Baggrund
Læsetid: 2 min.

Den konservative katolik

Han er verdenskendt i Belgien for at få styr på en katastrofal økonomi og gyde olie på de etniske vande. Men i resten er verden er EU's nye præsident, den katolske poet og modstander af tyrkisk medlemskab, Herman Van Rompuy, et ubeskrevet blad
Indland
21. november 2009

'En forvildet flue/flyver inde i et fly/hun flyver to gange.'

Sådan lyder et digt af EU's nyudnævnte præsident, Herman Van Rompuy, der af den belgiske presse har fået tilnavnet Haiku-Herman med henvisning til hans forkærlighed for det korte japanske digt. Og han er da heller ikke selv kendt som en langsnakker, den 62-årige belgiske premierminister, der nu kan kalde sig Europas første præsident.

Det er blevet sagt, at den første EU-præsident skulle være en, der kunne 'stoppe trafikken i Beijing'. Det kan nok tælles på en hånd, hvor mange kinesere der ville vende sig om på gaden efter Herman Van Rompuy. Og heller ikke i Europa har han gjort stort indtryk. Men hjemme i Belgien han har været en central figur i politik, siden han i starten af 1970'erne blev ungdomsaktiv i kristendemokratiske parti CVP, hvor han på få år kæmpede sig til en plads i ledelsen. I 2007 blev han præsident for parlamentet, og i december 2008 blev han udnævnt til premierminister.

Fred og stabilitet

Herman Van Rompuy er primært kendt som kompromisets mand. Hans største politiske sejr var, da han som nyudnævnt premierminister forenede Belgiens flamske flertal og franske mindretal efter måneders ballade i 2008.

Men han kan også være en hård handlingens mand. I sin tid som finansminister lykkedes det ham at nedbringe Belgiens gæld, der var på voldsomme 135 procent af BNP i 1997, til 'blot' 100 procent i 2003.

»Undervurdér ikke Herman Van Rompuy,« lød opfordringen fra Liesbeth Van Impe, analytiker ved den belgiske avis Het Nieuwsblad i den britiske avis Independent. »Dette land var i en ulykkelig forfatning. Han bragte fred og stabilitet. Nu er folk bekymrede for, hvad der sker, når han forsvinder.«

Og så har EU fået en stærkt troende, konservativ katolik ved roret. Herman Van Rompuy er økonom, men også udannet filosof fra det katolske universitet i Leuven. Han er forfatter til en række bøger om religiøse emner, og er kendt for at trække sig tilbage i et kloster i bjergene.

Hans tro har også haft indflydelse på hans voldsomme modstand mod tyrkisk EU-medlemskab.

»Tyrkiet er ikke og vil aldrig blive en del af Europa,« fastslog han i 2004. Han advarede: »De universelle værdier, der hersker i Europa - og som grundlæggende er kristne værdier - vil tabe kraften med indtrædelsen af et stort islamisk land som Tyrkiet.«

Van Rompuy lovede efter udnævnelsen torsdag, at han fra nu af vil holde sine politisk-religiøse antipatier for sig selv. »Jeg vil være diskret i medierne. Jeg vil stille og roligt arbejde for den gensidige forståelse,« garanterede han.

Imens kan han jo finde inspiration i dette lille haiku som den britiske avis Independent gav ham med på vejen: He writes poems! That should cheer dull hours. Of talks on iron ore tariffs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her