Læsetid: 3 min.

De færreste får erstatning for psykiske arbejdsskader

Selv om antallet af anmeldte psykiske arbejdsskader er steget støt siden 2000, sker det sjældent, at skaden udløser en erstatning, viser ny opgørelse. De fleste psykiske sygdomme er nemlig ikke optaget som erhvervssygdomme hos Arbejdsskadestyrelsen. Det efterlader den syge uden anerkendelse og økonomisk hjælp
Der skal tilsyneladende være fysiske spor efter en arbejdsskade, hvis man skal have erstatning. I hvert fald fik kun knap 7 procent af de personer, der anmeldte en psykisk skade, erstatning i 2008. Til sammenligning fik over 77 procent en erstatning for hudsygdomme.

Der skal tilsyneladende være fysiske spor efter en arbejdsskade, hvis man skal have erstatning. I hvert fald fik kun knap 7 procent af de personer, der anmeldte en psykisk skade, erstatning i 2008. Til sammenligning fik over 77 procent en erstatning for hudsygdomme.

Henrik Vering

12. december 2009

Siden 2000 har flere og flere personer anmeldt psykiske arbejdsskader til Arbejdsskadestyrelsen. I 2008 anmeldte 3.453 personer således en psykisk skade, hvorimod kun 691 gjorde det i 2000.

På trods af den voldsomme stigning, sker det sjældent, at en person får erstatning, hvis skaden er psykisk. Kun knap 7 procent af de personer, der anmeldte en psykisk skade, fik erstatning i 2008, viser en årsopgørelse fra Arbejdsskadestyrelsen. Til sammenligning fik over 77 procent en erstatning for hudsygdomme erhvervet i en jobsituation.

»Det er bundulykkeligt, fordi det er et enormt slag for den enkelte, som efterlades uden økonomisk hjælp til for eksempel psykologhjælp o.l., men samtidig er det ekstra nedbrydende ikke at få sygdommen anerkendt som en skade, man ikke selv var skyld i,« siger Helle Holt, der er seniorforsker i beskæftigelse og arbejdsmiljø hos Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), og fortsætter:

»Det vidner om, at psykiske sygdomme stadig ikke er anerkendte i vores samfund, selv om mange slås med dem.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu