Læsetid: 3 min.

Danmark har skandinavisk rekord i universitetsbureaukrati

Mere end halvdelen af personalet på Københavns Universitet er ikke-videnskabeligt, og det placerer Danmark på en suveræn førsteplads i Skandinavien, når det gælder universitetsbureaukrati
Københavns Universitet ligger på førstepladsen over danske universiteter med den største andel af ikke-videnskabeligt personale. På anden og tredjepladsen kommer Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet.

Københavns Universitet ligger på førstepladsen over danske universiteter med den største andel af ikke-videnskabeligt personale. På anden og tredjepladsen kommer Danmarks Tekniske Universitet og Aarhus Universitet.

Don Gray

6. januar 2010

Jo større universitet - jo mere administration skal der til. Sådan lyder resultatet af en omfattende analyse lavet på Oslo Universitet. Forskerne bag har sammenlignet antallet af videnskabelige medarbejdere med antallet af medarbejdere i såkaldte støttefunktioner på alle de skandinaviske universiteter og en række udvalgte internationale universiteter.

Københavns Universitet (KU) topper listen over de mest bureaukratiske universiteter med mere end 50,4 procent ikke-videnskabeligt personale. KU er tæt forfulgt af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Aarhus Universitet (AU), hvor godt 48 procent af personalet ikke er forskere og undervisere.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at størrelsen af et universitet er direkte forbundet med et øget antal af administrative medarbejdere, forklarer lektor i komplekse systemer, Joachim Mathiesen, der netop er blevet ansat på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Finn Årup Nielsen
Finn Årup Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Du har ret. Her er navnet: Scaling properties of European research units, skrevet af
Bjørn Jamtveita, Espen Jettestuena and Joachim Mathiesen

Anders Sybrandt Hansen

Det forklarer jo så hvorfor de centrale forskningsråd sidste år hævede overheadbeløbet (som dækker udgifter til administration, IT, bygningsleje osv. på den enkelte institution) på deres bevillinger til eksempelvis ph.d.-projekter foretaget på statslige institutioner fra 30% til 44%.
Til sammenligning er min personlige erfaring fra erhvervslivet anno 2007 et overheadbeløb på 13%.

Lise Pedersen

Det er jo nærmest ufrivilligt morsomt at den borgerlige regerings "tillid er godt men kontrol er bedre"-politik slet ikke gælder den selv.
På universiteterne, som jo "aldrig har fået flere penge end i år" iflg. ministeren, har vi døjet med utallige ministerielle ideer til "synergi" ved sammenlægninger til større enheder. I ly af dette flyttekaos, som man har spildt medarbejdernes tid og opmærksomhed med, har ministeriet fået læsset et væld af udgifter, administrative og driftsmæssige (f.eks. renoveringer af bygninger og laboratorierr) over på det enkelte universitet. Udgifter, der tidligere blev afholdt af staten, men som nu skal tages fra næste års budget = nedskæringer/fyringer.

Men man har jo lovet skattelettelser uden tårer til folket, så det skal jo helst camoufleres lidt.
Universiteterne har fået opgaver overført fra centraladministrationen, som derefter "siver" rundt i systemet for at ende der, hvor modstandskraften er mindst. Abe-kastningerne med uventede og uønskede udgifter er bekvemt flyttet fra ministeriet og nedad i systemet. "Rationelt", "fornuftigt" er ord som vi ikke husker mere, der overleves efter bedste evne.
Det er da ikke nemt at flytte folk, effektivisere mm. men hvis det skal gøres må ministeren være ærlig mht. præmisserne og ikke bare tryne det ned over folk og sige at det er de enkelte universiteter, institutter eller de ansatte, der er lidt for dumme.
Kynismen overfor menneskene i systemet er uhyggelig, især når man hører regeringspartiet Venstres slogan "Mennesket før systemet". Dette gælder altså kun de øverste i samfundet. Alle vi andre, inkl. universitetsrektorer, kan støve Tyendeloven af 1857 af og dèr læse om hvor vores plads er.

Lise Pedersen

»Hånden på hjertet, så tror jeg sagtens, man kan finde en struktur med færre administrativt ansatte..."
ja da, det er da nemt nok, men det er et meningsløst udsagn, hvis man ikke også stiller spørgsmålet: Hvad er formålet?
At flytte administrative udgifter fra ministeriet til universiteterne (dvs. færre offentlige kroner til forskning og flere til administration)?
Eller bruge ressourcerne til at forbedre servicen på forskning og undervisning?

lars rosholm tørresø

PH: "staten koloniserer samfundet" - Ja tak selvfølgeligt fordi fraditionelt er uni vel at regne for et af statens most important værktøjer til (selv)udvikling?

Hvis du vidste, hvor meget rådden politik, der føres rundt omkring på institutterne på grund af deres forhold til 'de styrende organer' i den danske universitets-verden, ville du snarest gå i lære med hensyn til at rotere i graven. Uafhængighed og så min b...

Med venlig hilsen

Thorsten Lind

Verdensklasse?

."Synergieffekt"....................

Smarte mode-ord gør det ikke alene......~~*~~

(....er det en Dansk pendant til "Big is beautifull"?
jeg er for dum til at se fidusen i praxis.)