Nyhed
Læsetid: 3 min.

SF reddede sejren hjem for Socialdemokraterne

Kun en massiv SF-fremgang gjorde det muligt for S at opfylde ambitioner ved gårsdagens kommunalvalg. »Et midtvejsvalg«, kalder Villy Søvndal det. Både V og DF er uenige
Villy Søvndal stemte i Sønder Stenderup i går.

Villy Søvndal stemte i Sønder Stenderup i går.

Claus Fisker

Indland
18. november 2009

Helle Thorning-Schmidts (S) mission blev fuldført - men det var Villy Søvndals (SF) tropper der gjorde arbejdet.

Kort før redaktionens slutning så det ud til at lykkes for Socialdemokraterne at få opfyldt deres ambitioner om at vinde flest borgmesterkæder til kommunalvalget samt at opnå sejr i landets fire største byer. Men succesen blev opnået på baggrund af en vælgermæssig tilbagegang for Socialdemokraterne i en lang række kommuner landet over.

Kun fordi en massiv fremgang til SF var langt større, kunne Socialdemokraterne i går aftes erklære målene for nået.

Allerede inden de endelige resultater begyndte at tikke ind, betegnede en begejstret Villy Søvndal valgresultatet som »historisk« for SF - og som en klar indikator for det næste Folketingsvalg.

»Det her må betegnes som et midtvejsvalg med store perspektiver i forhold til det kommende folketingsvalg. Regeringen har fået det røde kort for sin velfærdspolitik,« siger Villy Søvndal, der diplomatisk viger uden at om gøre for meget ud af det ændrede styrkeforhold mellem S og SF.

Tydeligst illustreredes situationen i Odense, hvor Anker Boye (S) ifølge exit polls foretaget af DR står til at genvinde borgmesterkæderne. Men sejren dækkede over en stort nederlag til den konservative rival, siddende borgmester Jan Boye - og igen en markant fremgang til SF. Socialdemokraterne selv stod til færre stemmer end for fire år siden.

Optimist på trods

»Man skal have for øje, at Socialdemokraterne fik et hamrende godt valg for fire år siden - og i en situation, hvor vi stormer frem, går de kun lidt tilbage. Summen af de to tal er, at S-SF-aksen står stærkere end nogensinde før«, siger han.

Det samme hæftede en influenzaramt S-formand Helle Thorning-Schmidt sig ved, da hun i går aftes rejste sig fra sygesengen og kommenterede det foreløbige resultat til DR.

»I skuffelsen over, at vi er gået tilbage, er jeg også optimist for fremtiden. Det er svært at være pessimist, når vi kan se nogle reelle muligheder for et nyt flertal efter næste folketingsvalg,« sagde hun.

Dén udlægning har Venstres næstformand Kristian Jensen ikke meget tilovers for.

»Hvis Helle Thorning-Schmidt er tilfreds med et valg, hvor S går tilbage med 4,5 procent, så ønsker jeg hende flere valgsejre i den dur. Jeg vil i hvert fald ikke have noget imod, at S går så meget på landsplan, men man skal altså ikke overfortolke kommunalvalget. Et lokalvalg er 98 kommuner med hver deres dagsorden, og derfor siger det intet om politik på landsplan,« siger han.

Og justitsminister Brian Mikkelsen (K) hæftede sig i går aftes ved, at VKO-partierne ifølge exit polls så ud til at gå mere frem end oppositionen på landsplan.

Lige som SF stod Dansk Folkeparti i går aftes til en markant fremgang på landsplan - men Pia Kjærsgaard er uenig med Søvndal i, hvad dét betyder.

»Jeg kan godt mærke, at nogen har travlt med at læse det ind i det. Men jeg tror ikke, at det her har meget med landspolitik at gøre,« siger hun til DR.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen mener godt, at oppositionen kan bruge kommunalvalget som afsæt til det kommende folketingsvalg.

»Oppositionen kan ride på sejrsbølgen frem mod næste valg, og samtidig er der den logiske forklaring, at når man sidder tungt på lokalposter, så kan man få en organisation, der er oppe på beatet, og som kan føre en god folketingsvalgkamp,« siger han.

Ved dette kommunalvalg har SF for første gang opstillet kandidater i alle kommuner. Det har betydet, at 'Villy-effekten' for alvor kunne slå igennem.

»SF har virkeligt formået at bruge den landspolitiske fremgang lokalt. Det har især været muligt, fordi partisystemet i kommunerne minder mere om den landspolitiske sammensætning. På den måde er landspolitikken kommet ind i lokalpolitikken,« siger han.

Niels Krause-Kjær, der politisk kommentator, mener også, at folketinget er kommet tættere på byrådene.

»Gabet mellem landspolitik og lokalpolitik er betydeligt indsnævret de sidste år. SF's supervalg skyldes derfor ikke en pludselig opstået genialitet hos alle SF'ere i alle 98 kommuner, men nærmere at Villy-effekten frit kan strømme ud i landet.«

Tage ved lære

Kasper Møller Hansen mener, at både SF og S kan tage ved lære af kommunalvalgkampen.

»Jeg tror, vi vil se nogle meget centralt styrede valgkampe, og man vil forsøge at top tune kampagnerne på alle leder og kanter, fordi man har set, hvad en intensiv valgkamp kan føre med sig,« siger han.

Serie

Kommunalvalg 2009

Seneste artikler

 • Kammerater, tænk på kulturen i kommunen

  18. december 2009
  Vi har en regering, der har sat kulturpolitikken på standby. Men i kommunerne har de mange socialdemo-kratiske borgmestre nu muligheden for at gøre en stor forskel, og det er vigtigt, at vi prioriterer området højt
 • Arkitekturgryde a la socialisme

  28. november 2009
  Du skal bruge en ordentlig bunke alment boligbyggeri, en god portion tilflyttere fra arbejderklassen samt folk med mellemlang akademisk uddannelse, en bar mark og en masse børn
 • 'Den evige 1. maj-stemning bliver svær at holde'

  20. november 2009
  Oppositionens permanente valgkampsstemning kommer til at toppe for tidligt, spår V-næstformand Kristian Jensen op til Venstres landsmøde i weekenden
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er gået et eller andet galt med det billede.. Whatever, godt gået, SF!

Hvis Kristian Jensen ikke kan se, at det har relation til landspolitikken når f.eks. SF får så massiv en fremgang, så må han da være naiv. Tror han at der lige pludseligt er dukket så mange karismatiske SF og DF politikere ud af det blå?

Efter kommunalreformen er der mange der ikke længere har det samme forhold til deres lokalpolitikere som tidligere, og derfor vælger at sætte krydset mere ud fra politisk overbevisning, end efter de enkelte kandidaters kvalitet.

Og jeg tror ikke at dette er et forbigående fænomen, - med de nye store kommuner vil det i klassen omkring de 50-70.000 indbyggere sandsynligvis betyde døden for mange små lokallister, fordi det vil svært at skaffe de mange stemmer der nu skal til for at opnå valg.