Baggrund
Læsetid: 3 min.

Toperhvervsmand: Politikerne skal tvinge banker til at fusionere

Der er for mange danske banker og for få personer med de tilstrækkelige bestyrelseskvalifikationer. Derfor vil man snart se, at politikerne reducerer antallet af banker, mener en af landets mest erfarne udi bestyrelsesarbejde, erhvervsmanden Fritz Schur
Indland
20. november 2009

Mens økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) diskuterer med flere af Folketingets finansordførere om, hvorvidt de nuværende regler sikrer, at bankernes bestyrelser har de rette kompetencer, peger erhvervsmanden Fritz Schur på, at politikerne må tænke i helt andre radikale baner, hvis de ønsker at komme problemet til livs.

»Set fra et etisk synspunkt kan jeg godt forstå dem, der siger, at de vil hæve niveauet i bankernes bestyrelser ved at stramme lovgivningen. Men i praksis er det ekstremt vanskeligt at sætte ind med lovgivning på området, for der findes simpelthen ikke det tilstrækkelige antal kvalificerede personer i Danmark. Løsningen er derfor at gå den anden vej og i stedet reducere antallet af banker i Danmark,« siger Fritz Schur.

Han vurderer, at der til de mere end 1.000 bestyrelsesposter i de dansker banker lige nu kun er 100-200 personer i Danmark, man med rimelighed kan sige er kvalificerede til at sidde i bankernes bestyrelser - med alt hvad det kræver af indgående kendskab til den komplicerede lovgivning på området og de endnu mere komplicerede finansielle instrumenter, som den moderne bank er så rig på.

Bag linjerne

»Da jeg selv for nogle år tilbage sad i en bankbestyrelse, arbejdede jeg som en hest i halvandet år for at sætte mig ordentligt ind arbejdet. Problemet er, at det er en meget vanskelig sektor at være bestyrelsesmedlem i. Det kræver, at man er i stand til at sætte sig ind i spredningen mellem aktier, obligationer, investeringer i ejendomme og alle de andre dele af bankens aktive masse. Hvilket igen kræver utrolig meget tid,« siger Fritz Schur og tilføjer:

»Så alene i lyset af manglen på kvalificerede bestyrelsesmedlemmer kan Danmark ikke rumme det nuværende antal pengeinstitutter (162, red.). Et antal, som også generelt er bemærkelsesværdigt højt sammenlignet med et land som Sverige, der kun har få banker i forhold til os.«

- Men man forpassede jo chancen for at bruge Bankpakke 1 og 2 til at regulere antallet af danske banker. Hvordan forestiller du dig, at antallet skal komme ned?

»Selv om der ikke bliver tale et formelt juridisk pres, tror jeg ikke, der er tvivl om, at de ledende politikere bag linjerne vil gøre alt, hvad der står i deres magt, for at presse på for, at især de små og mellemstore banker gennemfører fusioner eller lader sig opkøbe. Derudover vil man også i de næste år se investorerne gå uden om de mindste banker og fra den kant presse antallet af banker ned,« siger Fritz Schur.

Husk Mærsk

Han understreger samtidig, at manglen på kvalificerede bestyrelsesmedlemmer ikke er den eneste grund til, at han tvivler på, at strammere lovgivning på området vil løse problemet.

»Grundlæggende er problemet også, at lovgivning på sådan et kompliceret område ofte bare skaber nye problemer. Tag erfaringen fra efterspillet omkring Nordisk Fjers krak. Dengang vedtog man en lov, som forbød arbejdende bestyrelsesformænd, men med finanskrisen in mente må man sige, at der godt kunne være brug for nogle lidt mere aktive bestyrelsesformænd i bankerne - frem for de mange dovne.«

Et andet problem med lovgivning på området, er - ifølge Fritz Schur - at det er svært i en lovtekst at definere de formelle kompetencer, som giver gode resultater.

»En mand som Mærsk Mc-Kinney Møller har en praktisk baggrund, men han har leveret det ene fremragende resultat efter det andet. Hvorimod medlemmerne i Danske Banks bestyrelse har den akademiske baggrund i orden, men ingen gode resultater har leveret på det sidste. Det viser bare, hvor svært det er at lovgive kompetencer frem,« siger Fritz Schur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her