Læsetid: 3 min.

WHO-rådgiver skjuler millionbidrag fra medicinalindustrien

Et finsk medlem af det WHO-organ, der rådgiver om vacciner, har modtaget 46 millioner kroner fra vaccineproducenten GlaxoSmithKline til sit forskningscenter. WHO lover åbenhed, men interessekonflikten fremgår ikke af WHO's hjemmeside
11. december 2009

Endnu en af forskerne i WHO's ekspertgruppe i vacciner tilbageholder oplysninger om økonomisk støtte fra medicinalindustrien. Professor Juhani Eskola er leder af det finske forskningsprogram i vacciner (THL), og nyt medlem WHO-gruppen Strategic Advisory Group of Experts (SAGE), som rådgiver WHO-generalsekretær Margaret Chan, ligesom de anbefaler hvilke og hvor mange vacciner, medlemslandene skal indkøbe i tilfælde af en pandemi.

Ifølge en aktindsigt har professor Juhani Eskolas finske institut, THL, i 2009 modtaget knap 6,3 millioner euro, hvad der svarer til 47 millioner kr. fra GlaxoSmithKline (GSK) til forskning i vacciner. Et beløb, der gør GlaxoSmithKline til THL's primære indtægtskilde. GlaxoSmithKline producerer H1N1-vaccinen, Pandemrix, som den finske regering har indkøbt til det nationale pandemiberedskab. Efter anbefaling fra THL og WHO.

Dermed tilslutter professor Juhani Eskola sig rækken af WHO-eksperter, der spiller en dobbeltrolle, fordi de har økonomiske bånd til medicinalindustrien - en dobbeltrolle, som vel at mærke ikke offentliggøres af WHO.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rystende læsning. Hvornår mon den tilsvarende danske situation underkastes en solid og grundig analyse? Og hvorfor er ingen danske myndigheder allerede i færd med den??

Med venlig hilsen

Hugo > Der er ikke det mindste rystende eller overraskende i dette, sådan har det altid været. Jeg undgår så vidt muligt læger og især giftblandere (apoteker). Hvis noget land sætter en "solid og grundig analyse" i gang, så bliver det i hvert fald ikke Danmark; vi har ikke tradition for at være kritiske mod læger, medicinalindustri og Sundhedsstyrelsen. Danmark har jo i øvrigt selv en stor medicinalindustri - som selvfølgelig også skaber gode ting, skal det retfærdigvis siges.

Torben Munk Nielsen

Tak Casper, jeg er helt enig med dig. Der er lavet en dokumentar film jeg kan anbefale, den hedder " In Lies We Trust" den handler om hvordan udgangspunktet for lægevidenskaben bygger på falske forudsætninger. Det betyder at fundamentet er undermineret.

Så vidt jeg har forstået er det aldrig bevist at vaccinationer er virksomme. Det giver stof til eftertanke.

Finn Årup Nielsen

Det er ikke klart for mig hvem der har 'modtaget' de 46 millioner kroner. Normalt er der en 'Principal Investigator' der råder over pengene, selv om det kan være institutionen som formelt modtager pengene. Så måske er det kun meget indirekte at Juhani Eskola har 'modtaget' pengene.

Derudover ser THL - http://www.thl.fi/ - ud til at være et ganske stort institut. Hvis der er 1.400 ansatte som Eskola nævner er 46 millioner ikke så meget igen.

Med baggrund i denne sag bør WHO nok lave regler for hvad ledere af institutter skal indberette. Skal de indberette alt det deres institut modtager eller skal de kun indberette de bidrag de modtager som 'Principal Investigator', konsulentbidrag osv.?