Interview
Læsetid: 2 min.

Astrofysiker kastede ikke med flasker

Den italienske klimaaktivist og astrofysiker Luca Tornatore blev tirsdag frikendt for anklager om vold mod politiet i forbindelse med klimatopmødet i København. Og det på trods af at to politividner udpegede ham som den skyldige
Indland
15. januar 2010
Den italienske klimaaktivist blev den 14. december anholdt på Christiania, fordi politiet mener, han kastede to flasker mod Politiet. Men tirsdag i denne uge blev han frikendt for anklager om vold mod politiet ved Københavns Byret

Den italienske klimaaktivist blev den 14. december anholdt på Christiania, fordi politiet mener, han kastede to flasker mod Politiet. Men tirsdag i denne uge blev han frikendt for anklager om vold mod politiet ved Københavns Byret

Kristine Kiilerich

»Endelig en rigtig kaffe. I fængslet har de kun Nescafé. Og det er virkelig smagen af fængsel.«

Den 34-årige italienske astrofysiker og klimaaktivist Luca Tornatore nyder sin espresso på kaffebaren Baresso på Købmagergade i København efter 30 dages varetægt i Vestre Fængsel.

Han blev løsladt tirsdag eftermiddag, da dommeren i Københavns Byret frikendte ham for anklagen om at have kastet to flasker efter politiet den 14. december på Christiania.

Luca Tornatore havde sammen med flere hundrede andre været til et debatarrangement med de to venstrefløjsikoner Michael Hardt og Naomi Klein, da han blev anholdt på værtshuset Woodstock under de efterfølgende uroligheder på fristaden. Senere udpegede politiet ham til at være en af dem, der havde deltaget i urolighederne, mens han selv fastholdt sin uskyld.

Byretten frifandt ham på trods af, at to politividner mente at kunne identificere ham som flaskekaster. Politividnerne var dog ikke helt enige i signalementet, og mens den ene mente, at han havde en grøn hue på, mente den anden, at han bar en sort trekantet hat, der lignede en 'pirathat'. Sammenholdt med at det ikke var muligt at genkende italieneren på den fremlagte videodokumentation, valgte dommeren at frikende ham.

»Jeg bebrejder ikke de to betjente, der forsøgte at få mig uskyldigt dømt. Det er ikke deres skyld, at de er under så stort pres for at levere nogle skyldige, der kan legitimere de store stramninger af lovgivningen, som blev vedtaget inden topmødet,« siger han. »Dem længere oppe i systemet havde brug for at vise, at en stram lovgivning var nødvendig, og derfor blev de nødt til selv at opfinde nogle skyldige.«

Besat af sikkerhed

Fængslingen af Luca Tornatore medførte omfattende protester i Italien med demonstrationer ved de danske konsulater i blandt andet Ancona, Bari, Napoli og Genoa.

Venedigs centrum-venstre borgmester Massimo Cacciari sendte en protestskrivelse til den danske regering, mens en lang række forskerkolleger på universitetet i Trieste krævede ham tilbage til Italien »så han kunne fortsætte med sin videnskab«.

Ifølge Luca Tornatore var hans fængsling kun et symptom på et generelt retssikkerhedsmæssigt problem:

»Der er ved at ske en besættelse af sikkerhed i de europæiske samfund. I min sag argumenterede anklageren for, at jeg skulle idømmes fire måneders fængsel, fordi man ikke kunne udelukke, at jeg var den skyldige. Det er at miste flere århundreders kamp for rettigheder, hvis man tillader den slags argumenter i en retssag,« siger han.

Stadig to fængslet

Med italienerens løsladelse er der, ifølge politiken.dk, kun to klimaaktivister, der stadig sidder fængslet.

24 personer har været fængslet mere end 72 timer, mens der ud af de næsten 2.000 anholdte kun er rejst tiltale mod 14 personer.

»Vi mistede noget virkelig vigtigt i dagene under klimatopmødet. Friheden over vores egne kroppe. Nogle folk slår de tusindvis af anholdelser hen med, at det for det meste bare er 6 eller 12 timer, man skal tilbringe i et bur. Men man er jo for helvede ikke skyldig i noget som helst,« siger Luca Tornatore.

»At acceptere den retstilstand af hensyn til 'sikkerhed' er at smide nogle hårdt tilkæmpede rettigheder væk. Man accepterer, at ens frihed kan ophæves, uden de behøver at bevise, at du har brudt en lov. Er det sikkerhed? Jeg følte mig ikke sikker i København,« fortæller han, kort inden han tager flyet hjem til Trieste, hvor hans gravide kone og fem-årige datter venter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak til Information for at følge sagerne til dørs. Denne sag hørtes der intet om i DR i går eller her til morgen. En ting der under mig er at DR2 Udland ikke har omtale demonstrationerne og protesterne fra udlandet til den danske regering.
Derimod bør DR roses for at deres genstartede dokumentargruppe satte de hemmelige advokater i fokus.
Håber at disse sager kan få politikerne til at tage Rockerloven, Terrorlovene og Lømmelpakken op til en kritisk revision, så borgerne igen får deres retssikkerhed tilbage.

