Interview
Læsetid: 2 min.

'Den uspolerede renhed kan ikke bruges politisk'

Personligt har Klaus Bondam det svært med at have sat sin underskrift ved siden af Dansk Folkepartis (DF), men politisk er det en anden sag: Her handler det om indflydelse, og det har de radikale fået i København, mener Bondam
Indland
21. november 2009

»Er glad efter nattens forhandlinger. R fastholdt borgmesterpost i København. Vi fik 5 mandater og 8,4 procent af stemmerne.«

Sådan skrev Klaus Bondam på sin hjemmeside morgenen efter kommunalvalget tirsdag. Fredag blev hjemmesiden lukket ned, fordi antallet af vrede email blev uoverskueligt, forklarer Klaus Bondam.

»Jeg forsøger at svare på så mange henvendelser som muligt. Men vi har helt klart lavet en fejl i kommunikationen, når vi ikke lynhurtigt gik ud onsdag morgen og fortalte, hvad vi havde gjort,« siger Klaus Bondam.

Når det gælder de mange vrede vælgeres reaktioner, så har Klaus Bondam det ikke godt at få skudt i skoene, at han har givet DF mere indflydelse.

»Personligt har jeg det dårligt med, at min underskrift står ved siden af Dansk Folkepartis, men aftalen handler ikke om at føre fælles politik, men om at sikre maksimal radikal indflydelse, og de radikale har også mange andre steder i landet konstitueret sig sammen med DF og de borgerlige,« siger Klaus Bondam, der ikke mener, at DF har fået mere indflydelse via aftalen med de radikale.

»Vælgerne har givet Dansk Folkeparti fire mandater, og de har ikke fået hverken mere eller mindre magt, end hvis de havde lavet en aftale med borgerlige,« mener Bondam.

Oldschool radikal

Mange vælgere vil gerne have de radikale til at fremstå rene og uspolerede på grund af den klart formulerede modstand mod Dansk Folkeparti, mener Bondam: »Men for de oldschool radikale er der tradition for, at det handler om at søge indflydelse. I mine øjne skal vi passe på med ikke at pudse glorien for meget - også i Folketinget indgår de radikale jo forlig med DF. Det ændrer ikke på vores grundlæggende holdning til DF's politik.«

Bondam erkender, at de radikale måske har spillet lovlig meget på modsætningen til Dansk Folkeparti i kommunalvalgkampen, og det sætter de radikale i en sårbar politisk situation.

»Vi skal have rettet op på troværdigheden i forhold de radikale som parti, og så skal vi have taget hul på den her snak om, hvordan vi finder tilbage til at søge kompromiser. Den uspolerede renhed kan vi ikke bruge til noget rent politisk,« siger Klaus Bondam.

Han er ikke i tvivl om, at hans person også godt kan provokere folk: »Jeg er svær at sætte i en kasse, når du siger mit navn, så dukker der mange forskellige billeder op af mig i Langt fra Las Vegas, på cykeltur og var der ikke også noget med nogle restaurantregninger. Når det bliver kombineret med nogle af de kontroversielle beslutninger om blandt andet at lukke Nørrebrogade, så påvirker det selvfølgelig, og det har jeg jo også måttet sande efter det her valg,« siger Bondam og tilføjer: »Men du skal ikke være i politik, hvis ikke du kan håndtere et fravalg - både fra din egne og vælgerne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her