De rigtige meninger afgør, hvilke forskere, der får penge - og det går kraftigt ud over kvaliteten af forskningen, mener lektor i fysik på Niels Bohr Instituttet, Bjarne Andresen. Som tillidsmand har han harceleret over fakultetsledelsens krav om at fjerne et 10 år gammelt notat, der stillede sig kritisk over for, hvorvidt klimaforandringerne skyldes menneskelig adfærd. Ifølge kritikere var notatet behæftet med fejl, men det berettiger ifølge Bjarne Andresen ikke til, at ledelsen kræver det fjernet:
»Notatet viser, hvad forskeren dengang mente var rigtigt. Det kan der så skrives indlæg imod, men man bør ikke på den måde rette i historien. Desuden har universitetet ingen håndsret over det materiale, forskerne laver,« siger Andresen, som mener, at ledelsens indblanding dels skyldes misforstået ledelse, dels at universitetet vil brande sig på klimaområdet og at den 'rigtige' holdning i den forbindelse er, at mennesket er skyld i enhver form for klimaforandring.
»Vi er nogle, der mener, at det er at se verden med skyklapper på. Så notatet passede ikke ind i ledelsens kram,« siger Andresen og betoner nødvendigheden af, at forskerne siger og skriver, hvad de mener at have dokumentation for, så man efterfølgende kan diskutere dem:
»Det er det, forskning går ud på. Derfor er enhver form for påtale gift for både forskning og uddannelse.«
Prodekan Katherine Richardson har afvist, at det klimaskeptiske aspekt skulle være årsag til, at hun opfordrede til, at notatet blev fjernet. Hun har erklæret sig enig i behovet for at diskutere forskningsresultater, men pointeret, at det, man kommer med, »skal være fagligt korrekt«.
Forskeren bag indvilligede i at rette nogle fejl og institutlederen slog ifølge Universitetsavisen efterfølgende fast, at den omstridte undervisningsnote ikke skulle fjernes. Men sagen har ifølge tillidsmanden vist sig som et eksempel på utidig og skadelig indblanding i forskningen.
Lynchstemning
For tre år siden skrev Bjarne Andresen en videnskabelig artikel, der afviste, at man kan tale om en global gennemsnitstemperatur.
»Helt fundamentalt termodynamisk kan det begreb simpelthen ikke eksistere.«
Da en journalist fra universitetet omtalte sagen, brød helvede løs:
»Der var nærmest lynchstemning på Geofysisk Afdeling, over at jeg kunne tillade mig at sige sådan noget. Jeg havde ikke citeret den korrekte mening - det blev anset for blasfemi. Nogle forskere følte, at jeg trak tæppet væk under deres karrieres forskning. Men det er en forkert indstilling, for det handler jo om at få debatteret tingene på baggrund af data. Jeg rejser børster, hver gang nogle vil fortælle mig, hvad jeg må skrive,« siger han og pointerer, at den enkelte forsker har ophavsretten til alt sit materiale, både vedrørende forskning og undervisning.
Midlerne tørrer ud
For Bjarne Andresen selv har det ikke haft konsekvenser, at andre forsøger at påvirke forskningen - han er teoretiker og har med egne ord ikke det store behov for at søge penge til projekter. Men for de forskere, der laver eksperimenter og dermed har brug for flere ressourcer, kan det koste dyrt at tale imod den politiske korrekthed.
»Hvis man siger noget, der er politisk ukorrekt, tørrer midlerne fra forskningsrådene ud. Men ingen vil indrømme, at de er udsat for den slags censur, for så er de virkelig på spanden,« siger Andresen.
Skidt gik det således for en af Andresens udenlandske kolleger, der også afviste forekomsten af en global middeltemperatur. Han var vant til at have en fast årlig bevilling, men den bevilling stoppede efter de kontroversielle ytringer.
»Men han vil ikke sige det til citat, for han vurderer, at det ville ødelægge hans fremtidsudsigter. Det er umådelig svært at få den slags frem, men jeg er ikke i tvivl om, at det også forekommer i Danmark.«
- Hvilke konsekvenser har det for videnskaben, at den politiske korrekthed dikterer?
