Nyhed
Læsetid: 3 min.

Topmødedagbog: ’I morgen vil selv de største blive bragt i knæ’

Mødet begynder med ballade. Forhandleren fra Papua Ny Guinea går med det samme til angreb på mødets formand, danske Connie Hedegaard: ’Vi vil blive oversvømmet. I dag sker det for de mest sårbare, i morgen vil selv de største blive bragt i knæ,’ siger han.
Mødet begynder med ballade. Forhandleren fra Papua Ny Guinea går med det samme til angreb på mødets formand, danske Connie Hedegaard: ’Vi vil blive oversvømmet. I dag sker det for de mest sårbare, i morgen vil selv de største blive bragt i knæ,’ siger han.
Indland
8. december 2009

Kære Rose,

Jeg skriver dagbog til dig igen. Fra topmødet på Amager Fælled, hvor den store sal i Bella Centet var fyldt til bristepunktet af forhandlere fra hele verden. Papua Ny Guinea vil have ændret, at alle skal være enige om en ny aftale. »Det bliver laveste fællesnævner. Vi bliver nødt til at gå videre, hvor konsensus ikke er muligt,« siger repræsentanten fra øriget i Stillehavet.

Han foreslår konkret, at man skal kunne vedtage en færdig aftale med trefjerdedele flertal, i stedet for at alle skal være enige.
Connie Hedegaard, der leder mødet, svarer høfligt, at forslaget er forstået og vil blive bragt videre.

Papua Ny Guinea er hårdt ramt af klimaforandringerne. Allerede nu flytter folk i øriget fra kystlinjen, hvor markerne oversvømmes af saltvand. Befolkningen klager til regeringen over vandstanden, og her sidder regeringens forhandler og har svært ved at acceptere det muliges kunst. Han tager ordet igen. Undskylder og gentager, at han gerne vil have ændret reglerne for, hvordan aftalen skal vedtages, specielt når der ikke er nogen, der har protesteret.

Connie Hedegaard ser træt ud. Hun ligner en, der ikke har sovet en uge. Flere lande markerer og bakker hende op. Først Brasilien, derefter Saudi Arabien, der proklamerer »tiden er meget kort, og vi kan ikke spilde den...«

Papua Ny Guinea forsøger en gang mere, og så må de acceptere, at mødet fortsætter.

I sidste ende handler det om, at Papua Ny Guinea, for at redde landets overlevelse, gerne ville have verden til at stramme reduktionsmålene endnu mere end det, der forsøges på mødet. Men de har ikke en chance.

Kort tid efter er det Saudi Arabiens tur til at markere sig i det præcist modsatte ringhjørne. Landet vil gerne have kompensation for tabte olieindtægter, og nu er tiden ikke længere så kostbar.

Repræsentanten taler langsomt: »Madame President« efterfulgt af en masse høflighedsfraser og så en længere tale om, hvordan man nok ikke kan stole på videnskaben, specielt ikke »oven på den videnskabelige skandale, der går under navnet climategate.«

Kort forinden har FN’s klimachef fra talerstolen sagt: »Tiden til at gentage gamle udsagn er slut.« Det er nu, parterne skal række ud og nå hinanden.
Det virker som om Papua Ny Guinea og Saudi Arabien stadig har noget at arbejde på.

Underskriftindsamling

Senere på dagen overrækker en pige fra stillehavsøen Fiji en underskriftindsamling fra kampagnegruppen »tck tck tck« til repræsentanterne for COP15. Mere end 10 millioner mennesker har skrevet under for at få »en fair, ambitiøs og bindende aftale.« Pigen hedder Leah Wickham, er 24 år, og rystende nervøs.

Se overrækkelsen nedenfor

»Vi har brug for en aftale, der giver en sikker planet ... underskrifterne repræsenterer vores håb og drømme for alle generationer,« siger hun
»Det er mit håb, at mennesker også i fremtiden vil være i stand til ...« og så begynder Leah Wickham at græde. Ligesom de andre øriger i Stillehavet er Fiji hårdt ramt af klimaforandringerne.

I et interview, der bliver lagt på youtube, og som laves umiddelbart efter overrækkelsen af underskrifterne, siger Leah Wickham: »Vi er meget sårbare i stillehavsregionen. Vi har ikke gjort noget for at fortjene, hvad der er sket. Videnskabsfolk har sagt, at hele stillehavsregionen kun står for en procent, så selv om vi blev fuldstændig CO2-neutrale i morgen, så ville det ikke betyde noget som helst. Vi er så afhængige af, at de store nationer forstår vores identitet og kultur. Alt det vi er. Det er ikke noget, man kan sidde i en forsamling og forhandle.«

Kærlig hilsen. Din far.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her