Nyhed
Læsetid: 3 min.

Fagforeningsboss: 'Vi er banket tilbage til start'

Retssagen om tidligere LO-næstformand Tine Aurvig-Huggenbergers pensionsordning er katastrofal for fagbevægelsens omdømme, mener FOA-formand. Forsker giver ham ret
En grådkvalt Tine Aurvig-Huggenberger forklarede mandag i retten, at LO's sekretariatschef Finn Larsen i 2007 havde afvist, at hun havde krav på en pension på to tredjedele af sin næstformandsløn, fordi hun var gået af som 44-årig efter at have tabt formandsopgøret til Harald Børsting.

En grådkvalt Tine Aurvig-Huggenberger forklarede mandag i retten, at LO's sekretariatschef Finn Larsen i 2007 havde afvist, at hun havde krav på en pension på to tredjedele af sin næstformandsløn, fordi hun var gået af som 44-årig efter at have tabt formandsopgøret til Harald Børsting.

Keld Navntoft

Indland
28. januar 2010

»Det er en lortesag for alle parter«. Så skarpt betegner formand for FOA Dennis Kristensen den retssag om afgåede LO-næstformand Tine Aurvig-Huggenbergers pensionsordning, der i disse dage kører for fuld mediedækning i Københavns Byret.

»Vi er en del, der har prøvet at sætte nyt liv i fagbevægelsen. At få gjort noget ved alt det her med lønninger, honorarer og goder og gyldne håndtryk. Men denne her sag banker os simpelthen tilbage til start,« siger Dennis Kristensen.

Og arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der er professor på Aalborg Universitet, erklærer sig fuldkommen enig.

»På en skala fra ét til 10 er det en 10'er. Og havde skalaen gået til 12, havde det været en 12'er. Det er fagbevægelsen, når den er dårligst,« siger Flemming Ibsen.

Sagen kører ironisk nok i byrettens afdeling i den tidligere LO-støttede avis Det Fri Aktuelts gamle bygning ved Rådhuspladsen i København.

Den handler om, hvor stor en pensionsudbetaling, Tine Aurvig-Huggenberger kunne tage med sig, da hun i 2007 forlod LO efter at have tabt kampvalget om formandsposten til Harald Børsting.

En 'uhyrlig ordning'

På det tidspunkt var hun omfattet af en særdeles lukrativ såkaldt 'tilsagnspension'. Den sikrede hende en pension på to tredjedele af sin næstformandsløn efter 62-års-alderen. Men om dén dækning også gælder, når nu den tidligere næstformand frivilligt forlod LO som 44-årig, har parterne ikke kunne enes om. I retsreportager i en række aviser har danske lønmodtagere kunnet læse om f.eks. 3F-formand Poul Erik Skov Christensen, der erklærede sig for »dybt chokeret« over kravet - og om Aurvig-Huggenberger selv, der brød sammen i gråd, da hun fortalte om sine oplevelser med en stejl LO-top, der fejede hende af bordet med ultimative krav.

Og uanset om Tine Aurvig-Huggenberger får medhold og dermed mellem seks og otte mio. kroner udbetalt eller ej, så har alle tabt på sagen, mener FOA's Dennis Kristensen.

»Får hun ret, så er det det mest gyldne håndtryk, jeg nogensinde er stødt på. Så var det en helt uhyrlig ordning. Og ligegyldigt hvad, så giver det et billede af, at gud hvor kan de forgyldte hinanden i fagbevægelsen« siger han.

Tilsagnspensioner er nu definitivt opgivet af LO. Men at der overhovedet er tvivl om ordningens indhold er i sig selv voldsomt pinligt for en fagbevægelse, der ellers udadtil lever af at sikre gennemsigtige og gennemskuelige rettigheder for lønmodtagerne, mener Flemming Ibsen.

Og timingen er katastrofal.

»Vi er midt i en periode, hvor LO-forbundene forhandler overenskomster og har en unik mulighed for at markedsføre sig selv som dem, der forhandler goderne hjem for de danske lønmodtagere. Dén chance risikerer man at forpasse, hvis hele billedet bliver stjålet af retssagen,« siger han.

Gamle sår

Samtidig giver sagen et billede af en LO-bevægelse, hvor der stadig er gamle sår efter kampvalget om formandsposten.

Tine Aurvig-Huggenbergers sag bliver nemlig ikke ført af en advokat - men af HK/Privat, der sammen med de øvrige sektorer i HK støttede hende i formandskampen.

»HK/Privat kører altså en sag mod LO's daglige ledelse. Men i LO's daglige ledelse sidder blandt andet Kim Simonsen, der er formand for HK Danmark. Det er helt grotesk,« siger Flemming Ibsen, der spår fagbevægelsen et større arbejde med at genoprette sit image, når retssagen slutter.

Dennis Kristensen opfordrer til åbenhed om løn- og pensionsforhold i alle fagforeninger.

