Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ikke muligt at brevstemme på Enhedslisten i Nordjylland

En brevstemme på Enhedslisten i Region Nordjylland var indtil i går ikke mulig for vælgere i Aalborg Kommune. De havde begået en bommert. Enhedslisten kræver omvalg. Regionsformand og ekspert kalder fejlen 'fatal', men slår koldt vand i blodet
Indland
13. november 2009
Det er ikke fordelagtigt at være sidst i alfabetet, som Liste Ø - Enhedslisten - har måttet konstatere. De er 'faldet af' de faxede A4-ark med valgbare kandidater ude i flere lokaler, hvor der brevstemmes i Nordjylland.

Det er ikke fordelagtigt at være sidst i alfabetet, som Liste Ø - Enhedslisten - har måttet konstatere. De er 'faldet af' de faxede A4-ark med valgbare kandidater ude i flere lokaler, hvor der brevstemmes i Nordjylland.

Henrik Sørensen

Liste Ø - Enhedslisten var ikke til at få øje på for vælgere, der ville brevstemme til regionsvalget i Aalborg Kommune. Det er resultatet af en menneskelig fejl i kommunen, hvor kun tre ud af den fire sider lange kandidatliste var at finde på et af Aalborg Kommunes biblioteker.

Enhedslisten røg dermed af kandidatlisten, så vælgerne ikke kunne se, at det var muligt at stemme på partiet.

Også fejl i Frederikshavn

I Frederikshavn Kommune kunne borgerne kun stemme på spidskandidaten - og ikke partiets 13 andre opstillede regionskandidater.

Fejlene får nu Enhedslisten til resolut at kræve omvalg.

»Det er under al kritik, og det er et kæmpe problem for demokratiet, at vælgerne ikke kan se, hvem der er opstillet. Jeg ser ikke andre muligheder end at klage til Indenrigsministeriet over valgproceduren og kræve, at valget går om,« siger spidskandidat for Enhedslisten til Regionsrådet i Nordjylland Jens Otto Madsen, og påpeger, at Aalborg og Frederikshavn Kommune som minimum må kontakte de brevstemmende borgere og give dem mulighed for omvalg.

Også folketingsmedlem for Enhedslisten Per Clausen forlanger omvalg med henvisning til, at fejlen også rammer S, SF og Centerpartiet som Enhedslisten er i valgforbund med:

»Det er ganske enkelt skandaløst, og valget må erklæres ugyldigt og gå om.«

Koster stemmer

Regionsrådsformand Ulla Astman, der er socialdemokrat, er ærgerlig over den opsigtsvækkende fejl, som hun kalder »dybt beklagelig«. Hun ser dog ingen grund til omvalg.

»En menneskelig fejl er desværre, hvad der kan ske. Det kan naturligvis godt koste stemmer, men nu er hele maskineriet i proces, så mon ikke Aalborg Kommune finder en hensigtsmæssig løsning.«

Valgforsker ved Journalisthøjskolen Roger Buch kalder hændelsen »en fatal fejl,« men heller ikke han ser nogen grund til omvalg.

»Løbet er endnu ikke kørt. Folk har mulighed for at møde op og ændre deres brevstemme, hvis de har fortrudt,« siger han, men påpeger, at de, der er rejst ud af landet, naturligvis har et problem, fordi de ikke kan afgive en ny brevstemme eller give en anden fuldmagt til at stemme på deres vegne.

Indenrigs- og Socialministeriet oplyser til Information, at de vil behandle en eventuel klage, men kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om udfaldet.

Enhedslistens spidskandidat i regionen, Jens Otto Madsen, er fastbesluttet på at klage:

»Selv om det skyldes en fejl, så minder det om tilstandene i Iran eller andre diktaturstater.«

Serie

Kommunalvalg 2009

Seneste artikler

 • Kammerater, tænk på kulturen i kommunen

  18. december 2009
  Vi har en regering, der har sat kulturpolitikken på standby. Men i kommunerne har de mange socialdemo-kratiske borgmestre nu muligheden for at gøre en stor forskel, og det er vigtigt, at vi prioriterer området højt
 • Arkitekturgryde a la socialisme

  28. november 2009
  Du skal bruge en ordentlig bunke alment boligbyggeri, en god portion tilflyttere fra arbejderklassen samt folk med mellemlang akademisk uddannelse, en bar mark og en masse børn
 • 'Den evige 1. maj-stemning bliver svær at holde'

  20. november 2009
  Oppositionens permanente valgkampsstemning kommer til at toppe for tidligt, spår V-næstformand Kristian Jensen op til Venstres landsmøde i weekenden
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Kristensen

Det er eddermanene ikke smart!

Jeg mener man bør vurdere om det antal brevstemmer der indtil nu er afgivet (tror ikke det er mange) berettiger et helt nyt valg, men ellers bør man som Jens Otto Madsen siger kontakte de relevante vælgere og informere dem om sagen.

Mon ikke, uden at være sikker, at de der ønskede at stemme på Enhedslisten, havde gjort opmærksom på at de ikke stod på stemmesedlen, hvis de havde opdaget det.
Men men, derfor er det stadig en ekstremt dårlig situation, og et demokratisk problem, jeg føler med den der har lavet fejlen, men må samtidig sige at det virkelig, virkelig usmart, og jeg er enig med Enhedslisten i, at det bør resultere i et omvalg.