Læsetid: 2 min.

Traditionelle roller skaber ulige løn

De traditionelle kønsroller i familielivet og skævheden i timerne, der lægges på arbejdspladsen, er ifølge eksperter årsagen til at løngabet mellem mænd og kvinder fortsat er stort
12. december 2009

Ligegyldigt hvilken branche, man kigger på, arbejder mænd i Danmark mere, end kvinder gør. Det viser en ny stor undersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet, som også peger på, at det er familieforhold, der er årsag til den skæve fordeling af arbejdstimer. 40 procent af de kvinder, der går på deltid svarer således, at det er på grund af familiære og personlige forpligtelser, at de går ned i tid.

Lotte Bloksgaard, sociolog ved Center for Kønsforskning på Aalborg Universitet, fortæller, at skævheden i arbejdstid for alvor sætter ind, når et par får børn.

»At stifte familie er stadig årsag til, at vi indretter os traditionelt og gammeldags. Når kvinden får børn, går hun ned i tid, mens manden i den periode, hvor han får børn vil arbejde lidt mere end fuld tid,« siger Bloksgaard.

Ifølge undersøgelsen fra Beskæftigelsesministeriet var den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid for kvinder i 2008 32,4 timer, mens mænd i snit brugte 37,9 timer på jobbet. Desuden viser undersøgelsen, at mænd oftere, end kvinder tager arbejde med hjem, mens kvinder holder meget længere barselsorlov og har væsentligt mere sygefravær bl.a. i forbindelse med børns sygdom.

Seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) Mona Larsen mener, det er arbejdsdelingen i familien, der er årsag til den skæve fordeling i antallet af timer på arbejdsmarkedet.

»Kvinderne er jo stadig hovedansvarlige for hjemmet,« siger hun: »Mænd deltager mere og mere i hjemmet i forhold til kvinderne, men det er stadig typisk kvinderne, der er projektlederne. Det er dem, der husker, hvad der skal ske og planlægger, hvad der skal købes ind. Det er dem, der organiserer familielivet og dem, der fordeler arbejdsopgaverne,« siger Mona Larsen

Fortsat løngab

Marianne Simonsen er lektor ved Institut for Økonomi på Aarhus Universitet og har forsket i, hvordan forældreskab påvirker lønniveauet. Ifølge hende er den skæve fordeling i arbejdstimer en af årsagerne til, at der fortsat er et stort løngab mellem mænd og kvinder i Danmark.

»Det er nu en gang sådan, at man har begrænset tid til rådighed, og derfor hænger den måde man opfører sig på derhjemme også sammen med den måde, man opfører sig på på arbejdsmarkedet. Det fortsat relativt store løngab mellem mænd og kvinder handler derfor også om, at det stadig er kvinderne, der passer flest af arbejdsopgaverne i familien,« siger Marianne Simonsen, og det er Lotte Bloksgaard enig i.

»Den forskellige arbejdsdeling, der er i familien, får selvfølgelig betydning for lønnen. Det giver næsten sig selv; fordi manden ikke er så lang tid væk på barsel, fordi han ikke er den, der tager barns første sygedag osv., så lever han i højere grad op til de krav og forventninger, der er til, hvad den gode medarbejder er for en størrelse,« siger Lotte Bloksgaard:

»Den gode medarbejder i vores moderne arbejdsliv er jo en, der engagerer sig, én der yder noget ekstra, og én, der er klar til at stille op, og det er jo i sagens natur ikke helt foreneligt med at prioritere familielivet.«

.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu