Læsetid: 5 min.

Kapitalismen skal tvinges i knæ

Det autonome netværk Never Trust a Cop vil give kapitalismen dødsstødet, men er så hemmeligt, at folkene bag ikke vil forklare, hvordan det skal lykkes ved at smadre nogle ruder i indre by
Det autonome netværk Never Trust a Cop vil give kapitalismen dødsstødet, men er så hemmeligt, at folkene bag ikke vil forklare, hvordan det skal lykkes ved at smadre nogle ruder i indre by
26. november 2009

Samme dag som den store folkelige demonstration for en ambitiøs klimaaftale skal samle 40.000 mennesker i København planlægger en lille gruppe autonome at smadre nogle ruder i indre by. Netværket Never Trust A Cop (NTAC) har klistret Nørrebro i København til med plakater, der både viser et brændende rådhus og nogle stenkastende autonome med teksten: »Kapitalismen vakler - lad os sørge for den falder.«

På trods af, at ambitionerne altså ikke fejler noget, så har netværket isoleret sig fra alle andre, og ingen vil udtale sig til pressen. Enten mener folkene bag NTAC, at de alene kan vælte imperiet, eller også har de valgt radiotavshed, fordi det må være åbenlyst for andre, hvordan nogle smadrede ruder og brændende containere skal hjælpe med at stoppe klimaforandringerne.

»Hvis man undlader at føre politik og ikke forsvarer sine metoder, så kommer man ikke langt. Det er bevægelsens blindgyde,« siger René Karpantschof, der er forsker i protestbevægelser på Københavns Universitet, og selv har en fortid som bz'er.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I vil og kan stadigvæk ikke forstå det, vel I narrehatte og drengerøve på 4-5 år, der synes, det er åh så interessant at slås med politiet (magten) og at smadre ruder for at jeres budskab frem.

Nemlig at INTET, absolut intet får I frem; medierne lever nemlig af konflikt-stof, og dette her er godt komflikt stof. Fokus vil derfor være på brændte biler, smadrede ruder, og på jeres kampe med autoriteten. (statsmagten). Må jeg anbefale jer at gå i terapi, så I kan komme over jeres indre skræk for jeres fædre, eller tage et direkte opgør med jeres fædre i stedet for at flytte det til en autoritet udenfor jer selv og jeres famile; politiet som det ser ud lige nu.

Og vel er kapitalismen problemet; rent konkret kan man (vi) bare ikke gøre noget ved det. Lige nu handler det om at sikre en aftale, alle kan enes om. Ikke om at lave ballade og uro og tage fokus væk fra dette vigtige (og vægtige) stykke politisk hånd-værk. Kiribas (og andre koraløer) i stillehavet er faktisk ved at forsvinde i havet. Dette er et problem og en udfordring; at nogle mener det er vigtigere at brænde biler og containere (som faktisk udleder CO2 via ilden og røgen) kommer altså til at skygge for denne udfordring, dette problem.

Og det er muligt, at systemet er voldeligt. Men hvad skal de (vi) almindelige menensker bruge det til. Ingenting kan vi bruge det til. Løsninger her og nu handler det om. Imens kan de 'hellige' så sidde oppe i deres træer og råbe 'systemet er voldeligt'. Det hjælper altså ikke stort, når vandet først er nået til træets top, vel?

Og det er ikke civil ulydighed at brænde biler eller containere af, eller smadre ruder. Civil ulydighed er f.eks. det som foregik ved Brorsons Kirke, hvor nogle mennesker måtte følge deres samvittighed. Konsekvensen af dette var at de satte sig ned for at forhindre irakerne i at blive udvist. Og er og var parate til at tage straffen for denne civile ulydighed.

Min indre spidersense (intuition) tilsiger man at denne organisation, NTAC, måske ligefrem er lavet af politiet selv? Men det er som sagt kun et gæt.
Og motivet skulle være at udstille dele af Klima-bevægelsen eller hele Klima-bevægelsen som udelukkende interesseret i vold og konfrontation.
600 anholdte (formodede) skal jo have en begrundelse.

Viv Haufenreich

Moderne anarkisme minder lidt om synergi-effekten mellem neo-konservative amerikanske høge og de fundamentalistiske Islamiske marginaliserede bevægelser der opererede i bla Egypten og Afghanistan i 90erne. På en måde er det fint portrætteret i "V for Vendetta" - det symbolske demokrati får sit symbolske (men nærmest ikke-eksisterende) fjende billede som kan bruge til stille og roligt at inddrage den ene fundamentale borgerrettighed efter den anden.

Når CIA skabte militær diktaturer i Sydamerika før i tiden skete det altid ved civile optøjer etc - så er det lettere for "ordensmagten" at gribe ind. Det er ligesom med hvordan kapitalismen i ender med at fungere - fremstilling af sygdom og kur, virus og virus fjerner. Alle berøres, om de vil eller ikke vil.

@Viv
Jeg vil gerne gøre opmærksom på at der skam også findes kollektivistiske anarkistiske traditioner som historisk set har været langt mere udbredte end denne form for elitær individualisme. Det er i det hele taget langt ude at de individer der praktiserer denne demokratiforagtende hærg og smadder kalder sig for anarkister, da de netop har misforstået selve indbegrebet af ideologien der i bund og grund handler om at have det fladest mulige demokrati i samfundet, og dette kan man ikke hvis man samtidig ignorerer befolkningens standpunkt. Anarkisme må nødvendigvis følges ad sammen med folket (arbejderklassen, flertallet) for at være rigtig anarkisme. Ikke det her selviscenesættelseslivsstilspjat.

Det største problem i sagen med NTAC er, at de ikke-voldelige demonstranter opfører sig som om at det er ok at NTAC farer frem med bål, brand og stenkast.

Der må nødvendigvis findes mennesker med kendskab til denne gruppe, som står udenfor gruppen, og forstår det forkerte i gruppens handlinger, - hvis de ikke angiver NTAC til politiet - om ikke andet, så anonymt - så er de for dumme ... at dække over kriminelle er ikke loyalitet, men derimod medskyldighed.

Og så er der iøvrigt ikke nogen grund til at diskutere om de er den ene eller anden slags anarkister, fascister eller whatever: asocial og udenomsparlamentarisk adfærd af deres slags, kan kun karakteriseres med ét ord: kriminalitet!