Nyhed
Læsetid: 3 min.

Medicinalindustri påvirker offentlig vaccinationspolitik

Medicinalindustrien har fast plads i det udvalg, der rådgiver Sundhedsstyrelsen om vaccinationer af bl.a. børn. En række eksperter kritiserer, at økonomiske interesser spiller ind, når danskerne skal vejledes om brugen af vacciner
Medicinalindustrien har fast plads i det udvalg, der rådgiver Sundhedsstyrelsen  om vaccinationer af bl.a. børn. En række eksperter kritiserer, at økonomiske interesser  spiller ind, når danskerne skal vejledes om brugen af vacciner
Indland
25. november 2009

Der er mange millioner kroner på spil for medicinalvirksomhederne, når beslutninger om vacciner til danskerne skal træffes.

Men industrien får selv god plads til at påvirke beslutningsprocessen. I Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg, der rådgiver om brug af vacciner, sidder nemlig repræsentanter fra de vaccine-producerende virksomheder. Af en liste over medlemmer af det ellers temmelig mørkelagte udvalg, som Information har fået adgang til, fremgår det, at medicinalindustrien har en fast repræsentant i udvalget, mens Statens Statens Serum Institut, som også producerer vacciner, er repræsenteret med to medlemmer.

Dermed henter Sundhedsstyrelsen deres råd fra dem, der tjener store beløb på vaccinerne.

Habilitetsproblemer

Det bekymrer lederen af det uafhængige forskningsinstitut Cochrane, Peter Gøtzsche.

»Jeg mener ikke, at industrien skal sidde med i sådan nogle udvalg. Det bliver sværere at træffe neutrale beslutninger, hvis der sidder én ved bordet, som kan tjene millioner på beslutningen, alt efter hvilken vej den går,« siger han.

Samme holdning har Inga Marie Lunde, speciallæge og initiativtager til netværket Læger Uden Sponsor:

»Der er god grund til at være bekymret for deres habilitet. Medicinalindustrien har konkrete intereser i at øge anvendelsen og udbredelsen af vacciner for dermed at øge salget,« siger hun.

I sidste uge kunne Information afsløre, at medicinalindustrien sidder med ved bordet i WHO's rådgivende forsamlinger, og det samme gør sig altså gældende i Danmark. Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg består af 15 medlemmer og har til formål at rådgive Sundhedsstyrelsen om vaccinationer. Blandt andet tager udvalget stilling til, hvilke børnesygdomme der skal vaccineres imod.

Information har fået indsigt i udvalgets mødereferater fra 2006, og her fremgår det, at Birgitte Guldhammer, der på det tidspunkt var medicinsk direktør i GlaxoSmithKline, sidder med. Udvalget diskuterer blandt andet, om HPV-vaccinen (mod livmoderhalskræft) skal være en fast del af børnevaccinationsprogrammet.

fortsættes side 7

GSK producerer netop denne vaccine og har derfor store økonomiske interesser i at få den indført som en fast del af programmet. Året efter anbefaler udvalget at indføre vaccinen - dog tabte GSK den efterfølgende udbudsrunde om at producere vaccinen.

Selvom GSK's indflydelse på beslutningen ikke direkte kan bevises, er det ifølge formand for den vaccine-kritiske forening VaccinationsForum, Else Jensen, problematisk:

»Alene det, at der kan opstå tvivl om, hvilke interesser, udvalget varetager, gør det problematisk. Så mister man tilliden,« siger hun.

Kun rådgivende

Ifølge formanden for Vaccinations-udvalget, Else Smith, der også er chef for Center for Forebyggelse i Sundhedsstyrelsen, så er sammensætningen helt uproblematisk.

»Det vigtige er, at beslutningen foregår et andet sted, nemlig i Folketinget. Hvis de, der lever af at sælge vacciner, også skulle beslutte, om de skal bruges, ville det måske være skævvredet. Men vaccinationsudvalget er kun rådgivende udvalg,« siger Else Smith og tilføjer:

»Så jeg er sådan set meget tryg ved den proces.«

- Hvorfor skal de sidde med i udvalget?

»Fordi de har stor viden om vacciner. Især dem, der er undervejs,« siger Else Smith.

Men det argument køber Peter Gøtzsche ikke:

»Hvis man har brug for viden fra medicinalindustrien i en konkret sag, kan man indhente oplysninger skriftligt eller kalde dem ind til et enkelt møde som eksterne eksperter. De bør ikke være med i fast arbejdsgruppe, der rådgiver Sundhedsstyrelsen,« siger han.

Fakta: Vaccinationsudvalget

Sundhedsstyrelsens Vaccinationsudvalg har til formål at rådgive Sundhedsstyrelsen i spørgsmål vedrørende vaccination. Blandt andet om hvilke vacciner, der skal indgå som en del af børnevaccinationsprogrammet, og om hvilke danskere, der skal tilbydes gratis vaccinationer imod sæson-influenza. Vaccinationsudvalget har 15 medlemmer. Medicinalindustrien har et fast medlem gennem Lægemiddelindustriforeningen, LIF, mens Statens Serum Institut, som også producerer vacciner, har to repræsentanter i udvalget.Desuden sidder der praktiserende læger, eks-perter fra sundhedssektoren og repræsentanter fra Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen i udval-get.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rystende læsning! Måske Danmark's nedrykning i forhold til korruuptions-niveau bunder i den form for trafik? Men det virker jo kun, til det bliver afsløret. Hvor er det dog beskæmmende at høre de indvolverede parters uhjælpelige forsøg på at bortforklare forholdet.

Man skal med andre ord ikke forestille sig, at korruption ikke foregår herhjemme. Faktisk er den nemmere at styre i så lille et samfund. Tænk blot på byggemafiaen...

