Nyhed
Læsetid: 3 min.

Klima-aktivister først afhørt lige før løsladelsen

De fire internationale Greenpeace-aktivister, der blev løsladt onsdag efter tre ugers varetægtsfængsling, blev først afhørt af politiet 15-20 minutter dagen før, de blev løsladt. Forsvarer kalder det et 'pligtmæssigt besøg' for at forsvare den lange fængsling
'Jeg havde bare taget min røde kjole på og var gået til fest for at give vores mening til kende. Det virker surrealistisk at havne i fængsel i tre uger,' siger Nora Christensen.

'Jeg havde bare taget min røde kjole på og var gået til fest for at give vores mening til kende. Det virker surrealistisk at havne i fængsel i tre uger,' siger Nora Christensen.

Kristine Kiilerich

Indland
8. januar 2010

Lastrummet på Greenpeace-skibet Rainbow Warrior er ladet med journalister fra hele Europa. Pressemødet foregår på dansk, engelsk og spansk, så alle kan følge med i, hvordan de fire aktivister fra henholdsvis Norge, Spanien, Schweiz og Holland har oplevet de tre ugers varetægtsfængsling, efter de sneg sig ind til dronningens galla-middag under klimatopmødet.

Mads Flarup Christensen, der er generalsekretær for Greenpeace i Danmark, mener, at en vigtig grund til løsladelsen af de fire er, at politiet nu har taget imod Greenpeaces tilbud om at hjælpe politiet med alle oplysninger i sagen.

»Det tilbud har vi gentaget den 22., 23. og 30. december,« fortæller Mads Flarup Christensen, hvis kone Nora Christensen fra Norge er en af de fire løsladte aktivister.

Hun undrer sig over, at politiet ikke har afhørt de fire varetægtsfængslede mere end 15-20 minutter hver. Det skete den 5. januar - dagen før de blev løsladt.

»For os at se, så har der ingen efterforskning været. Politiets afhøring virkede nærmest som på teater med tre korte spørgsmål, og så var det slut,« fortæller Nora Christensen.

I byretten handlede afhøringen mest om, hvorvidt de kopierede nummerplader, der var klistret på de originale, var dokumentfalsk, forklarer den norske aktivist, der finder politiets og rettens ageren »ude af proportioner«.

»Jeg havde bare taget min røde kjole på og var gået til fest for at give vores mening til kende. Det virker surrealistisk at havne i fængsel i tre uger,« siger Nora Christensen.

Pligtbesøg

De fire aktivister er stadig sigtet for dokumentfalsk, ulovlig indtrængen og brug af falsk identitet. Deres advokat Jakob Arrevad bekræfter, at ingen af de fire sigtede er blevet afhørt af politiet før den 5. januar.

»I betragtning af hvor meget bål og brand aktionen skabte, virker det underligt, at politiet har travlt med at lave en frygtelig masse efterforskning indtil retten har forlænget varetægtsfængslingen,« siger Jakob Arrevad, der ikke mener, at de 15-20 minutter, politiet brugte på at afhøre hver af de sigtede, har noget med efterforskning at gøre:

»Det var et pligtmæssigt besøg for at retfærdiggøre, at de havde siddet varetægtsfængslet i 20 dage. Men anklagemyndigheden har åbenbart den opfattelse, at når retten har givet lov til at varetægtsfængsle i tre uger, kan de sidde tiden ud. Men det betyder ikke, at politiet først skal lave noget den sidste dag. De sigtede skal sidde så kort som muligt,« siger Jakob Arrevad, der har svært ved at forestille sig, at by- og landsretten har ment, at de sigtede skulle sidde varetægtsfængslet tiden ud i så relativt ukompliceret en sag.

Politiadvokat Dorrit Borregaard forklarer, at det ikke er usædvanligt, at politiet først har afhørt de fire sigtede næsten tre uger efter anholdelsen.

»Det er klart, at det har været juleferie og nytår, men der har også været efterforskning i sagen. Det er dog ikke usædvanligt, at man først efterforsker ting og derefter afhører de sigtede,« siger Dorrit Borregaard.

At aktivisterne ikke blev afhørt før, hænger desuden sammen med, at politiet havde indtryk af, at de sigtede ikke ville sige noget.

