Baggrund
Læsetid: 3 min.

Glæd dig, Rose

Vi fik ikke den klimaaftale med navnet København, som mange havde ønsket. Men måske er en anden slags kontrakt på vej: Den mellem folk i Nord og Syd, der har besluttet at demokrati også foregår i gaderne
Indland
19. december 2009

Kære Rose,

Jeg kender dig ikke, men jeg fornemmer, at du får det sjovt.

Der er nemlig noget i gære. Det har boblet og sydet i København i de seneste uger. For vi har haft gæstebud. Jeg tænker ikke på Obama og Merkel, Chavez og Zuma, der i skrivende stund, fra skærmene i Bella Center, lover mig, at du kan få en tålelig fremtid, hvis vi bare arbejder sammen. Og derefter siger, at det er de andre, der skal gøre det. Nej, jeg tænker på de tusinder af aktivister, der er kommet til vores by. De vil gøre det selv. De er mange. De tror på, at vi kan skrue et nyt samfund sammen. Og jeg ville sådan ønske, at de kunne blive.

Skal være sjovt

Din far har lige fortalt mig, at du i går rundede det skarpe hjørne 10 måneder. Tillykke med det. Han har skrevet COP15-dagbog til dig i 14 dage. Om alt fra skovene over kvotehandlen til Chavez, der råber. Han har ikke tid til at skrive til dig i dag. Men han sidder ved siden af mig og ser alvorlig ud. Jeg skulle hilse. Og jeg skulle også hilse fra forfatteren og aktivisten Michael Hardt og sige, at det kun bliver sjovere at være ung og have noget på hjertet. Efter den store demonstration i onsdags, hvor aktivisterne ville forsøge at komme ind på Bella Centers område for at møde de delegerede, mødte jeg ham til en kop cacao og en snak om den nye aktivisme. Vi snakkede om kærlighed - det kan man læse om i juledagene - og så snakkede vi om film.

»Det, som sker i København i disse dage med de præventive anholdelser får mig til at tænke på den dér film med Tom Hanks, Minority Report,« sagde han tænksomt.

»Der har de en maskine, som viser, hvilke forbrydelser, der vil blive begået i en nær fremtid, så de kriminelle kan anholdes, før de begår dem. København er blevet en dårlig science fiction-film.«

You'r sexy

Han var faktisk ikke sur på politiet - selvom han lige havde set dem tæske på folk, der ikke slog igen. Og aktivisterne ved Bella Center var heller ikke sure. 'Your sexy, your cute. Take of the riot suit,' opfordrede de politiet. Politiet gør, hvad de får besked på.

I denne søde juletid er signalet fra de danske politikere, at alle metoder skal i brug for at forhindre, at noget forstyrrer mødet. Men det de endte med, var at forstyrre demokratiet. Det skulle stå klart for selv et barn. 'Save us not the banks, Obama' stod der på et banner, som en flok skoleelever holdt i sneen denne morgen. Sandheden skal høres fra børn og brændende pandaer.

Ny bevægelse

Michael Hardt er dog først og fremmest optimistisk.

»I Seattle for 10 år siden, så vi starten på en global social bevægelse. Men dengang var den stadig meget famlende omkring niveauerne lokalt-globalt. Derfor blev det fremstillet som uproduktiv 'antiglobalisering'. Og ingen fik rigtig formuleret alternativet,« siger Hardt, der mener, at aktivisterne i København har formuleret mere klar social kritik under paraplyen klima .

»Og den har en tilhørende aktivisme. 'Stormen på Bella Center' handler om mødet mellem det tidligere uforenelig: Mellem folket og de regeringer, der er marginaliserede i processen. Og mellem syd og nord, der nu har et fælles mål,« siger Michael Hardt og slutter:

»Vi er ikke længere drevet af skyld, men af en klar erkendelse af, at systemerne er forfejlede, og der er brug for alternativer.«

Bevægelsen rykker, men bare rolig, Rose: Der bliver rigeligt til dig og dine venner, når du engang får løbepas.

ps. Jeg skulle hilse fra din far og sige, at hvis du går afsted hjemmefra med et papskilt når du er 6 år, skal han nok lade være med at skælde dig ud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her