Nyhed
Læsetid: 2 min.

Madpakkefarce kan betyde spildte millioner

Kommunerne har brugt millioner på det obligatoriske måltid i daginstitutionerne. Hvis ordningen ændres, vil de sende regningen til regeringen
Indland
23. januar 2010

Massevis af nyansatte madmødre, nybyggede børnehavekøkkener og kontrakter med private madleverandører: Kommunerne har brugt millioner af kroner på at forberede den omstridte obligatoriske madordning i daginstitutionerne. Så hvis madordningen bliver gjort frivillig, ryger regningen direkte videre til regeringen. Det er beskeden fra formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Erik Fabrin (V), og næstformand Anker Boye (S), der fredag mødtes med social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

»Når Folketinget har besluttet sig for, hvad de vil, så gør vi de spildte omkostninger op og ser på, hvad den nye ordning koster. Så må vi drøfte regningen med regeringen,« siger Erik Fabrin.

København er én af de 22 kommuner, som allerede giver børnene et frokostmåltid i daginstitutionerne, og her forudser børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S) en kæmpe ekstra regning.

»Vi har ansat 120 madmødre, vi har renoveret køkkener for 17 millioner kroner, og vi har indgået en kontrakt med en leverandør. Det er klart, at hvis ordningen bliver rullet tilbage, kommer det til at koste os nogle penge,« siger hun.

Lange kontrakter

Også i Horsens forudser direktøren for børne- og ungeområdet store problemer, hvis loven bliver ændret. Her har kommunen indgået treårige kontrakter med to eksterne leverandører om at levere frokost til 1.700 børn.

»Hvis loven nu bliver ændret, så skal vi have forhandlet os ud af kontrakterne, og det bliver en juridisk forhandling. Men vi har ikke skrevet nogen klausul om lovændringer,« siger Kjeld Kristensen.

»Så selv om det bliver en forhandlingssituation, kan jeg ikke forestille mig, at det ikke kommer til at koste os noget at komme ud af kontrakterne,« siger han. Flere andre kommuner, som Ritzau har talt med, melder også om millionudgifter eller længerevarende, bindende kontrakter. Men indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) afviser efter fredagens møde at svare på, om regeringen vil betale regningen.

De første kommuner begyndte ved årsskiftet at servere mad i vuggestuer og børnehaver som en konsekvens af den obligatoriske madordning, som regeringen har indført.

Ordningen holdt kun få dage, før partierne bag børnemaden forlangte mere fleksibilitet, så forældrene selv kan bestemme, om de vil smøre madpakker eller overlade opgaven til kommunerne. Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance skal mødes tirsdag i næste uge for diskutere, hvordan forældrene kan få et frit valg.

Karen Ellemann siger, at det »meget vel« kan blive op til den enkelte forældrebestyrelse, om institutionen skal være med i madordningen, men det møder modstand hos KL.

»Vi ønsker, at den enkelte kommunalbestyrelse selv skal bestemme,« siger Anker Boye.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her