»Aktivisterne var ikke meget for at tale med os. Det var først ved grundlovsforhøret (den 18.-19 december, red.), at de kom med en forklaring, så skal vi jo have mulighed for at efterforske, inden man foretager en gen- afhøring,« forklarer Dorrit Borregaard.

Advokat Jakob Arrevad stiller sig uforstående over for, at politiet ikke afhører de fængslede de næste par uger eller kontakter Greenpeace, der allerede før jul meldte ud, at de gerne ville hjælpe politiet med oplysninger i sagen.

»Da Greenpeace henvendte sig første gang inden jul, sagde vi, at vi gerne ville have oplysninger omkring alle personer, der har haft en andel i denne sag, men der fik vi svaret, at det ikke var sikkert, at Greenpeace ville bidrage med detaljer om dem,« siger Dorrit Borregaard.

Den udlægning af sagen har Mads Flarup Christensen fra Greenpeace i Danmark svært ved at genkende:

»Vi er først blevet spurgt direkte, om vi ville komme med navne på folk, der var involveret i sagen tirsdag den 5. januar.«

Og dagen efter fik politiet også navnene på de fem medsammensvorne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Stanley Opmann

Det Poetiske Bureau markerer den 8. årsdag for indsættelsen af de første fanger på Guantánamo-basen og 2-års-dagen for forlagets udgivelse af “Digte fra Guantanamo”, sammensat af digte skrevet af sytten af basens fanger. Det gør vi med oplæsning fra bogen og uddeling af et gratis eksemplar til alle der har været indsat i “Klima-fængslet” i Valby. Det Poetiske Bureau vil på denne måde gerne understrege den ulykkelige kendsgerning, at både den amerikanske og den danske regering tilsidesætter uskyldige menneskers rettigheder for at få ram på nogle få skyldige.

I tilfældet med knibtangsmanøvren på Amagerbro-gade ved den store klimademonstration den 12. december 2009, hvor op mod 100.000 mennesker på fredelig vis udtrykte deres utilfredshed med verdens regeringers håndtering af klimaproblemerne, tilsidesatte man helt præcist 964 uskyldige menneskers rettigheder for at få fat på de fire der siden modtog en formel sigtelse. Hvad blev der af det gamle ideal om hellere at lade 10 skyldige gå fri end at straffe én uskyldig?

Parallellerne til de “ulovlige kombattanter” på Guantánamo er slående: man fik nok fat på ægte terrorister, men man fik også fat på langt flere uskyldige, der i visse tilfælde, foruden frihedsberøvelsen, har måttet finde sig i at blive tortureret i årevis. Man kunne gå videre endnu og spørge hvor mange talebanere der skal dræbes for at retfærdiggøre de tusindvis af dræbte civile afghanere? Hvor mange Al-Qaeda medlemmer der skal dræbes for at retfærdiggøre de mere end 100.000 civile ofre for Irak-krigen?

Det Poetiske Bureau har hverken lette eller komplicerede svar på disse spørgsmål på rede hånd, men insisterer på diskussionen. Hvad er der tilbage af vores åbne samfund, hvis man risikerer frihedsberøvelse og ydmygelse fordi man befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt, fordi man sammen med meningsfæller går på gaden for at markere sit legitime synspunkt overfor offentligheden og politikerne, eller fordi man befinder sig i samme fjerne land som den berygtede Osama bin Laden?

Kom forbi Det Poetiske Bureau på Griffenfeldsgade 52, Nørrebro, mandag den 11. januar fra kl. 17-19 og hør Flemming Røgilds, Karsten Bjarnhof, Morten Ranum, Rene Sandberg, Kirsten Marthedal, Torben Svare og Martin Kargaard Thomsen læse op af “Digte fra Guantanamo”. Hvis du har oplevet “Klima-fængslet” i Valby indefra får du et gratis eksemplar af “Digte fra Guantanamo” til inspiration og til eftertanke; du behøver ikke at medbringe beviser for dine timer i arresten, da vi, om ikke andre, tror dig på ordet. For alle andre, der har tilbragt hele december i frihed, koster bogen 120 kr.

