Baggrund
Læsetid: 4 min.

'Vi mennesker skal nok klare den'

Hun har tillid til, at det nok skal lykkes menneskeheden at bremse klimaforandringerne. Måske er det hendes praktiske arbejde, der giver Natasha Carstens en optimisme, som kan være svær at spore blandt folk, der beskæftiger sig mere abstrakt og teoretisk med problemerne
Natasha Carstens er ansat 
 i Danmark Naturfrednings-forening og deler ikke den udbredte skepsis for klimaets fremtid. Hun tror på, at vi 
 i tide vil få gjort noget ved udfordringerne - vi har allerede taget det første skridt, fortæller hun.

Natasha Carstens er ansat
i Danmark Naturfrednings-forening og deler ikke den udbredte skepsis for klimaets fremtid. Hun tror på, at vi
i tide vil få gjort noget ved udfordringerne - vi har allerede taget det første skridt, fortæller hun.

Kristine Kiilerich

Indland
16. november 2009

Natasha Carstens arbejder med at samle folk fra hele verden til en stor, folkelig klimamesse.

»Jeg er optimist. Vi mennesker skal nok klare den,« siger Natasha Carstens, der er ansat i Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Hun er ikke helt enig med Jeppe Læssøe, professor på Danmarks Pædagogiske Universitet, der tidligere i denne serie har sagt, at de små tiltag med strømbesparelser og lignende svarer til at flytte dækstole på Titanic.

»Det vi ser er, at folk har taget deres første skridt, og nu leder efter det næste,« mener Natasha Carstens, og som eksempel nævner hun sin egen far, der, uden at være særlig klimabevidst, har droppet tørretumbleren, og beregnet, at det giver en besparelse på 700 kr. om året.

- Mener du, at det går hurtigt nok med at tage mere ansvar for klimaet?

»Nej, men jeg tror, det kommer, og der er klart brug for, at politikerne gør det nemmere ved f.eks. at sørge for, at det kan betale sig økonomisk at være mere klimabevidst.«

Medmenneskelighed

Natasha Carstens arbejder med at arrangere den store klimamesse i Øksnehallen, der i starten af december skal vise, hvordan folk over hele verden handler for at bremse klimaforandringerne. Her kommer byer, virksomheder og NGO'er med udstillinger, der præsenterer deres erfaringer. Her kommer eksempelvis unge fra Togo i Afrika og viser, hvordan de udbreder soldrevne komfurer og lamper, og her kommer en repræsentant fra byrådet i Vancouver i Canada og fortæller om, hvordan byen opsamler metan fra lossepladserne, hjælper grønt byggeri frem og nedsætter de kommunale udledninger.

»Jeg tror, at vi mennesker er kloge, og at vi bruger de løsninger, vi har. Hvis ikke jeg troede på det, kunne jeg ligeså godt gå hjem og grave mig ned,« siger Natasha Carstens.

- Hvad er det, som har fået dig til at arbejde med klima?

»For mig handler det om medmenneskelighed med de folk, der oplever konsekvenserne, og som egentlig ikke har bidraget til problemet. Som de her afrikanerne, der bor langt ude i deres hytter og oplever tørke eller de indere, som var i tv-avisen for nylig, der får oversvømmet deres marker.«

»Det har nok meget med min opvækst at gøre. I starten troede jeg, det var fordi, jeg godt kan lide naturen. Jeg troede, man skulle redde hvalerne for hvalernes skyld. Men i dag tænker jeg, at det også handler om, at naturen skal være der for andre mennesker og for de kommende generationer.«

- Hvad er det i din opvækst, du tænker på?

»Min onkel fandt på, at vi skulle tage op til en øde ø i Sverige en gang om året og ro over i kano og slå telt op. Og at sidde der på en stor sten ved en svensk søbred, og det eneste, der bevæger sig, er de insekter, der lander på vandet, og der er ikke nogen lyde. Det kan godt være det, der har motiveret mig i udgangspunktet.«

- Skal man helst have oplevet den slags, for at blive klimaaktivist?

»Næ, ikke nødvendigvis. Og desuden behøver man ikke tage ud på en øde ø. Det kan også bare være en fantastisk tur i skoven med ens familie, hvor man føler, at nu kan livet ikke blive bedre. Nu slapper folk af, der er ikke noget støj, og vi har ikke travlt. Det er noget, der gør stort indtryk på børn.«

Bevægelsen vokser

- Er det en bevægelse i stilstand, eller kommer der flere mennesker som handler miljøfornuftigt?

»Jeg ser flere og flere, der indser, at det gavner. Se bare, hvor mange klimakommuner, der er kommet til. Det er over halvdelen af alle kommuner i dag,« svarer Natasha Carstens.

Klimakommunerne er startet som et samarbejde mellem DN og interesserede kommuner. Som klimakommune forpligter man sig til at reducere CO2-udledningen med minimum to procent årligt over en længere årrække.

»Det vigtige er, at politikerne kan mærke, at deres vælgere bakker op, og det spreder sig. Fra rådhusene ud i institutionerne og derfra hjem i folks stuer. Kernen er, at det netop er gennem konkret handling, vi tackler klimaforandringerne,« fortæller Natasha Carstens.

- Er du enig med Ole Thyssen, når han kalder global bevidsthed for et overklassefænomen?

»Det ved jeg ikke. Selvfølgelig er det ikke alle, der kan rejse, men jeg forbinder også global bevidsthed med internettet. Som når unge fra Togo finder vores udstilling og tager kontakt til os og nu kommer til Danmark for at vise deres solkomfurer frem. Det er for mig et udtryk for global bevidsthed.«

Serie: Den største udfordring

Læs også de andre artikler i serien:

Vi kan ikke redde kloden ved at skifte en pære
'Vi flytter dækstole på Titanic'
En ny oplysningstid er på vej
Begær kan man ikke tale til rette
Hvem har lovet, det skulle være let at løse klimaproblemet?
Enden på en velkendt verden
'Vi mennesker skal nok klare den'
'Det handler om at gå fra mig til vi'

Serie

Den største udfordring

Seneste artikler

 • Begær kan man ikke tale til rette

  31. oktober 2009
  Klimasagen kommer ikke til at engagere danskerne, før katastroferne banker på døren. Med mindre spørgsmålet forinden kan drejes væk fra, hvad vi skal give afkald på, til i stedet at handle om begejstring, sex og karriere, mener filosoffen Ole Thyssen
 • En ny oplysningstid er på vej

  28. oktober 2009
  Den store udfordring ved klimaforandringerne er, at vi er nødt til at handle, før vi oplever de egentlige konsekvenser på egen krop. Det kræver en ny form for global opmærksomhed, som er på vej frem, mener professor Kirsten Hastrup
 • 'Vi flytter dækstole på Titanic'

  22. oktober 2009
  Der er brug for en demokratisk vækkelsesbevægelse, hvis vi skal ændre vores liv, så radikalt som klimaforandringerne kræver. Men det bliver svært, så længe regeringen sender modsatrettede signaler via sin politik, mener DPU-professor Jeppe Læssøe
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her