Nyhed
Læsetid: 3 min.

S: Danmark bør sætte befolkningsvækst på klimadagsordenen

Da FN onsdag fremlagde sin årsrapport om befolkningsudviklingen, blev det i høj grad i klimaets lys. ’Bryd tabuet. Få befolknings­udvikling ind i slutdokumentet i København,’ lød opfordringen. Det har dog ikke fået den danske udviklingsminister til at love konkret handling Befolkning
Indland
23. november 2009

Nævn bare ét miljøproblem, der ikke ville være nemmere at løse, hvis vi var færre mennesker på jorden. Nævn bare ét miljøproblem, der ikke er blevet værre, fordi vi er mange, og som ikke bliver tæt ved uløselig, hvis verdens befolkning bliver ved med at vokse.

Den udfordring kastede Roger Martin, leder af den britiske ngo Optimum Population Trust, ud til de fremmødte, da FN’s befolkningsorgan UNFPA onsdag fremlagde rapporten State of World Population 2009 i København.

»Jeg har endnu ikke mødt nogen, der har et bud. Derfor er det helt nødvendigt at handle nu: Bryd tabuet. Få befolkningsudvikling ind i slutdokumentet i København,« lød Roger Martins opfordring.

Roger Martin havde også et helt konkret bud på, hvordan sætningen i det fælles visionspapir skal lyde:

»Partnerne anerkender det faktum, at al befolkningsvækst øger antallet af CO2-udledere (Med større fodaftryk i den udviklede verden end i udviklingsverdenen) og antallet af fremtidige klimaofre.«

Hensynsløst

Roger Martin blev bakket op af den amerikanske stjerneøkonom Jeffrey Sachs, der deltog i paneldebatten via videolink fra Washington.

»I dag er vi 6,8 milliarder. I 2050 viser prognoserne, at vi vil være 9,2 milliarder. Det er ekstremt hensynsløst over for planeten, og det er kun et politisk spørgsmål, om vi ønsker at bremse udviklingen. Alle redskaber er der, det handler om uddannelse og adgang til prævention,« sagde Sachs og sluttede:

»Det er helt afgørende, at vi sætter befolkningsspørgsmålet på den politiske dagsorden, hvis vi vil forhindre en både økonomisk og økologisk katastrofe.«

Den danske udviklingsminister Ulla Tørnæs sad også i panelet og understregede, at hun altid rejser spørgsmålet om kvinders ret og adgang til prævention, når hun møder kolleger fra udviklingslandene.

»Vi har længe haft kvinder og deres helbred og rettigheder i fokus i udviklingsarbejdet,« understregede ministeren.

Hun påpegede, at Danmark har et særligt globalt ansvar på området, fordi der i det danske folketing og befolkning er konsensus på området i modsætning til andre lande, der må forholde sig til en religiøst funderet modstand.

Ulla Tørnæs fortalte, at hun sammen kolleger fra Island og Finland har arbejdet på at rejse spørgsmålet i klimasammenhænge, men hun kunne ikke love, at den danske regering vil arbejde for at få indskrevet befolkningsaspektet i en klimaaftale.

Rystet

Kirsten Brosbøl (S), formand for Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel Sundhed, deltog også i onsdagens arrangement.

»Jeg var faktisk lidt rystet bagefter, fordi Ulla Tørnæs jo klart sagde, at regeringen ikke har tænkt sig at rejse spørgsmålet om befolkningsudvikling særskilt på klimatopmødet. Der er ikke nogen, der tør hive elefanten op på bordet. Ingen tør åbenbart sige højt, at befolkningsvæksten er et kolossalt klimaproblem,« siger Kirsten Brosbøl og tilføjer:

»Hvis Danmark ikke skulle arbejde på at få hensynet til at stabilisere befolkningsvæksten ind i klimaaftalen, hvem skulle så?«

Hun oplyser, at hun arbejder på et spørgsmål til både udviklingsminister Ulla Tørnæs og energi- og klimaminister Connie Hedegaard om, hvorvidt og i så fald hvordan Danmark har tænkt sig at arbejde for at få en henvisning til befolkningsudviklingen med i den fælles erklæring i København til december.

Hensynet til kvinden

Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex og Samfund, udlægger ministerens svar som et tilsagn om, at hun under klimatopmødet vil gøre de fremmødte opmærksom på sammenhængen mellem befolkningsudvikling og klima.

»Hvorvidt det betyder, at regeringen helt konkret vil arbejde på at få et stykke tekst ind i dokumentet, er jeg mere tvivlende over for,« siger Bjarne B. Christensen.

Han så gerne, at sammenhængen mellem befolkning og klima og behovet for midler til undervisning og prævention bliver nævnt i klimaftalen, og Sex og Samfund vil derfor presse på for, at den danske regering går forrest i det arbejde.

»Men vi skal sikre os, at kæden ikke hopper af, så vi ender med tvang og top-down-løsninger. Hensynet til den enkelte kvinde og hendes ret over sin egen krop og reproduktivitet, skal være i centrum,« understreger han.

ansp@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her