Michael Skaarup

Kære Dorte Sørensen.

"Håber at disse sager kan få politikerne til at tage Rockerloven, Terrorlovene og Lømmelpakken op til en kritisk revision, så borgerne igen får deres retssikkerhed tilbage." - Jeg troede ikke at du var så naiv...

Selvfølgelig bliver de sær-love du nævner ikke revideret, og da slet ikke ændret, selvom der ikke findes et rationelt argument for at beholde dem.

Det er jo for helvede, Danmarkshistoriens mest inkompetente justitsministers "retsfølelse" vi snakker om.

jeg undres ikke længere at over,at de vigtige og relevant nyheder aldrig når videre end til mainstream mediernes propaganda centraler. Hvor disse begivenheder vægtes for tunge og upoppet, at de falder udenfor konceptet af 30 sek. oneliners news.

Dorte Sørensen

Michael Skaarup
Min tanke gik nu mere på, at en forhåbentlig nye regering efter et valg ville, som noget af det første, tage disse love op til revision eller ophæve dem, som oppositionen lovede i Folketinget under behandlingerne af Lømmelpakken
PS: formanden for Folketingets retsudvalg Peter Skårup har efter DR dokumentationen været ude og sige at denne sag om hemmelige advokater i flere straffesager måtte frem i lyset. Om det kun var ment rent populistisk er svært at vide.

@ Michael Skaarup :
Meget kan man klandre Brian M, men de Love du nævner har han altså ikke opfundet selv .

Og så kan man jo bare konstatere at Information
tilsyneladende STADIG ikke har opdaget at Den Europæiske Mennekersts-domstol har kendt vilkårlige
(altså visitationer uden konkret mistanke) Konventions-stridige . Selv Per Larsen har ellers opdaget det .. Det er ærlig talt for ringe .

Der skal naturligvis stå : at Den Europæiske Menneskeretigheds-domstol har kendt vilkårlige visitationer (altså visitationer uden konkret mistanke) Konventions-stridige ..

I øvrigt ser jeg frem til Informations dækning af sagen mod disse to betjente der helt åbenlyst har afgivet falsk forklaring ..

leif rasmussen

På vegne af mit folk, skal jeg undskylde den svinske behandling, som vore gæster er blevet udsat for under Cop 15.
Men forklaringen er den simple, at demokratiet er sat ud af kraft i dette land. Og at vi siden 2001 har været underkastet en amerikansk vasalregering, som betragter den halve befolkning som statsfjender.
I må trøste jer ved, at I kan forlade råddenskabet, mens vi andre er tvunget til at finde os i disse afskyelige svin og deres spinneres løgne.

Michael Skaarup

Kære Dorte..

Jeg er meget usikker på, om farven får en anden lyd, bare fordi navnet på ministerskiltet ændres. For som en anden artikel i dagens information, så har venstrefløjen pisset i bukserne for at holde varmen, og tillagt sig højrefløjens "værdier"

Så forskellen er nok den samme.

Kære Peter Jensen..

"Meget kan man klandre Brian M, men de Love du nævner har han altså ikke opfundet selv ." - Det har du ret, og heldigvis må jeg tilføje.

Brian Mikkelsen ved at de autonome er skæve og vinde, og at de ikke har opfundet de skarpe knive i skuffen, hvorfor det burde være let for politiet at slå hårdt ned på de autonome mandater, for at citere giraffen selv.

Jeg tilskriver heller ikke Brian Mikkelsens imponerede hjerne, ophavet til lovene. Men reagerede på Dorte Sørensen kommentar, hvor hun håber på nye vinde, og en revision af de nævnte sær-love.

På et tidspunkt var justitsminister Brian Mikkelsen ude med en udtalelse om at lømmelpakken bl.a. skulle forhindre at sydeuropæere skulle forstyrre klimatopmødet. Tornatore-sagen skal måske legitimere påstanden? Det undrer iøvrigt at justitsministeren i et EU-land ubemærket kan fyre en sådan fordomsfyldt bemærkning af om europæere syd for grænsen.

Det undrer iøvrigt at justitsministeren i et EU-land ubemærket kan fyre en sådan fordomsfyldt bemærkning af om europæere syd for grænsen.
Måske verden ikke længere gider beskæftige sig med hvad oprettepolitikkerne lukker ud i bananmonakiet.