Læsetid: 1 min.

Svenskere afvist

Højskolegruppe blev nægtet adgang til Danmark, fordi en af eleverne var mistænkt for at have deltaget i en to år gammel husbesættelse i Sverige. 'Hellere en for meget end en for lidt,« siger politiets talsmand
12. december 2009

Der skal ikke meget til for at blive nægtet adgang til Danmark under klimatopmødet. Det erfarede den svenske højskolelærer Ola Nilsson og hans otte elever, da de torsdag ankom til København for at deltage i ngo'ernes klimatopmøde i Forum. Ved Østerport Station blev de ni svenskere fra Kvarnby Folkhögskola tilbageholdt og sat på det første tog tilbage til Sverige. Årsag; en af eleverne var mistænkt for at have deltaget i en husbesættelse i Lund for to år siden.

»Den unge mand tilbød at rejse tilbage, så vi andre kunne blive i Danmark, men politiet afviste os det med den begrundelse, at vi alle udgjorde en fare for den danske stats sikkerhed og Danmarks forhold til fremmede lande,« siger en undrende Ola Nilsson.

Han og de otte studerende i alderen 19-33 år ville deltage i Klimaforum som led i et samfundsfagligt studenterkursus. Tilbage i Sverige besluttede de at gøre et nyt forsøg og tog i stedet bussen til Danmark. Det lykkedes uden problemer, og det samme gjaldt andre seks-syv elever fra skolen, som ankom til Klimaforum tidligt fredag.

»Vi spurgte politiet, hvad konsekvenserne ville være, hvis vi forsøgte at komme ind igen. De sagde, at de ville smide os ud, hvis de så os, men understregede samtidig, at vi ikke var udvist af Danmark, vi var blot nægtet adgang mens klimatopmødet stod på. Derfor besluttede vi vende tilbage,« siger Ola Nielsson, der har indgivet en officiel klage over afvisningen.

Vicepolitiinspektør Flemming Munch fra Københavns Politi understreger, at afvisningen er i overenstemmelse med reglerne.

»Der kan selvfølgelig ske fejl, men ifølge reglerne er det i orden at afvise folk, der er i selskab med en mistænkt ballademager. Som sikkerhedssituationen er lige nu, vil vi hellere afvise én for meget end én for lidt,« siger harn.

Ifølge politiets hjemmeside er ialt tyve personer blevet nægtet indrejse i Danmark de seneste dage, heriblandt »otte svenskere, kendt for husbesættelse i Sverige.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu