Læsetid: 2 min.

Lægemiddelstyrelsen giver læge mundkurv på

Efter kritiske udtalelser om statens indkøb af Tamiflu, har en læge fra statens Institut for Farmakoterapi(IRF) fået mundkurv på. Det er, fordi indkøb til et influenzaberedskab ligger uden for instituttets område, forklarer lægemiddelstyrelsens direktør
Det omtalte lægemiddel Tamiflu - som Danmark har købt en million doser af -  kan ikke forebygge influenza. Det kan kun forsøge at bremse spredningen af influenzavirus i kroppen. Præparatet har bivirkninger som ligner influenza og kan svække modstandskraften mod den frygtede bakterie som forårsager lungebetændelse.  Det har i det hele taget en begrænset klinisk effekt og reducerer sygdomsperioden med ca. en halv dag.

Det omtalte lægemiddel Tamiflu - som Danmark har købt en million doser af - kan ikke forebygge influenza. Det kan kun forsøge at bremse spredningen af influenzavirus i kroppen. Præparatet har bivirkninger som ligner influenza og kan svække modstandskraften mod den frygtede bakterie som forårsager lungebetændelse. Det har i det hele taget en begrænset klinisk effekt og reducerer sygdomsperioden med ca. en halv dag.

Bjarke Ørsted

21. december 2009

Efter kritiske udtalelser om statens indkøb af influenzamidlet Tamiflu, må læger fra Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) ikke længere udtale sig til pressen om sagen. Ordren kommer for Lægemiddelstyrelsens direktør, Jytte Lyngvig.

I Informations artikel den 8. december rejste flere eksperter, herunder læge Niels Heebøll-Nielsen fra Institut fra Rationel Farmakoterapi, kritik af den danske stats store indkøb af Tamiflu. Dagbladet Information og British Medical Journal offentliggjorde samtidig en ny og omfattende gennemgang af videnskabelige data for Tamiflu. En undersøgelse, der viste, at Tamiflu har en »meget begrænset effekt« på følgesygdomme ved svineinfluenzaen og højest kan »dæmpe symptomerne én dag«.

I Danmark har vi indkøbt én million doser Tamiflu til en samlet værdi af 65 millioner kroner.

Fornuftigt

Institut for Rationel Farmakoterapi rådgiver om fornuftig brug af medicin, hvilket man umiddelbart skulle tro kvalificerede læge Niels Heebøll-Nielsen til at udtale sig om, at staten har handlet irrationelt og købt for stort ind.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Direktøren for Lægemiddelstyrelsen, Jytte Lyngvigs argumentation hænger ikke sammen. Dén ser vi gerne uddybet på fornuftige vilkår. Ikke forstået, med andre ord...

Med venlig hilsen

Lars Peter Simonsen

Er mandens udtalelser ikke inden for ytringsfrihedens. Under alle omstændigheder er det jo endnu engang understreget, at "Systemet" knuser dissidenter og knægter ytringsfriheden. Syg kultur!

Knud Helmer Andersen

Jeg skal ikke udtale mig om, i hvor høj grad befolkningen har tillid, til Sundhedsstyrelsens udtalelser.
Men hvis befolkningen er bare lidt kritisk, og det bør den være.
Så ser det påfaldende ud, at kræftmedecin og behandlingsmetoder, der anvendes med succes i vores nabolande, ikke kan dokumenteres nok, til at blive godkendt i Danmark.
Jeg finder ikke, at man forholder sig til de tragiske konsekvendser , af denne henholdenhed.
MVH
KHA

Rachel Henderson skrev : "Noget tyder på at det ville være mindst lige så virksomt at have opbygget et større lager af hyldebærsaft."

Det tjener Donald Rumsfeld og hans pharma-venner jo ikke noget på, vel ??