Læsetid: 2 min.

Greenpeace hjælper politiet

Greenpeace forsøger at hjælpe politiets efterforskning for at få fire aktivister løsladt fra politiets varetægt. De fire er sigtet for ulovligt at trænge ind til dronningens gallamiddag under COP15
Aktivister demonstrerede i går på Christiansborg Slotsplads imod den fortsatte fængsling af de fire aktivister, som trængte ind til gallamiddag under COP15

Aktivister demonstrerede i går på Christiansborg Slotsplads imod den fortsatte fængsling af de fire aktivister, som trængte ind til gallamiddag under COP15

Teitur Jonasson

31. december 2009

Greenpeace har sendt et brev til politiet, hvor de i detaljer beskriver, hvordan det lykkedes at trænge ind til dronningens gallamiddag den 17. december under klimatopmødet. Samtidigt tager Greenpeace-koordinator Dima Litvinov fra Stockholm det fulde ansvar for aktionen, og erklærer sig klar til at forklare yderligere over for politiet.

Det sker i et forsøg på at få løsladt de fire Greenpeace- aktivister, der fortsat sidder varetægtsfængslet. Det skal de frem til den 6. januar, da anklagemyndigheden frygter, at de vil spolere efterforskningen og flygte til udlandet, hvis de sættes på fri fod. Spørger man forsvarer Jakob S. Arrevad, er det dog svært at få øje på, hvorfor gallaaktivisterne skal sidde fængslet 'af hensyn til efterforskningen'. Selve indtrængningen er dokumenteret på videoklip og i brevet til politiet står hele forløbet beskrevet.

»Jeg tror, der er gået grantræ og nytårsfyrværkeri i politiets efterforskning. Der sker ikke noget som helst i den her sag,« siger Jakob S. Arrevad.

I brevet, som Information har set, beskriver Greenpeace i detaljer, hvordan de uden besvær kom ind til gallamiddagen på Christiansborg. Der står angivet, hvilke biler de lejede, og hvordan de printede officielt lignende nummerplader ud på klistermærker på en almindelig printer. Oplysningerne om, hvilke biler og nummerplader der blev brugt til topmødet, blev fundet på offentligt tilgængelige internetsider. Derudover var aktivisterne udstyret med en noget amatøragtig udrustning bestående af billigt gallatøj fra H&M, samt et blåt blinklys købt for 50 kroner i en legetøjsbutik. Aktivisterne havde endda været så venlige, at gøre opmærksomme på, at de kom fra Greenpeace ved at skrive 'Greenpeace Delegation' på et skilt i bilens forrude. Et skilt politiet åbenbart overså.

»De sidder varetægtsfængslet, fordi politiet og Justitsministeriet er fornærmet over, at blive gjort til grin. Der er ikke en snus at efterforske i den her sag,« siger Jakob S. Arrevad.

De fire er sigtet for dokumentfalsk på grund af klistermærkerne på nummerpladerne, mens legetøjsblinket på taget af bilen har ført til en sigtelse for at udgive sig for at være politiet. Derudover er de sigtet for ulovlig indtrængen, der af anklagemyndigheden bliver forsøgt skærpet ved at henvise til §115 - en meget sjældent brugt paragraf, der kan forøge straffen, når forbrydelsen sker i nærheden af dronningen. Sammenlagt giver det en strafferamme på adskillige års fængsel, men Jakob S. Arrevad vurderer, at det højst kan blive til 30-40 dages fængsel. Og ifølge Greenpeace behøver politiet ikke frygte, at aktivisterne ikke møder op i retten for at modtage en eventuel straf.

»Vi møder altid op i retten. Det er et princip, at man står ved sine handlinger,« siger Sune Scheller fra Greenpeace.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar til efterforskningen fra Københavns Politi, da Per Larsen var gået på ferie.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Er denne stædige opretholdelse af varetægtsfængslingen af de 3 aktivister ikke lige så tåbeligt som da Greenpeace aktivisterne blev dømt efter den første terrorlov for at sætte et banner op på Landbrugsrådets Hovedbygning i København mod gensplejsning.
Jeg ved godt, at Danmark ikke kan sammenlignes med landet som fx Iran og det tidligere DDR, men de metoder der bruges i Danmark i dag mider desværre om de metoder der bruges i disse lande.

Martin Kristensen

Det er der ingen tvivl om - og derfor er det ekstra smart af Greenpeace at de offentligt sender et brev med hvordan de omgik sikkerheden. Dermed forsvinder den eneste acceptable grund til at opretholde fængslingen.