Læsetid: 3 min.

'COP15 er muteret demokrati'

Klimaforhandlingerne er blevet kuppet af kommercielle interesser i et omfang, der umuligør et resultat, som verden kan bruge til noget, siger den indiske miljøaktivist Vandana Shiva, der i går kom til København. Hun krydser fingre for, at ulande vil udvandre
Klimaforhandlingerne er blevet kuppet af kommercielle interesser i et omfang, der umuligør et resultat, som verden kan bruge til noget, siger den indiske miljøaktivist Vandana Shiva, der i går kom til København. Hun krydser fingre for, at ulande vil udvandre
12. december 2009

»Engang hed det, at regeringerne var af folket og for folket. De regeringer, der i disse dage sidder og bestemmer i Bella Center er skabt af virksomhederne og arbejder for virsomhederne,« fastslår Vandana Shiva, den mangeårige indiske miljøforkæmper, der er blevet et ikon i den globale økobevægelse.

»De store virksomheder har igen taget proceseen som gidsel. I Kyoto fik de sørget for, at de kan tjene nye penge på kvote-handlen. Nu vil de sikre sig, at de rige lande ikke lover ambitiøse reduktionsmål ved at slå ned på fossil-industrien, agroindustrien og alle de andre, der vinder. Imens står en række lande og tænker: Mens i snakker, dør vores folk,« siger Vandana Shiva, aktivist i blandt andet kampen mod genmanipulation.

Hun fastslår: »Klimaforhandlingerne er som en GMO-plante blevet manipuleret så meget, at COP15 i dag fremstår som en grim mutant af et demokrati.«

Folket tilbage

Vandana Shiva kan som ingen anden skabe trafikpropper i gangene på det alternative klimamøde i DGI-byen. Men ikke ti vilde heste kan få hende til at frekventere de noget bredere gange i Bella Center.

»Jeg ved, at der er mange, der gør det, men jeg nægter at stå i gangene og vente spændt på, hvem der får mest succes med deres konspirationer og manipulationsnumre,« siger Vandana Shiva og henvender sig til den brogede flok af colombianske indianere og danske pressefolk:

»Jeg er her, fordi regeringerne allerede har vist, at de fejler. Vi kan ikke længere acceptere, at regeringerne er i centrum og folkelige bevægelser i periferien. Rollerne må skifte,« lyder Vandana Shivas opfordring.

Hun kan kun se to mulige udviklinger i Bella Center i ugen, der kommer.

»Enten får de held med løgnene og laver en aftale, der i realiteten udhuler både klodens og folkets rettigheder. Eller også siger de lande, der alligevel intet har at tabe, fra og udvandrer - bjergfolkene, der mister deres gletsjere og øfolkene, der mister deres jord. Det var det, Gan-dhi kaldte Saya - civil ulydighed i søgen efter sandhed.«

Nye snydenumre

Og man kan ikke stole på, at de store udviklingslande vil gå forrest.

»Jeg spiller ikke kort, men jeg kan se, at Indien og Kina er blevet jokerne. Først troede man, at de stod skulder mod skulder med udviklingslandene i G77. Efter Obamas besøg i Kina er det langt mere usikkert,« siger Vandana Shiva, der bestemt ikke har hænderne i vejret over sidste uges udmelding om, at Kina vil reducere CO2-udslippet med 40 procent og Indien med op til 25 procent.

De har nemlig bare fundet på et nyt ord: »Det, de reelt siger, er, at de lover at forurene en lille smule mindre for hver ny bil, de smider på gaden, eller for hvert nyt kulkraftværk, de opfører.«

- Men er det ikke fx. premierminister Manmohan Sing selv, der kræver rum til udvikling?

»Jo, men som vi ofte har set efter møder i Verdensbanken eller IMF (Den internationale valutafond, red.) er armen blevet vredet om på dem, men bagefter fremstilles det som 'autonome udviklingsstartegier'.«

Danmark, skam dig

Vandana Shiva raser imod det lækkede dokument fra den danske regering, ikke mindst den mindskede indflydelse fra de fattige lande og FN:

»Min reaktion var, at nu var vi endeligt gået fra en form for globalt demokrati til globalt diktatur. Den danske regering skulle skamme sig over at arbejde på en tekst, der repræsenterer uærlighed, uretfærdighed og udemokratiske kræfter.«

Men hun tror, at vi kommer til at se dem, der bliver trådt på, sige fra:

»Noget tyder på, at de rige lande efterhånden er blevet så kyniske, at de ikke engang køber landene med handelsaftale og bistand. Der er derfor nu chance for, at udviklingslandene kan stå sammen og kræve deres ret.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Saya - civil ulydighed i søgen efter sandhed.
Vandana Shiva, velkommen til Danmark.
Må du have fortsat god Karma.
Den Danske Regering ved ikke, hvad skam er!!
~~*~~*~~*~~

Per Erik Rønne

Hvad er alternativet til de valgte ledere i Vesten, og et demokrati som Indien?
At en lille gruppe hellige tager magten, og sætter deres vilje igennem?
Det synes jo at være det hun kræver.
Og så bryder hun sig ikke om genmanipulerede organismer. Mon hun spiser synderligt andet en genmanipulerede organismer - for vore husdyr og husplanter har vi jo gennem avl genmanipuleret i årtusinder, for af få højere udbytter.

Michael Skaarup

Tak til Vandana Shiva.

Du er en lysende stjerne i det mørke himmelrum af ansigtsløse jakkesæt.og energiindustriens moralløse lobbyister.

Jeg håber at din røst, giver varmen, til de tusinder af borgere, der kommet fra al verdens lande, og som står og fryser røven af, uden for Bella centerets, eller har fået ophold i mindreværdspolitiets overdimensioneret hamsterbure

til sidst vil jeg citere Public Enemy.

Our freedom of speech is freedom or death
We got to fight the powers that be
Lemme hear you say
Fight the power

Rage Against The Machine

Those who died
are justified
for wearing the badge, they're the chosen whites
You justify
those that died
by wearing the badge, they're the chosen whites

jan henrik wegener

"Ulande" eller for den sags skyld "ikke vestlige lande" er i endnu højere grad end de "vestlige" en ekstremt uensartet gruppe, så enighed mellem dem burde næsten overraske mest.
Et land so er blevet bemærket for sine krav om økonomisk godtgørelse er Saudiarabien. Er det rimelig? Bør olie,gas og kulproducerende lande have støtte? Skal f.eks. Azerbadjan, Norge eller Texas få international hjælp?

Ivar jørgensen

Godt at Vandana Shiva's tilstedeværelse i Danmark bliver dokumenteret af information, men i betragtning af betydning af hendes vægtige budskab, of flere timelange foredrag i DGI-byen, synes jeg godt man kunne have undt en så interessant kritiker mere end blot nogle enkelte sætningers talen i store overskrifter. En to eller fire sides dækning havde nok været en del mere passende.