Nyhed
Læsetid: 2 min.

KL-formand efterlyser kodeks

Efter et hidtil uset antal kommunalpolitikere er løbet fra aftaler og har 'snydt' vælgerne med partisskifte efter valget, foreslår KLs formand nu et kodeks for 'good governance' i kommunerne
Indland
30. december 2009

Alt for mange kommunalpolitikere har forsyndet sig mod den vigtigste regel i lokalpolitik: At en aftale er en aftale - og den skal holdes.

Det siger formand for Kommunernes Landsforening Erik Fabrin, der er borgmester i Rudersdal Kommune, efter at konstitueringsprocesserne i en række kommuner har været præget af løftebrud.

»Denne gang er det gået meget længere, end det plejer - og især på to områder har det være grænseoverskridende. Det ene er det, at man åbenlyst erklærer, at selv skriftlige aftaler ikke holder. Det andet er der, hvor enkeltpersoner forlader deres parti for at erobre en magtposition - netop ved at forlade partiet,« siger Erik Fabrin.

Han afviser at identificere de kommuner, han tænker på, yderligere. Men han mener, at sådanne dramaer er med til at give »kommunalpolitik i al almindelighed et vældigt tillidsknæk«.

Derfor foreslår KL-formanden nu, at kommunerne hver især indfører nogle regler for 'good governance' i kommunalbestyrelserne.

»Det kunne være en overvejelse værd, om vi ikke kunne nedfælde et kodeks for god konstitueringsskik. Det ville forhåbentlig medføre, at alle fik en debat om det allerede inden valget,« siger Erik Fabrin.

Aftalebruddene smitter

Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole er det svært at give en entydig forklaring på, hvorfor de kommunale konstitueringsdramaer har været så omfattende, som de har i år.

»Der er ikke noget nyt ved, at sådanne ting sker. Men det mest dramatiske har været, at det er sket så mange steder,« siger han med henvisning til, at det er i omkring ti ud af 98 kommuner, at aftaler er blevet brudt eller omgjort i kampens hede.

Roger Buch mener, at aftalebruddene i én kommune kan have inspireret til andre aftalebrud i en anden.

»Umiddelbart efter valget kom der et par eksempler på, at nogen løb fra en aftale, og der er ingen tvivl om, at det har smittet. At man andre steder har tænkt, at aha - så kan vi også lirke ved aftalerne,« siger han.

Han tror på, at dette kommunalvalgs mange dramaer vil få kommunalpolitikerne til at »gå med livrem og seler« næste gang.

En metode kunne for eksempel være, at alle byrådsmedlemmer fra de partier, der indgår en aftale, skal skrive under på at overholde den. På den måde er det ikke bare én spidskandidat, der skal trække sig, for at en aftale falder til jorden. I stedet er det en række medlemmer af en partigruppe, der skal sige, at de ikke står ved deres underskrift.

»Dét ville måske hjælpe. I hvert fald er det ved dette valg i ekstrem grad illustreret, at en aftale ikke nødvendigvis er en aftale,« siger Roger Buch.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Jørgensen

I virkeligheden en ret ligegyldig artikel.
Der vil altid være magtliderlige mennesker af denne type. De har nok lært det af toppen i folketinget.
Det helt store problem er, at de folkevalgte i kommunerne, er på vej til at se deres gode vilje og initiativer modarbejdet og kørt i sænk af embedsmændene.
http://www.information.dk/205422

Det er med kommunalbestyrelser, som med ismejerier og sogneråd, de hører fortiden til.

Det er vel ikke helt ligegyldigt om "magtliderlige mennesker af denne type" har let spil. Måske mangler der blot nogle konsekvensvedtagelser ovenpå kommunalreformen. Fx at konstitueringer sker gennem en forhandler. En dronningerunde er nok overspillet, men så en indenrigsministeriel runde med en åben uafhængig forhandlingsleder. Kup, styret af personlige interesser og behov, som ledelse i 10 % af landets kommuner, kan da ikke være i den menige borgers interesse. Det er vel ikke et ligegyldigt problem. Uanset om de kommunale embedsmænd eller regeringen også har stækket det lokalpolitiske virke.