Nyhed
Læsetid: 3 min.

Hedegaard: Læg maksimalt pres på statslederne

Klimamessen i Øksnehallen, hvor en bunke NGO'er og virksomheder har givet bud på en bæredygtig fremtid sluttede i går. Connie Hedegaard opfordrede til at lægge maksimalt pres på politikerne
Klimamessen i Øksnehallen, hvor en bunke NGO'er og virksomheder har givet bud på en bæredygtig fremtid sluttede i går. Connie Hedegaard opfordrede til at lægge maksimalt pres på politikerne
Indland
7. december 2009

I 1960'erne hed ungdommens livsstilsmotto, at man skal leve, som om der ikke er noget, der hedder i morgen. I dag må vi holde op med at opføre os, som om der helt naturligt er noget, der hedder i morgen. For hvis vi ikke handler i dag, vil det nemlig ikke være tilfældet.

Sådan lød budskabet fra David Cadman, Vancouvers viceborgmester og præsident for ICLEI, Governments for Sustainable Development, der i går deltog i afslutningen på klimamessen i Øksnehallen.

Messen, der er arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening med deltagelse af en række forskellige grønne virksomheder, NGO'er og idémagere, sluttede i går med overrækkelse af en række konkrete anbefalinger til minister for klimatopmødet, der starter i dag, Connie Hedegaard, der takkede fra talerstolen. Også hun ønsker at 'i morgen' blive gemt væk til fordel for i dag.

»Det er netop lige nu, vi har et momentum,« sagde Connie Hedegaard, der mente at Københavnermødet på sin vis allerede var en succes.

»For tre år siden var der ikke en finansminister, som havde klima på dagsordnen, eller en premierminister, der kæmpede klimaets sag. Det er der bare 12 måneder siden, at vi havde en helt anderledes situation med Bush-regeringen. Vi er nået så langt med at sætte klima på dagsordnen. Nu skal der leveres de næste to uger og underskrives en bindende aftale den 18.,« sagde Connie Hedegaard,

Hedegaard understregede behovet for, at alle nu lægger pres på regeringerne.

Høj pris for ikke at levere

»At Obama nu har følt sig nødsaget til at lave sine planer om og faktisk komme tilbage til København de vigtige dage viser, at det nytter. Den politisk pris for ikke at levere er blevet for høj,« fastslog Connie Hedegaard.

Hun advarede imod at tro, at vi kan få bedre resultater, hvis vi venter et par måneder eller et halvt år, som flere har antydet.

»Vi kan miste den politiske vilje. Hvad hvis situationen i Afghanistan forværres? Hvad hvis den globale økonomi tager endnu en nedtur, som nogle frygter? Så kan klimaspørgsmålet igen ryge ned i bunden af prioritetslisten. Jeg tror f.eks. ikke, at vi kunne have samlet 105 af verdens ledere i København, hvis den økonomiske krise havde ramt os tre år tidligere,« sagde den nyudnævnte EU klimakommissær og sluttede med at høste stående bifald:

»De skal vide derude, at I ikke køber mere snak og ikke vil tilgive dem, hvis de ikke får en aftale. Det skal være bevidst om den risiko, de løber.«

Tag derud

Også David Cadman understregede behovet for folkeligt engagement.

Og han var ikke bange for at sige, at kampen også kommer til at stå i Københavns gader.

»Den tunge industri, olie-, gas- og bilindustrien har nu i årevis lagt pres på politikerne og ført en storstilede mis-informationskampagner. Nu er det jeres tur. Mobiliser jeres netværk i et omfang, som I aldrig har gjort før. Tag ud til dem og sig, at I ikke går nogen vegne, før der ligger en aftale. Det er tid til borgermagt. Vis det i København,« lød opfordringen fra David Cadman.

Achim Steiner, direktør for FN's miljøprogram UNEP, skulle have talt til afslutningen, men blev forhindret. Han 'sad fast i Bella Centret', som forklaringen lød. Information fik to minutter med FN-direktøren, og også han understreger behovet for, at alle lægger pres på lederne, der i de næste to uger er samlet på Amager.

Verdens fremtid

»Det, vi nu er midt i, er kulminationen på mange års arbejde. Det her er centrum for verdens fremtid. Den 18. skal der ligge en aftale, der ikke bare lægger op til videre arbejde og til sidst en juridisk aftale, men giver mulighed for umiddelbar handling,« siger Achim Steiner, der understreger behovet for et bredt engagement i København de næste uger:

»Presset fra civilsamfundet er altafgørende, men det er støtten også. Man siger, at politikerne skal lede. Så må alle vise, at befolkningen er bag dem. Hold dem ansvarlig for, at de har lovet en bindende aftale.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her