martin sørensen

som green peace støtte der kan vi da kun sige tak til den danske stat, for jeres klodsede amatør agtige håndtering af denne relativt enkle sag ja den har sat et endegyldigt punktum over klima fiaskoen i københavn, vi der allerdede støtter greenpeace vl nu se at der er flere der gør os følge som koncekvens af det forløb som sagen har taget.

nej klogt at min orgination greenpeace at de spiller hele forløbet ud, dette giver presse dækning ganske som da den franske regering bombe sprængte ranbow warrior no 1. i new zeeland, som følge af de prostester som der ver overfor de franske atomspræninger i polynesien en aktion hvor der døde 3 greenpeace aktivister, nej regeringer viser igen sin inkompance til at håntere globale milliø katastrofer, og regeringer svare igen med stupid magt.

tak til den inkompetente danske regering der under pia kærsgaards reele ledelse viste at danmark som miliø forgang land ja det er et trut i en hornlygte. og at danmark jo dette land evner ikke at modtage konstruktiv kritik som der er givet af modige klima aktiivister der igen udførte en fredelig aktion.

jo jeg blev green peace støtte da greenpeace blev dømt efter terorloven for at hænge et banner op på axelborg med nej til GMO. for er greeenpeace terorister jo så er jeg også terorist,

jeg er stolt over at støtte greenpeace der med denne aktion igen viste hvor stupid verdens ledere er til at løse klima krisen for der går en direkte palalell fra det klodsede resultatet i københavn til den klodsede danske politi håndtering af klima aktivisterne der udførete en fredelig aktion

Rune Lysdal Nielsen

Det er ufatteligt at de danske medier ikke kan finde ud af om Nora hedder Christiansen eller Christensen... ta' jer dog sammen..

Den varetægtsfængsling er ren chikane, politiet har intet at have den i.. jeg vil håbe at politiet bliver sagsøgt langt ind i helvede og rigtig brækker nakken på den sag..

På den anden side er det kun Greenpeace der vinder på denne latterligt og klodsede håndtering, de får så meget mere gratis omtale end de kunne have håbet på... 1-0 til Greenpeace... hurra for det.. selv om det betød at nogle måtte få krænket deres menneskerettigheder.. godt gået..

Chris David Bonde Henriksen

Jeg betragter den happening, som Greenpeace foretog sig, som klart ulovligt og hvis man foretager sig sådan noget, må man tage konsekvenserne uden at pive.

Rune Lysdal Nielsen

@Chris, du siger det selv: happening... en spritbilist der pløjer 3 mennesker ned er ude igen når han har sovet rusen ud... det eneste der tog skade her var politiets ego... men det koster 20 dage i varetægt... come on... hvad sker der lige med proportionerne..? Greenpeace plejer altid at tage straffen, men mon de havde regnet med 20 dage i varetægt.... tror jeg ikke... og heller ingen andre...

Chris Henriksen:

Nu er der faktisk gradsforskel på ulovligheder i Danmark. At kalde noget "ulovligt" hjemler ikke (eller burde ifølge loven i hvert fald ikke) til at politiet kan behandle de arresterede efter forgodtbefindende. Som nævnt af flere jurister vurderes forbrydelsen til 14 dages fængsel max, og højst sandsynlig kun en bøde. Det er derfor ikke normal retspraksis at isolationsfængsle forbrydere der står til sådan en strafferamme i 3 uger, og især ikke når de har erkendt skyld, samarbejder og beviserne i øvrigt var let tilgængelige.

Det kan godt være at du har personlige grunde til at ønske alt ondt over aktivisterne, men officielt lever vi stadig i en retsstat (det er dog selvfølgelig kun et spørgsmål om tid), og ifølge praksis der varetægtsfængslingen ud af al proportion.

Wolf Wucherpfennig

Jeg har besluttet mig til at forhøje min støtte til Greenpeace

Chris Henriksen

Jeg har vist ikke hørt noget "piveri" fra Greenpeace -
spørgsmålet er om det er rimeligt at varetægtsfængsle aktivisterne, for den "forbrydelse" de har begået - og foretage ulovlige aflytninger der blev underkendt af retten - for bagefter at skulle høre på Per Larsens bortforklaringer....