Nyhed
Læsetid: 3 min.

KU skal spare knap 100 mio.

130 ansatte på Københavns Universitet står til at miste deres job. KU skal spare op mod 100 mio. kr., og det går ud over kvaliteten af både forskning og undervisning - stik imod regeringens målsætning
Indland
27. november 2009

Danmarks største universitet skal igennem en sparerunde, og mange ansatte vil blive mødt af en fyreseddel. Ifølge Informations oplysninger mangler der knap 100 millioner kroner før budgettet for 2010 går i nul.

Og 130 medarbejdere risikerer at miste deres job. Kravet om at finde de mange penge er opstået, fordi universitetet på finansloven har fået færre såkaldt frie midler. Fremover skal forskerne i højere grad søge penge fra diverse puljer, og stadig flere penge er øremærket til bestemte formål:

»Der er kommet færre af de frie midler, end vi havde forventet. Og derfor bliver vi nødt til at tilpasse os,« siger rektor Ralf Hemmingsen.

Flotte ord

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde ellers givet netop forskningen god plads i sin danske drøm-tale på Venstres landsmøde i weekenden, hvor regeringens målsætning om 'Universiteter i Verdensklasse' blev gentaget:

»Stærke faglige og forskningsmæssige miljøer smitter positivt af på hele samfundet. På de øvrige uddannelser, på virksomhederne og på resten af samfundet. Hvis eliten ligger lige om hjørnet, er den ikke så afskrækkende,« bedyrede Løkke Rasmussen.

Alligevel har regeringen i sin finanslov og i globaliseringsforhandlingerne altså tilgodeset Københavns Universitet i mindre omfang end forventet af KU selv.

Og flere af universitets ansatte kritiserer uoverensstemmelsen mellem, hvad regeringen siger, og hvad den gør.

»Med det pjank, der er kommet fra Lars Løkke Rasmussen om universiteter i verdensklasse, så synes jeg det er passende at spørge, hvad regeringen egentlig har gang i. Det holder ikke, at man samtidig laver økonomiske begrænsning for universiteternes virke. Det er den politiske verden, der er skyld i, at vi står i den her situation,« siger Poul Erik Krogshave. Han er medlem af Hovedsamarbejdsudvalget, der i øjeblikket arbejder på forslag til, hvordan besparelserne hænger sammen på den mest hensigtsmæssige måde.

I udvalget sidder også Karsten Fledelius, lektor og fællestillidsmand for humaniora og teologi. Han beklager udsigterne til, at universitetet er tvunget til at gennemføre nedskæringerne:

»Når vi tænker på behovet for, at vi får styrket den side af det danske samfund, der handler om forskning og innovation, er det ikke rart at skulle gennemføre forringelser, som både kan gå ud over forskning og undervisning,« siger han.

Lektor på Institut for Fysik Bjarne Andresen påpeger, at man også sidste år var igennem en sparerunde på flere institutter, og at udsigten til flere afskedigelser er uacceptabel:

»Grundstammen i et ægte universitet, den frie forskning og de faste erfarne forskere, forsvinder,« siger Bjarne Andresen.

Øremærket

Når Københavns Universitet får markant færre basismidler i år, så skyldes det blandt andet, at en stor del af globaliseringspuljen - i alt seks milliarder kroner over de næste år - er øremærket til investeringer i laboratorier på universiteterne, forklarer rektor Ralf Hemmingsen:

»Jeg synes, det er en glimrende idé at investere i laboratorier. Men det betyder, at der er færre ubundne midler at gøre godt med,« siger Ralf Hemmingsen, som også peger på de øremærkede penge til ph.d.-studerende og de generelt flere konkurrenceudsatte midler som faktorer, der har spillet ind.

Sparekravet svarer som nævnt til 130 stillinger. Endnu ligger det dog ikke fast, hvordan det skal udmøntes:

»Budgetforhandlingerne er endnu ikke færdige. Men det ligger fast, at lønssummen i 2010 er mindre end i 2009 - så der skal gennemføres en tilpasning. Der kan være nogle, der vil gå af frivilligt. Andre kan få nye funktioner. Men det bliver nok svært at komme uden om at gennemføre afskedigelser,« siger Ralf Hemmingsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Mon ikke forklaringen er Helge Sanders snarlige lovforslag om tilladelse for private universiteter i Danmark . Det fortalte Helge Sander om i P1-morgen samt at han havde kendskab til at nogle store erhverv var meget interesseret i oprettelsen af et privat universitet.