Læsetid: 3 min.

Lene Espersen freder inkompetente bankbestyrelser

Stik mod regeringens intentioner er det aldrig lykkedes at komme inkompetente bankbestyrelser til livs, advarer professor. Det får nu et flertal uden om regeringen til at kræve opstramning af lovgivningen på området
Lene Espersen fastholder, at de nuværende regler er tilstrækkelige til at sikre de rette kompetencer 
 i bankernes bestyrelser.

Lene Espersen fastholder, at de nuværende regler er tilstrækkelige til at sikre de rette kompetencer
i bankernes bestyrelser.

20. november 2009

Bølgerne gik højt i sensommeren 2008, da den ene danske bank efter den anden måtte erkende, at de havde drevet deres forretning uansvarligt og nu var tvunget til at kaste håndklædet i ringen - medmindre staten kom dem til undsætning med milliarder af skatteyderkroner.

Det fik daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) til at fremsætte et krav om, at lovgivningen fremover skal sikre et vist niveau af viden om bankdrift i bankernes bestyrelser.

»Det må være tydeligt for enhver, at bestyrelsesarbejdet ikke har været optimalt, og vi skal have kigget på, om bankbestyrelserne har de fornødne kompetencer,« sagde Bendt Bendtsen dengang til Ugebrevet for Bestyrelser.

Siden er der ikke sket meget på området, og det får nu forskere og et flertal i Folketinget til at advare om, at bankbestyrelserne stadig i dag kan køre videre uden indsigt i bankdrift og i frem- tiden uhindret begå præcis de samme uforsigtigheder som op til finanskrisen.

»Mange medlemmer af bankbestyrelserne har hidtil ingen reelle bankkompetencer haft, og det problem er det endnu ikke lykkedes at komme til livs,« vurderer professor i selskabsledelse på CBS Steen Thomsen.

Fætter og kusine

Et af de problemer, iagttagerne hæfter sig ved, er, at bestyrelsesmedlemmernes manglende kendskab til bankdrift, betyder, at de er ude af stand til at give bankernes direktioner modspil og se, hvornår der bliver taget for store risici. I den forbindelse viste en undersøgelse, Berlingske Nyhedsmagasin foretog i 2008, at i de 15 banker - heriblandt de nu krakkede Roskilde Bank og Bank Trelleborg - som kørte med de største udlånsprocenter, havde et flertal af bestyrelsesmedlemmerne ingen erfaring med bankdrift overhovedet.

Med henblik på at forbedre bestyrelsernes kompetencer fik Økonomi- og Erhvervsministeriet derfor sidste år udarbejdet en betænkning, der kræver, at alle bankbestyrelser fremover skal udpege en uafhængig person med kvalifikationer inden for regnskabsvæsen eller revision. Ironisk nok trådte betænkningen i kraft den 24. december, for den nærmere ordlyd betyder ifølge iagttagerne, at den i praksis mest af alt er at betragte som en julegave til bankerne.

Betænkningen stiller nemlig ingen krav om, at den uafhængige person skal have konkret erfaring fra en bank. Eksempelvis er en 12-måneders ansættelse som økonomichef i et mindre ejendomsadministrationsselskab tilbage i 1960'erne tilstrækkelig, hvis man følger betænkningens ordlyd.

Hvilket ifølge Steen Thomsen er alt for rummeligt til, at man i dag kan tale om, at den danske lovgivningen sikrer de nødvendige kompetencer i bankernes bestyrelser.

»Man kan altid diskutere, hvad de tilstrækkelige kompetencer er. Men det er med sikkerhed ikke nok, hvis den udpegede person ingen erfaring fra bankverdenen har overhovedet,« understreger Steen Thomsen.

Direktør i Dansk Aktionærforening (DAF), Charlotte Lindholm, er enig i, at betænkningen ikke løser kompetenceproblemet i bestyrelserne.

»Der er stadigvæk alt for meget fætter-og-kusine over medlemmerne i de danske bankbestyrelser. Og man skal virkelig have humoristisk sans, hvis man i dag forestiller sig, at man har en høj grad af kompetencer i bestyrelserne,« siger Charlotte Lindholm.

Opstramning på vej

Den form for humor, som DAF efterlyser, har økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) øjensynligt. Hun fastholder i hvert fald over for Information, at de nuværende regler er tilstrækkelige til fremover at sikre de rette kompetencer i bankernes bestyrelser.

Lene Espersen peger på, at for den udpegede uafhængige person er det afgørende, om denne har erfaring med årsregnskaber underlagt loven for finansiel virksomhed - som dækker en bred vifte af brancher, blandt andet ejendomsadministrationsselskaber. Ikke om erfaringen kon- kret har noget med bankdrift at gøre.

»Jeg mener, at man som økonomidirektør i sådan en virksomhed er godt rustet til at løse de opgaver, som er fastlagt i bekendtgørelsen,« pointerer Lene Espersen.

Et bredt flertal i Folketinget uden om de to regeringspartier deler dog ikke økonomi- og erhvervsministerens vurdering: Finansordførerne fra Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF og de radikale er alle enige om, at lovgivningen mere entydigt skal sikre, at bestyrelsesmedlemmerne i fremtiden er i stand til give deres bankdirektører modspil. Og når den nuværende lovgivning ikke gør det, skal den ændres, lyder det fra ordførerne.

»Jeg synes ikke reglerne - som de ser ud i dag - er gode nok, og jeg vil ikke have spor imod, at de bliver strammet, så vi får større sikkerhed for, at folk i bankbestyrelserne har de tilstrækkelige kompetencer,« siger Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.

Socialdemokraternes Morten Bødskov tilføjer, at de rigtige bestyrelseskompetencer er en af finanssektorens vigtigste udfordringer.

»Der trænger alvorligt til at blive strammet op, for med de nuværende regler er man langt fra det tilstrækkelige niveau,« siger Morten Bødskov.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Skaarup

Lene E, er ikke interesseret i kompetencer, hun beror sig på fordomme,og uvidenhed.

Og tænk hvis en bank og økonomi kyndig, begyndte at undre sig over om Lene E, nu også er habil, når hun laver bank-hjælpepakker, så hun personlig sparer 70.000 kr. om året på hendes over 3 millioner kroner store fleks-lån.

Måske Gert Frisch har ret.

Danske banker har taget større chancer end banker i andre lande. Udlånsvæksten er op til tre gange højere end hos udenlandske banker. Det skyldes udbredt brug af stemmebegrænsninger, som sætter aktionærerne uden for kontrol og sikrer at magten reelt ligger hos fætter-kusine bestyrelserne og ledelsen. Det er et rent tag selv bord: Tårn høje bestyrelseshonorarer, fede direktionslønninger, astronomiske bonuser - også i krisetider, favorable personlige lån og favorisering af personlige erhvervsinteresser...

Det skal da være slut nu.

Bendt Bendtsen ignorerede finanstilsynets advarsler om den nu krakkede Roskilde Bank i tre år. I de tre år pressede bankens ansatte lokalbefolkningen til at investere i fallitprojekter, bl.a. Roskilde Bank selv.

Finanstilsynet skal styrkes og så skal der oprettes et lovpligtigt statsligt revisionsinstitut, som skal sikre gennemskuelighed i bankvirksomheder.

Det er ved at være 25 år siden Gorbatjov lancerede begrebet Glasnost.

...det er på tide vi afprøver det i Danmark...