri .. For anstændige borgerlige kan da ikke mene at det er OK at behandle folk som vi gør, vel ?

Tillykke til Ammar Jaffar e la lotta continua (kampen fortsætter)!

Tillykke til Jaffar-familien.

Hvad Systemet angår: Vorherre bevares.

Man kan læse om lillebroren Wissam her:

Fængslet iraker: Det ville jeg ikke byde andre

Det glæder mig så inderligt meget at familien endeligt fik en retfærdig sagsbehandling!
Og jeg håber inderligt at de mange andre sager der er blevet bevilliget genoptagelse også får en fair behandling..
Men for de der uretmæssigt er sendt tilbage, og ikke kan få hjælp nogle steder, kan jeg kun bede.
For en tilbagekaldelse er vel næppe tænkelig ligegyldigt hvor uretfærdigt eller dårligt sagen er behandlet?
Så stærk er den danske regerings og justitsministerens trang til lov og ret næppe..

Det er jo åbenlyst at disse mennesker skulle have haft arbejdstilladelse for længst. Tænk på alt det de kunne have bidraget med.

I stedet ødelægger vi flere hundrede menneskers liv, ved at internere dem i fængsler; selv børn er sat i fængsel for at have overlevet.

Det er ren Apartheid.

Tillykke til Ammar Jaffar og hans familie: Velkommen til og husk at vi ikke allesammen er så umenneskelige.

Nedlæg Flygtningenævnet, og lav det om til administrative ekspeditionssager = "ud af vagten"!

Det er jo alligevel en joke, et paradespil, et lotteri, ikke??
Men hvad, alt er vel ligegyldigt nu, EU-Kalifatet er lige om hjørnet, velbekomme!