Læsetid: 3 min.

Fornuftigt forslag om ekstra uddannelse

Regeringens lovforslag om kompetence-udvidende forløb for nyuddannede akademikere er overraskende fornuftigt
6. januar 2010

Lige inden jul fremsatte regeringen et lovforslag om særlige kompetenceudvidende forløb for nyuddannede akademikere (L 94). Afsættet for lovforslaget er den økonomiske krise, der har gjort det vanskeligt for visse grupper af nyuddannede at få job. Regeringen har derfor - med afsæt i viden om hvilke kandidater, der i 2009 har ventet længst på job - udarbejdet en liste over, hvilke kandidatuddannelser der er særligt sårbare i økonomiske krisetider. Det er kommende kandidater fra disse udsatte uddannelsesområder, der, såfremt loven træder i kraft, vil være omfattet af ordningen. Listen berører 62 procent af de nyuddannede kandidater. Disse særlige forløb skal skræddersys af uddannelsesinstitutionerne selv og sammensættes af enkeltfag på SU-godkendte heltidsstudier. Et fuldtidsforløb forestilles at vare cirka et halvt år, hvilket svarer til 30 ECTS point (European Credit Transfer and Accumulation System).

Kursus efter kursus

Nu er det jo forholdsvist sjældent, at man på arbejdsløshedsområdet faktisk ser et politisk tiltag, som både er meningsfuldt, velgennemtænkt og oplagt. Da dette lovforslag imidlertid synes at leve op til alle tre kriterier, er det værd at opholde sig lidt ved - og måske især hvis man arbejder inden for det beskæftigelsespolitiske område, der er ansvarlig for at udvikle tilbud til arbejdsløse. Tiltag, der ikke altid synes at være hverken meningsfulde, velgennemtænkte eller særlig oplagte.

Er man f.eks. så uheldig at være blevet arbejdsløs kandidat fra en af de øvrige uddannelser og dermed ikke omfattet af denne kommende ordning, men i stedet henvist til dagpengesystemet, ja, så råder der helt andre logikker, regler og procedurer. Hvor kuren til de næsten færdige kandidater er målrettet uddannelse gennemført på de etablerede SU-berettigede uddannelser, så er det en noget anden kur, arbejdsløse kandidater tilbydes. Hvis man er arbejdsløs kandidat, er man omfattet af en række regler, f.eks. 19-timers reglen og 6-timers reglen. 19-timers reglen skal forhindre den arbejdsløse i at deltage i fuldtidsintensive forløb (max 19 timer om ugen) og 6-timers reglen skal afholde den arbejdsløse kandidat fra alle SU-berettigede uddannelsesforløb i mere end seks timer om ugen. Hvis den arbejdsløse kandidat kunne tænke sig et fuldtidsforløb, så må dette kun være udbudt af a-kasserne selv, fagforeningerne eller de tilknyttede såkaldte jobserviceenheder. I disse regi kan den arbejdsløse komme i kontakt med f.eks. «cand.match« eller «jobfit« og få personlig karriererådgivning, coaching, personlighedstest og andre personlige udviklingstilbud. Du kan som arbejdsløs kandidat gå på det ene jobsøgningskursus efter det andet eller modtage undervisning i, hvordan du skriver en uopfordret ansøgning, gå til jobsamtale mv. Det eneste krav, der stilles til disse mange tilbud, synes at være, at kurserne ikke for alvor - fagligt set - er med til at dygtiggøre den arbejdsløse.

Målrettet uddannelse

Der skal derfor lyde et tillykke fra mig til regeringen for et lovforslag, der forsøger at løse kommende arbejdsløshedsproblemer strukturelt frem for individuelt. Lovforslaget indebærer målrettet fuldtidsuddannelse (udtænkt af vores udmærkede uddannelsesinstitutioner selv) til de næsten færdige kandidater. Tak for et forslag, der for en gangs skyld ikke placerer aben for en økonomisk krise alene på den arbejdsløses skuldre (personlig rådgivning, coaching...), men håndterer krisen strukturelt ved at udvide uddannelsesforløbene, så kandidaternes kvalifikationer måske kommer til at matche arbejdsmarkedets krav endnu bedre. Og giver det ikke job, så er tiden formentlig bedre brugt i et reelt fagligt udviklende forløb end på kurser, hvor man coaches i at sælge sig selv som jobsøger.

Nanna Mik-Meyer er lektor på Institut for Organisation, CBS

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer