Læsetid: 2 min.

Gør som i Odense - stem på Boye

Folketinget er efterhånden en røverrede, hvor alle stjæler fra alle, og derved udjævnes forskellene mellem partierne, hvorfor vi er henvist til at stemme efter deres udseende og udstråling
Når forskellen på partiernes politik alligevel er svær at få øje på, er det praktisk at kandidaterne har samme navn.

Når forskellen på partiernes politik alligevel er svær at få øje på, er det praktisk at kandidaterne har samme navn.

Claus Fisker

5. november 2009

Der stjæles som aldrig før på Christiansborg - ikke penge, ikke malerier, ikke snaps fra Snapstinget, men politik. Partierne stjæler hinandens politik. Venstre stjal Socialdemokraternes velfærds- og miljøpolitik, Dansk Folkeparti stjal Socialdemokraternes socialpolitik, Socialdemokraterne stjal DF's strammerpolitik, og der smårapses jævnt hen over midten, når det gælder rets- og kontraktpolitik. Der opstår nye alliancer, som man førhen ikke troede var mulige. Senest bakkede SF op om DF's ide om en særlig taskforce, der skal stoppe bandekrigen i stedet for automatisk at være imod alt fra den kant. Højest forvirrende.

Man stimler sammen om de få ting, vi selv får lov at bestemme af herrerne og damerne i Bruxelles, og resultat er mere ensartethed, men hvad er det udtryk for? En optøning af blokkene, en jagt efter stemmer på midten, 'sund fornuft' ligesom ude i kommunerne?

Det man ser

Derfor vil en god del af vælgerne i endnu højere grad være henvist til at stemme efter, hvordan politikerne virker på en tv-skærm, så lad os se på, hvordan det står til i den afdeling.

Lars Løkke Rasmussen er slet ikke den runde og glade mand, han var før. Han er aldrig afslappet, men ser ud, som om han slet ikke bryder sig om jobbet, skønt han jo inderst inde er pavestolt. Så virker Helle Thorning langt friere, og hun er også blevet mere skarp i tonen, skønt hun har en mildhed i ansigtet, som sikkert går rent hjem ude ved marokkopuderne.

Skulle man tro, men sådan er det ikke. Ifølge meningsmålingerne er det den alvorlige Løkke, danskerne helst vil have som statsminister, og minsandten: Forleden var han livet kendeligt op ved tanken om alle de store statsledere, han har fået kontakt med om klimatopmødet.

Men Helle Thorning har god grund til at smile, fordi hun har sin grå eminence, den altid velstylede Villy Søvndal ved sin side, og han har idel fremgang og siger, han vil have Helle som statsminister. De har virkelig chancen for at slå Løkke - sammen. Helle taler pænt til den skrappe Pia Kjærsgård, der altid er sejrssikker, uanset hvad, mens Margrethe Vestager bliver mere og mere elegisk ved tanke på de små tal i meningsmålingerne for hendes parti.

Sådan kan man også anskue politik: Som det, man ser, ikke det, man hører.

Installation

Hvad kommunalpolitik angår, er der traditionelt en større enighed på tværs af partiskel end i Folketinget.

Den 17. november skal vi til urnerne og stemme på de kommunale politikere i de nye storkommuner, men mange af de opstillede kender vi slet ikke navnene på.

Praktisk ville det være, hvis man som vælgerne i Odense har to borgmesterkandidater, der begge hedder Boye, den ene Jan, den anden Anker. Er man i tvivl om, hvem man vil stemme på, kan man altid op til valget bare sige, at man stemmer på Boye. Deres politik er vel så nogenlunde den samme: Skolerne og børnehaverne skal være åbne, og busserne skal køre. Der stjæles også i kommunalpoltik. For nylig var Odenses borgmesterkæde stjålet af en tyveknægt.

Som en fremtidsvision kan man forestille sig, at alle i enhver kommunalbestyrelse hedder Jensen. Altså Jensen, Jensen, Jensen, Jensen, Jensen, Jensen, Jensen, Jensen, Jensen, Jensen og Jensen, osv. I så fald vil jeg nok kalde det en installation.

Serie

Seneste artikler

 • Kammerater, tænk på kulturen i kommunen

  18. december 2009
  Vi har en regering, der har sat kulturpolitikken på standby. Men i kommunerne har de mange socialdemo-kratiske borgmestre nu muligheden for at gøre en stor forskel, og det er vigtigt, at vi prioriterer området højt
 • Arkitekturgryde a la socialisme

  28. november 2009
  Du skal bruge en ordentlig bunke alment boligbyggeri, en god portion tilflyttere fra arbejderklassen samt folk med mellemlang akademisk uddannelse, en bar mark og en masse børn
 • 'Den evige 1. maj-stemning bliver svær at holde'

  20. november 2009
  Oppositionens permanente valgkampsstemning kommer til at toppe for tidligt, spår V-næstformand Kristian Jensen op til Venstres landsmøde i weekenden
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu