Læsetid: 2 min.

Sander: Ingen beslutning om fusionsenergiprojekt

Videnskabsminister Helge Sander afviser, at Danmark har forpligtet sig til at finansiere den enorme budgetoverskridelse på fusionsenergiprojektet ITER. Oppositionen frygter dog, at man reelt har forpligtet sig.
Videnskabsminister Helge Sander beskyldes for at have forpligtet Danmark til at bruge op mod en halv milliard kr. på et internationalt fusionsenergi-projekt, som flere eksperter kritiserer for at være både dyrt og usikkert. Ministeren selv afviser, at han har forpligtet Danmark til at gå med i projektet.

Videnskabsminister Helge Sander beskyldes for at have forpligtet Danmark til at bruge op mod en halv milliard kr. på et internationalt fusionsenergi-projekt, som flere eksperter kritiserer for at være både dyrt og usikkert. Ministeren selv afviser, at han har forpligtet Danmark til at gå med i projektet.

Torben Klint

19. november 2009

Formelt havde det ingen betydning, at Danmark i oktober på et uformelt EU-rådsmøde bakkede op om fortsat at støtte det såkaldte ITER-projekt. Forskningsprojektet, der går ud på at fremstille fusionsenergi, ser ud til at blive mere end dobbelt så dyrt som først budgetteret. EU er partner i projektet, og Danmarks ekstra tilskud til projektet ser, som Information i går kunne berette, ud til at blive på godt en halv milliard kr. Men trods den positive tilkendegivelse fra Danmarks side på rådsmødet, er det ikke ensbetydende med, at Danmark forpligter sig til at betale ekstraregningen. Det sagde videnskabsminister Helge Sander (V) i går, da han var kaldt til samråd om sagen i Folketingets Europaudvalg.

»Det uformelle rådsmøde udtrykte støtte til ITER, hvis man fik kontrol med økonomien og en mere realistisk tidsplan.«

Men det er ikke det samme som, at pengene er bevilgede, understregede ministeren:

»Der er ikke truffet beslutninger om den fremtidige finansiering af ITER, og jeg vil naturligvis holde udvalget underrettet om det, når det sker,« sagde ministeren.

Reelt bevilling

Oppositionen mere end antydede, at Danmark med sin støtte reelt har bundet sig til at finansiere budgetoverskridelsen:

»Nu har vi været med til at bakke op om den nye plan for projektet. Det kan forstås sådan, at vi også er villige til at finansiere overskridelsen på et senere tidspunkt. Det bliver da i hvert fald svært at komme bagefter og sige, at der ikke er flere penge,« sagde Anne Grete Holmsgaard (SF), som havde kaldt ministeren i samråd.

Hun mener lige som flere eksperter, at projektet er alt for dyrt og usikkert. Også Socialdemokraterne og Enhedslisten stillede spørgsmål til Danmarks muligheder for at sige nej til at finansiere de ekstra udgifter:

»Ved at bakke op, sender man jo et signal om, at det med økonomien, det klarer vi. Hvis det er det, man siger, har vi så ikke i realitetens verden bundet os til at være med på det her økonomisk i rigtig mange år ud i fremtiden,« spurgte Enhedslistens Per Clausen.

Men ministeren fastholdt, at det ikke var tilfældet:

»Det her betyder ikke, at vi i realitetens verden er med. For at bevilge flere penge til projektet, skal vi diskutere det igen,« sagde Helge Sander, som foreslog, at ITER-projektet igen skulle på dagsordenen i Europaudvalget til januar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu