I Danmark er det ulovligt at isolationsfængsle indsatte i over seks måneder, medmindre der er tale om drab, terrorvirksomhed eller narkokriminalitet. Alligevel kan landets indsatte isoleres på ubestemt tid. Det skyldes, at de enkelte fængsler for at forebygge strafbar virksomhed eller voldelig adfærd kan foretage en såkaldt »udelukkelse fra fællesskabet«, der i realiteten fungerer som isolation. Den indsatte nægtes her kontakt med andre mennesker på ubestemt tid, uden sagen kommer for en dommer.
Det vil SF for fremtiden forhindre, og fremstiller derfor et beslutningsforslag, der skal begrænse muligheden for »udelukkelse fra fællesskabet« til 14 dage, samtidig med at sagerne skal for en dommer, hvis der er behov for isolation i mere end de to uger.
»Som det er nu er der ingen retssikkerhed for de indsatte. Der hersker jo nærmest en lovløshed, hvor isolationsfængslingen slet ikke kan kontrolleres. Derfor skal vi lave nogle regler, der gør det muligt at regulere området, så snart isolationen bliver længerevarende,« siger retsordfører Karina Lorentzen (SF).
S og R bakker op
SF får opbakning fra både Det Radikale Venstre og Socialdemokraterne.
»Retssikkerheden skal være sikret, og det kan vi gøre med SF's forslag, fordi vi ved at få det for en dommer sikrer, at fangerne ikke sidder i for lang tid,« siger retsordfører Lone Dybkjær (R) og retsordfører Karen Hækkerup (S) stemmer i:
»»Vi er ligesom SF interesserede i at forbedre området, fordi der er fanger, der sidder længere, end det er rimeligt og forsvarligt. Det er uden tvivl et nødvendigt redskab i fængselsverden at isolere indsatte - også i mere end to uger, men vi må sikre retssikkerheden, og derfor er det fornuftigt, at det er dommere, der afgør længden af isolationen. Der er klart brug for revurdering af reglerne,« siger hun.
704 indsatte er med de nuværende regler blevet »udelukket fra fællesskabet« i 2008, hvoraf 38 af dem har siddet isoleret i mere end en måned. Information har således tidligere skrevet om en indsat i Vestre Fængsel, der sad isoleret i otte måneder, uden at afgørelsen om den lange isolationstid kom for en dommer. Han var efter Informations oplysninger dømt for et røveri.
Sager som denne og det faktum, at Danmark er blandt de lande, der bruger isolationsfængsling flittigst, har fået FN til at kritisere Danmark. FN's særlige torturekspert, Manfred Nowak, har udtalt, at Danmarks brug af isolationsfængsling giver anledning til »stor bekymring«.
Skadeligt og pinligt
Claus Juul, juridisk konsulent hos menneskerettighedsorganisationen Amnesty, deler bekymringen.
»Det er uacceptabelt i et retssamfund, at vores indsatte er retsløse. Problemet er jo, at man laver en form for ekstra fængsel i fængslet, uden at nogen uafhængig instans får lov at vurdere det. Deri ligger der en mulighed for misbrug, og det er et problem, også selvom det ikke bliver misbrugt i fængslerne. Muligheden for misbrug må slet ikke være der, når man griber så voldsomt ind over for et menneske,« siger han.
Formand for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, er enig:
»Det er en skamplet på vores retshistorie, fordi vi netop ved, at isolation nedbryder mennesker. Der er flere eksempler på, at nogle indsatte bliver mærkede for livet af isolation.«
Både Claus Juul og John Hatting glæder sig over forslaget fra SF.
»Forslaget er klart et skridt i den rigtige retning, fordi det eneste rigtige er at indføre domstolskontrol,« siger Claus Juul og John Hatting medgiver:
»Forslaget balancerer på ganske fornuftig vis sikkerhedsbehovene, samtidig med man er klar over, at det er voldsomt for den menneskelige psyke. Jeg håber derfor, justitsministeriet griber i egen barm og laver reglerne om.«
K imod - V ved ikke
Retsordfører Tom Benhke (K)er dog imod forslaget.
»Vi synes ikke, der skal være en konkret øvre grænse på udelukkelse fra fællesskabet, og der er ikke behov for, at sagerne kommer for en dommer. Kriminalforsorgen er den bedste instans til at vurdere, hvornår der er brug for, at en fange udelukkes fra kontakt med andre. Kriminalforsorgen skal jo altid have en god grund til det,« siger han og understreger:
»Hvis de indsatte er utilfredse med forholdene i fængslerne, så må de lade være med at komme i fængsel. Det er en frivillig sag.«
Retsordfører Peter Skaarup (DF) mener også, at forslaget er unødvendigt.
»Jeg er med på, at vi skal sikre, at ingen sidder længere end højst nødvendigt, men det er jeg overbevist om, at kriminalforsorgen har styr på. Forslaget vidner om en mistillid til kriminalforsorgen, og siger indirekte, at kriminalforsorgen opfører sig umenneskeligt og fastholder nogle i isolation, som ikke burde være der - og det er ikke sådan man tænker« siger han.
Retsordfører Kim Andersen (V) vil dog ikke tage stilling til forslaget, før han har drøftet det med SF.
Tortur, et dansk speciale.
Oppositionen vil…
Ha… ha.. ha.. ha.. ha.. hik!
"Hvis de indsatte er utilfredse med forholdene i fængslerne, så må de lade være med at komme i fængsel. Det er en frivillig sag"
Nuvel - helt så frivilligt er det nu næppe Tom Benhke, men da en kær invitation til de mange hjemløse - her i denne kolde tid.
Inger, nu laver du ikke en svensmark, vel?
Domstolene bør vel afvikles, eftersom politiet er den bedste instans til at vurdere, hvornår der er brug for udelukkelse fra samfundet.
»Som det er nu er der ingen retssikkerhed for de indsatte. Der hersker jo nærmest en lovløshed, hvor isolationsfængslingen slet ikke kan kontrolleres. Derfor skal vi lave nogle regler, der gør det muligt at regulere området, så snart isolationen bliver længerevarende,« siger retsordfører Karina Lorentzen (SF).
Jamen, er det ikke samme Karina Lorentzen, der har det fint med, at der ingen retssikkerhed er for resten af samfundet?
Vi synes ikke, der skal være en konkret øvre grænse på udelukkelse fra fællesskabet, og der er ikke behov for, at sagerne kommer for en dommer.
Nej, kun nedre grænser for straf, tak - det har vi lært af DF. og domstolslignende organer er hvad der er brug for!
Mens vi venter på Brian Mikkelsens nyligt bebudede politiklage-domstolslignende-organ.
»Jeg er med på, at vi skal sikre, at ingen sidder længere end højst nødvendigt, men det er jeg overbevist om, at kriminalforsorgen har styr på. Forslaget vidner om en mistillid til kriminalforsorgen, og siger indirekte, at kriminalforsorgen opfører sig umenneskeligt og fastholder nogle i isolation, som ikke burde være der - og det er ikke sådan man tænker« siger [Peter Skaarup].
Nej, det er det jo ikke, Peter. Tillid til vores statsapparat, tak! Mistillid er forbeholdt til resten af den danske befolkning.
»Hvis borgerne er utilfredse med politiet kan de bare lade være med at blive anholdt . Det er en frivillig sag.« :)
Stig Larsen
Til beroligelse: Jeg fik bare latterkrampe og var nær faldet ned af stolen, men det var helt ufarligt og nærmest en sund latter. Måske blandet med lidt fortvivlelse.
Først tænkte jeg - jamen det skal fængselsbetjentene da kunne bruge som sanktioner, men så kom jeg pludselig i tanker om fængselsbetjentes fejlbarlighed. HVAD NU hvis en indsat blev sat i isolation mens en, der havde et misforhold til den indsatte, var ved kommando... kunne man forestille sig det helt eskalerede og blev en personlig heads. Ikke 99 procent af gangene, men det bør aldrig kunne lade sig gøre
Man kunne også indføre et humanistisk demokrati i landet.