Læsetid: 4 min.

Danmark tør ikke se Kina i øjnene

Klimakonferencen blev en brat opvågnen for Danmark, der har foretrukket at betragte Kina som et lidt ubetydeligt land. Regeringens Tibet-notat var ikke et forræderi, men tegn på en gryende erkendelse af, hvor vigtig Kina er - også for Danmark og EU
28. december 2009

Danskerne elsker at blæse og have mel i munden. Før globaliseringen, kunne vi sige ét herhjemme og gøre noget andet i udlandet. Eller vi kunne regne med at være så små, at andre ikke gad reagere på vores selvmodsigende politik. At være et lille land har dog aldrig forhindret os i at forestille os som stormagt. En del gange ramte vi så frontalt ind i virkeligheden, kom i krige, der var over vores liga, og tabte dele af det hidtidige territorium til nabolandene.

I dag udøver vi denne stormagtsmentalitet lidt mere forsigtigt: Vi stiller os gerne på den stærkes side og føler en grænseløs moralsk overlegenhed over resten.

Vores politik i Tibet-spørgsmålet har afspejlet begge dele. Så længe USA, med dets ét-Kina-politik, ikke mødtes med Dalai Lama, gjorde vi det heller ikke. Da de begyndte at mødes med ham i 1990'erne, gjorde vi det også. Hvad angår moralsk overlegenhed kritiserede vi med rette Beijings politik i den Tibetanske Autonome Region, men desværre på basis af rene karikaturer af Kina og af kinesisk og tibetansk historie. Allerede af den grund havde vores ord ringe vægt hos den kinesiske side.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

EU er vist verdens største handelsblok.

Hvis vi vil i EU, så kan EU udvikles til en økonomisk , handelsmæssig og militær magtfaktor,

Et stærkt EU ville kune stille ultimative krav til sine samhandelspartnere om en ansvarlig klimapolitik som vilkår for at kunne eksportere til EU og ville kunne se stort på Kinas følelser i Tibet.