Læsetid: 8 min.

11. juni 2009 gik verden i panik

Verdens befolkning gik først i panik og så til lægen for et stik, der sikrede vaccine-producenter milliarder, men pandemien er afblæst for denne gang, siger Kåre Mølbak fra Statens Seruminstitut. I dag sættes der spørgsmålstegn ved WHO's uafhængighed, fordi pandemien udløste milliardkontrakter til vaccineproducenter
Verdens befolkning gik først i panik og så til lægen for et stik, der sikrede vaccine-producenter milliarder, men pandemien er afblæst for denne gang, siger Kåre Mølbak  fra Statens Seruminstitut. I dag sættes der spørgsmålstegn ved WHO's uafhængighed, fordi pandemien udløste milliardkontrakter  til vaccineproducenter
23. december 2009

»Verden er nu ved begyndelsen af en pandemi«, sagde generalsekretær for WHO, Margharet Chan, til den samlede verdenspresse i Geneve d. 11. juni 2009.

141 mennesker var døde. Omtrent 30. ooo mennesker i 74 lande var smittede med influenza H1N1. Verden stod over for en virus, der ville smitte to milliarder mennesker, sagde WHO's vicegeneraldirektør, Keiji Fukuda.

Da Margharet Chan sagde 'pandemi', aktiverede hun nationale beredskaber i det meste af verden. Kirker, fodboldstadioner og skoler blev lukket. I lufthavne blev passager screenet for feber og hoste og fly omdirigeret af frygt for, at svineinfluenzaen skulle sprede sig over endnu flere landegrænser.

Samtidig aktiveredes hvilende kontrakter mellem de største vaccineproducenter og regeringer. Kontrakter, som ifølge investeringsbanken JP Morgan har givet medicinalindustrien en omsætning på 55 milliarder kroner. Og mens verden ventede på vaccinerne, kom Tamiflu og Relenza på markedet for at forhindre, at folk døde af lungebetændelse som følge af svineinfluenza.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Skaarup

Don't believe the hype. super slogan fra 90'erne, der kun bliver anvendt for lidt.

Machiavelli ville have været stolt af WHO..

dvs. at WHO handler således, at det onde WHO gør, ser ud som WHO gør det af nødvendighed, (tjener kassen på en falsk frygt) mens det gode WHO gør, ser ud som om WHO gør det af egen vilje.(advare imod en (imaginær) dødelig fare mod vores velbefindende ..

Men er der ikke nogen, (ligesom mig) som har undret sig over at Dick Cheney, tjener kassen på både Tamiflu, Irakkrigen, terrorkrigen, klimakrise, finanskrise osv., samtidig med at han er med i inderkredsen af beslutningstagerne, der iværksætter disse??.