»Vi skal have udryddet enhver tvivl om, at vi bruger medlemmernes penge ordentligt - og ikke på sådan noget svineri,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Jeg forlod engang et job efter kun 8 ugers ansættelse, pga. sygdom, hvilket betød at jeg ikke kunne få sygedagpenge, som vist nok krævede at man holdt ud i 10 uger. Altså måtte jeg tilbage på kontanthjælp. Sådan noget er pisse ærgerligt.

Lennart Kampmann

Jeg kan allerede se en Roald Als tegning for mig.....

Med venlig hilsen
Lennart

Jørgen Nielsen

Poul Erik Skov Christensen er chokeret!?

"Poul Erik Skov Christensen er selv berettiget til en tilsagnspension på 50 pct. af sin formandsløn, når han går på pension."

http://epn.dk/samfund/arbmarked/article1959300.ece

Pamper? Hykler? Eller begge dele?

Morten Kjeldgaard

At LO indgår sindssygt lukrative aftaler med sine ansatte kan man mene om hvad man vil. Men en aftale er en aftale, og sådan en overholder man. Det er jo hele grundlaget for fagbevægelsens eksistens.

Vi så et tilsvarende eksemplet da Jørgen Poulsen gik som direktør for Røde Kors. Pludselig fandt Røde Kors ud af at de gerne ville spare de mange millioner de havde aftalt at Poulsen skulle have i pension. Og det var jo let at rejse en mediehetz mod "den grådige Poulsen" som "stjal penge fra de nødlidende".

Jørgen Nielsen

Det er vist nærmere spørgsmålet om en aftale, fortolket ud i det grotesk, grådige af Aurvig Huggenberger. Blandt andet derfor er den endt i retten.

Pamperne bør nakkeskydes efter revolutionen. Jeg forstår pludselig godt hvorfor de gule har så mange medlemmer. Pludselig fremstår kapitalisterne mere troværdige en arbejdernes egne repræsentanter, fordi socialdemokraterne evig og altid har holdt hånden over de revolutionære klassekæmpere for at fastholde en vis samfundsmæssig stabilitet, samtidig med at de selv er blevet korrumperet ad helvede til af at have siddet så mange år på de varme taburetter på Islands Brygge og ødsler rask væk ad medlemmernes penge. Det er der da ingen anstændige mennesker der gider finde sig i i længden.

Jørgen Nielsen

"Anstændige mennesker" nakkeskyder ikke pampere, Markus. De hiver dem i retten og/eller fyrer dem. Det er da utroligt som du skal have selv de mest basale spilleregler i demokratiet forklaret hele tiden.

De får da tiden til at gå med noget, mens arbejdspladserne stryger ud af landet.

Lise Pedersen

Jeg støtter Tine. Selv om det virker som et stort beløb skal en aftale overholdes, det er jo lissom det som fagforbundene plejer at sige.
Det kan godt være at de tunge drenge ønsker TAH hen hvor peberet gror, men de har jo selv sådanne aftaler og dem vil de vel ikke bare give tilbage til medlemmerne.
Nej, de må stå ved deres fejl og deres hang til opulente vaner, huse på de dyreste adresser etc. etc. Det kan ikke skjules ved blot hænge TAH ud.
TAH er desværre oppe imod en samling selvoptagede og oppustede mænd, der alt for sent har opdaget hvor medlemmerne gik hen og hvorfor de gik..

Heinrich R. Jørgensen

Der er LO, der har indført ordningen. Det eneste anstændige de kunne have gjort, var at erkende at ordningen var upassende, og kritisere sig selv for det, samtidigt med at de uden sure miner og indignation straks betalte Tine Aurvig-Huggenberger hvad de var pligtige til.

Ærgerlige penge, måske, men sådan er det ofte, når man indgår aftaler, der ikke er helt gennemtænkte.

At fagbevægelsen i denne sag, er helt til grin, skyldes fagbevægelsen selv. Denne sag kunne, og burde, været lukket straks. Det var blot at sætte nogle jurister til at granske kravet i enrum, og dernæst få den til at komme med en konklusion, på sagens afslutning.

Tenna R. Kristensen

"vi er banket tilbage til start" sådan udtrykker FOA-formand Dennis Kristensen sig om retsagen, som Tine Aurvig Huggenberger har anlagt mod LO. Men det er helt forkert. For det skete allerede i 2007 da Dennis Kristensen sørgede for, at den ukendte og træge Harald Børsting blev formand for LO. Dermed forhindrede Dennis Kristensen, at vi for første gang i Danmarkshistorien fik en kvindelig formand for LO. Det havde ellers været et kæmpe fremskridt for fagbevægelsen og for ligestillingen. Den ligestilling som Dennis Kristensen bramfrit hævder at kæmpe for! Og nu vil han oven i købet forhindre, at Tine Aurvig Huggenberger får de pensionspenge, som LO's regler forskriver hun har ret til. Det er virkelig uhørt og utroværdigt. Hvis jeg var medlem af FOA ville jeg skynde mig at melde mig ud. LO må besinde sig og så se at få betalt den pension til Tine.