Læsetid: 1 min.

Lækket dokument afslører, at FN regner med tre graders stigning

Lækket FN-dokument afslører, at reduktions-løfterne til forhandling i København reelt ville føre til en global temperaturstigning på tre grader. Det betyder 500 millioner flere sultofre
Indland
18. december 2009

De siger det igen og igen i Bella Center i disse dage: At verden stiler mod en maksimal temperatursigning på to grader, mens landene i Afrika og ø-staterne argumenterer for, at den grænse er alt for høj og truer deres eksistensgrundlag, i nogle tilfælde deres blotte eksitens.

Nu afslører et lækket internt FN-papir, at det reelt er tre procent temperaturstigning, som de nuværende reduktionsforslag vil lede til.

FN er altså her på COP15's sidste dage klar over, at de nuværende reduktionsløfter vil medføre temperaturstigninger, der vil sende yderligere 500 millioner mennesker ud i sult, samt udsætte 50 procent af alle dyrearter for fare for udryddelse.

»Det er det vigtigste papir i verden,« hed det i går i en pressemeddelelse fra Greenpeace.

»Det viser, at den klimaaftale, der er på bordet i København sætter selve civilisationen på jorden på spil.«

Luk gabet

Dokumentet, der er udarbejdet af FN's klimasekretariat er dateret klokken 23 tirsdag aften og er stemplet med 'distribuer ikke' og 'internt papir'.

Det viser, at to graders målet vil kræve en yderligere reduktion på 4,2 gigaton', i forhold til de forpligtelser, der nu forhandles.

»Medmindre annex 1 landene (i-landene i Kyotoprotokollen, red.) forpligter sig til resolut handling før og efter 2020, vil de globale udledninger forblive på en ubæredygtig vej, der kunne fører til koncentrationer på over 550 ppm med temperaturstigninger på tre grader som følge,« hedder det i dokumentet.

Ingen aftale

Spørgsmålet er, hvad det lækkede papir vil betyde for det i forvejen anspændte forhold mellem i- og u-lande.

»En klimaaftale, der ikke respekterer de yderligere konsekvenser af temperaturstigningerne for Afrika og ø-staterne, er moralsk og politisk uansvarlig,« sagde udviklingslandenes G77's chefforhandler Lumumba Stanislaus Di-Aping i aftes:

»Desmond Tutu må have tænkt sig om, før han sagde, at ingen aftale er bedre end en dårlig aftale.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her