Med venlig hilsen

Ulla Danielsen Turner

Stor ros til Information over, at I har rygrad til at røre ved de betændte problemstillinger, der omgærder vaccinationer. Det er PUBLIC SERVICE!

Heinrich R. Jørgensen

Ulla Danielsen Turner:
"Det er PUBLIC SERVICE!"

Det er præcis hvad det er. Det er fremragende, at Dagbladet Information går målrettet efter struben, i denne sag og mange andre.

Det begynder at ligne USA tilstande. FDA og industrien er jo forbundne kar.

Torben Munk Nielsen

Ja det var også min tanke, vi har ikke korruption i Danmark, men så har vi noget andet- Det ville vel svare til at kriminelle var med til at fastsætte love og regler samt længden straffene. Det vill nok være utænkeligt.

Ja Information er de eneste som virkelig tager sig af de emner, måske fordi medicinaindustrien har annoncer eller aktier i de øvrige medier.

Der var en gang hvor DR også var kritisk, de dage er nok ovre nu.

Jeg tror at vi vil se mange sager som bliver belyst i fremtiden, verden som vi ser den er en illusion, virkeligheden er meget værre.

Kasper Michelsen

At det kan undre nogen, at det er sådan verden er skruet sammen, synes jeg er mere rystende! Det har altid været sådan. Medicinindustri handler ikke og har aldrig handlet om menneskelig omsorg og det kommer det heller ikke til.
Det ligger i hele filosofien bag, at kan man sikre monopol på markedet og kan du holde sundhedsoplysning tilbage, samt holde folk afhængige af behandling, så er man sikret en mægtig og indtjenende fremtid. hvem ville da være så dum at modstå det..? At vi så har en masse instanser, som på overfladen skal ligne et civiliseret bud på folkeoplysning og omsorg for rettigheder, er da bare, hvad der følger med, så vi ikke skal fatte mistanke til hvad der virkelig foregår..!

Den "Big Pharma" korruption er et globalt fænomen:

I UK havde de også en regeringsrådgiver som sad i bestyrelsen for GlaxoSmithKline ... og SAGE

----------------------
Government virus expert paid £116k by swine flu vaccine manufacturers
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1202389/Government-virus-expert-...
----------------------

I USA havde de en forsvarsminister som hed Donald Rumsfeld, som var tidligere boss og storaktionær i Gilead Sciences, som fremstiller... Tamiflu

----------------------
Donald Rumsfeld's controversial links to drug company behind Tamiflu
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1176743/Donald-Rumsfelds-controv...
----------------------

Tidligere har han forøvrigt produceret aspartam, men historien er megre speget end som så:

----------------------
Rummy, Aspartame & Swine Flu
http://www.prisonplanet.com/articles/november2005/161105rummyflu.htm
----------------------

Endelig en journalist og en avis som kan se det vigtige i at se på hvordan en offentlig institution der skal stå til rådighed for den forebyggende indsats mod sygdomme tillader dette.
Det drejer sig dybest set om at Statens Seruminstitut har fået lov til at være rådgiver på et plan som er helt utilstedelig. For nogle år siden protestere Lægemiddelindustriforeningen ( LIF) over deres tilstedeværelse i dette udvalg, da de heller ikke mente at industrien skulle sidde med i det udvalg. Der blev lavet en deal. Seruminstituttet fik lov til at blive mod at LIF også fik lov til at komme med. Så nu var der efterhånden godt fyldt ved bordet med folk der havde forbindelse med vaccineproduktion. Derudover giver man minsandten også plads til at Glaxo Smiths Kline også får en plads. Og derforuden skal nævnes at et af medlemmerne der ikke er for lægemiddelindustrien laver forsøg med skoldkoppevaccine for et firma. Og hvad har lægemiddelstyrelsen at gøre i et sådant udvalg. Her sidder Doris Stenver,- efter mangeårig ansættelse på Seruminstituttet . Og der er flere i udvalget som har arbejdet på Seruminstituttet. Og lad os lige slå fast. 80 % af Seruminstituttets indtjening kommer fra vacciner

Ulla Danielsen Turner

På DRs hjemmeside ligger der et radiointerview med sundhedsstyrelsens direktør Jesper Fisker om den igangværende influenzaepidemi.
Jesper Fisker siger blandt andet:
- Det er realistisk at sige, at vi i fremtiden vil få noget, der er værre. Det her er en forpremiere på en værre pandemi, som vil ramme os i fremtiden. Med erfaringerne fra den nuværende epidemi, vil man nok se på, hvor realistisk det vil være at forsøge at inddæmme sygdomsspredningen. I dag er det stort set umuligt at dæmme op for smitten og undgå, at den bevæger sig over grænser, siger Jesper Fisker.

Lisbeth Johnsen

Hør på denne video, hvordan Council on Foreign Relations diskuterer hvordan de skal få flere til at tage imod vaccinen ved at skabe en illusion af underskud af forsyninger.
Det er endda en kvinde med dansk accent, som foreslår det.
I slutningen af videoklippet vises navne på deltagere inklusive en Lone Simonsen:

http://www.youtube.com/watch?v=FsKsgHbxuc0

Eksempler som dette er årsagen til at min søn på 1 år ikke er vaccineret. Jeg er enig i, at det er problematisk, fordi det er vigtigt, at alle eller næsten alle bliver vaccineret hvis sygdommene skal udryddes. Hvis min søn skal vaccineres, så skal jeg have meget mere tillid til de myndigheder som godkender medicin. Og jeg skal have mere tillid til at bivirkninger opsamles effektivt. Nu er det kun muligt at finde information, som har præg af propaganda og skræmmekampagner. Undtagelsen er en samtale med en læge fra Læger uden Sponsor. Hermed anbefaling af dem!