Baggrund
Læsetid: 1 min.

Hemmeligt udvalg rådgiver om vaccination

Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg, der rådgiver om vacciner, er tilsyneladende hemmeligt. På styrelsens hjemmeside kan man hverken finde referater fra møderne eller se, hvem der sidder i udvalget
Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg, der rådgiver om vacciner, er tilsyneladende hemmeligt. På styrelsens hjemmeside kan man hverken finde referater fra møderne eller se, hvem der sidder i udvalget
Indland
25. november 2009

»Et moderne samfund kræver gennemsigtighed.« Sådan lød det fra Sundhedsstyrelsens forebyggelseschef, Else Smith, da hun i sidste uge kommenterede Informations afsløring af medicinalindustriens skjulte indflydelse i WHO.

Men i Sundhedsstyrelsens eget vaccinationsudvalg, som rådgiver styrelsen om vacciner, og hvor Else Smith sidder som formand, er der også problemer med åbenheden. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside må man således lede forgæves efter udvalgets sammensætning, dets kommissorium og referater fra udvalgets møder.

Det møder kritik fra en række eksperter, herunder Peter Gøtzsche, chef for det uafhængige forskningsinstitut, Cochrane:

»De overvejelser, man gør sig med hensyn til, om man skal tilbyde befolkningen en bestemt vaccine, bør lægges åbent frem for offentligheden. Ellers opstår der mistanke om fordækt spil,« siger han og betoner, at offentligheden også bør have indsigt i, hvem der er medlem af udvalget.

En fejl

Som Information i dag kan vise, sidder der rent faktisk repræsentanter fra de vaccineproducerende virksomheder i udvalget, og det har offentligheden krav på at vide, mener Inga Marie Lunde, speciallæge og initiativtager til netværket Læger Uden Sponsor:

»Det kan undre, at det er hemmeligt, for udvalget træffer store beslutninger, som har konsekvenser for mange mennesker. I den her sammenhæng, hvor WHO-sagen er blevet afsløret, er det vigtigt at vide, hvem der reelt træffer beslutningerne på befolkningens vegne,« siger hun.

Forebygningschef i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, sidder selv som formand i udvalget. Hun forklarer, at det er en fejl, at udvalget ikke optræder på hjemmesiden:

»Jeg må bide i det sure æble. Det er beklageligt, at der ikke ligger noget på hjemmesiden. Det er en fejl, og den er nu rettet. Udvalgets medlemmer rådgiver Sundhedsstyrelsen - det skal selvfølgelig være offentligt,« siger hun og lover, at der fremover vil være større åbenhed om udvalget.

Else Smith lover også, at mødereferaterne fremover bliver offentligt tilgængelige. Referaterne fra de tidligere møder vil hun dog ikke lægge på nettet:

»Jeg kan godt lide, at man diskuterer den slags med udvalget, inden man udtaler sig om det offentligt,« forklarer hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kort og godt: tak for artiklen, Information. Den taler sit eget tydelige sprog...

Med venlig hilsen

Mon ikke de har gode (økonomiske) grunde til deres anbefalinger?

Ren Science Fiction: Der er kun vaccine nok til Verdens Elite, som så bliver syge af den og dør.