Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ministerrokade ventes snart

Politiske eksperter tror ikke længere på regeringens signaler om, at en ministerrokade kan ligge måneder ude i fremtiden. Lene Espersen er klar, lyder det
Indland
12. januar 2010
TV 2's politiske kommentator vurderer, at den konservative formand, Lene Espersen, vil overtage Udenrigsministeriet efter Per Stig Møller ved en regeringsrokade.

TV 2's politiske kommentator vurderer, at den konservative formand, Lene Espersen, vil overtage Udenrigsministeriet efter Per Stig Møller ved en regeringsrokade.

johnny wichmann

Regeringens store rokade er på trapperne, vurderer flere politiske eksperter. Faktisk kan statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nye ministerhold være på plads, når regeringen torsdag mødes i denne uge på Havreholm Slot i Nordsjælland, mener politisk kommentator Michael Kristiansen.

»Der kunne være en god grund til at gøre det, inden man mødes til regeringsseminaret torsdag og fredag. Det kunne være en meget god affyringsrampe for et nyt hold,« siger Michael Kristiansen, der ifølge TV 2 er i Lars Løkke Rasmussens inderkreds, til politiken.dk.

Den konservative formand, Lene Espersen, har sandsynligvis besluttet sig for at flytte fra Økonomi- og Erhvervsministeriet til Asiatisk Plads for at overtage Udenrigsministeriet fra Per Stig Møller (K), vurderer TV 2's politiske redaktør, Henrik Qvortrup, der ligesom Michael Kristiansen har en fortid som rådgiver i Statsministeriet.

»Min klare fornemmelse er, at alle er klar - ikke mindst De Konservative - og så synes jeg, det må være i statsministerens interesse at få sat en ny dagsorden, der ikke handler om den lidt tvivlsomme indsats ude i Bella Center og skænderiet med De Konservative. Det er nu, han skal få startet på en frisk,« siger Henrik Qvortrup, der vurderer sandsynligheden til 50 procent for, at rokaden kommer inden regeringens seminar.

Carina Christensen ud

Når rokaden kommer, får Per Stig Møller muligvis lov til at afslutte sin politiske karriere som kulturminister, hvilket vil sende Carina Christensen (K) ud af Kulturministeriet og regeringen. Samme skæbne spås Venstres videnskabsminister Helge Sander, som ved ministeriets julefrokost sagde, at han håbede, at Videnskabsministeriet består, mens det samme ikke er sikkert for ministeren.

Nogle nævner Malou Aamund som hans afløser, hvis ministeriet består og ikke lægges under Undervisningsministeriet.

Fødevareminister Eva Kjær Hansen (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) får også dårlige karakterer hos flere kommentatorer. Til gengæld kan Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, og tidligere V-borgmester i Århus, Louise Gade, måske få tilbudt plads på det ministerhold, som skal forny regeringen op til næste valg.

Peter Goll, der er administrerende direktør i rådgivningsfirmaet Geelmuyden. Kiese og tidligere SF-rådgiver, tror, at regeringstoppen bevidst sender forkerte signaler om, at rokaden ligger lidt ude i fremtiden. På den måde kan Lars Løkke Rasmussen overraske.

»Jeg tror, det bliver i januar. Der er blevet lidt stille om Løkke efter nytårsaftalen, og de har brug for at bevare initiativet. Der kommer ganske vist signaler fra regeringstoppen om, at det ikke er lige nu, men det kan meget vel være for at skabe lidt ro, så rokaden kan komme som en overraskelse,« siger Peter Goll.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her