»Udover at det går ud over enkeltpersoner og deres daglige arbejde, så rammer det kvaliteten af forskningen. Man får jo på den måde kun de resultater, man ønsker.«
Utroværdige rapporter
Bjarne Andresen lister flere historiske eksempler på det skadelige i, at man fra politisk hold styrer forskningen. Et af de værste eksempler var, da Stalin i 1930'erne så sig varm på en bestemt biologisk tese, der harmonerede med hans ideologi. Stalin ophøjede denne form for genetisk tænkning til statsideologi - de, der havde en anden tilgang til landbrugsvidenskaben, blev bandlyst og forfulgt.
Men ideologien fik store konsekvenser i form af en fejlslagen høst i Sibi- rien og omfattende hungersnød.
Bjarne Andresen peger også på et nutidigt eksempel i form af den forhenværende leder af DMU. Han forsøgte, da DMU blev lagt sammen med Aarhus Universitet, at styre hvilke forskningsresultater, der skulle ud til offentligheden. Det fik dog universitets rektor til at understrege forskningsfriheden.
»Men blot det, at en mand kan finde på at ville styre forskningen på den måde, er jo katastrofalt.«
Ifølge Bjarne Andresen er specielt sektorforskningen i risikozonen.
»Den rekvirerede forskning til sektorforskningen er i høj grad et spørgsmål om at have den rigtige mening. Og nu, hvor de skal i konkurrence med private firmaer, bliver det endnu værre. For hos de private ved man udmærket, at hvis man siger noget, som ikke er ønsket, bliver de næppe valgt til næste undersøgelse. Og så kan man ikke længere have tillid til, at der udarbejdes uafhængige rapporter.«
Tilbage til klimaet. Ifølge Bjarne Andresen lider også FN's IPPC-rapporter under en hård politisk styring. Baggrundsmaterialet er godt nok, men selve rapporten skal godkendes af regeringernes udpegede forskere, som laver ekstrakter af materialet, og de, der skriver resumeet til magthaverne er politisk udpegede. Nogle er videnskabsfolk, andre bureaukrater. Sluttelig skal regeringerne godkende rapporten.
»Tallene er kompromisser for at få rapporten igennem. Hvor er videnskaben henne der? Det er konsekvensen af, at politikere leger videnskabsfolk og videnskabsfolk leger politikere.«
Thor P's mod
Apropos politikere glæder Bjarne Andresen sig over Folketingets formand, Venstres Thor Pedersen, der ligeledes har klandret FN's klimapanel for at være politisk og stillet sig tvivlende over for, hvor stor en del af klimaforandringerne, der er menneskeskabte. Både Andresen og Pedersen deltog i det alternative klimamøde før det store topmøde. Men ifølge Bjarne Andresen var der stort set ingen pressedækning af de videnskabelige - CO2-skeptiske - standpunkter på mødet.
»Det der blev taget mest notits af var, at Thor Pedersen sad nede på bagerste række. Det er da deprimerende. Selv om det selvfølgelig er godt, at Thor Pedersen har rygrad til at sige, hvad han mener, selv om det strider mod partilinjen.«
'Apropos politikere glæder Bjarne Andresen sig over Folketingets formand, Venstres Thor Pedersen, der ligeledes har klandret FN’s klimapanel for at være politisk og stillet sig tvivlende over for, hvor stor en del af klimaforandringerne, der er menneskeskabte.'
Den gode formand for Folketinget har endvidere ytret sig om den rendyrkede socialisme i madpakkesagen og at klimadebatten i sidste ende rammer den personlige frihed.
Det er åbenbart slet ikke faldet Bjarne Andresen ind, at der ikke bør føres ideologisk præget partipolitik fra Folketingets formandsstol. Det må vurderes som en utidig indblanding fra en - i hvert fald indtil Thor Pedersenn overtog den - partipolitiks neutral og demokratisk vigtig post.
Det er mere nærliggende - den personlige historie taget i betragtning - at betragte den nuværende formand for Folketinget som UVÆRDIG til at bestride posten, helt i lighed med mange af de ministre, med hvem han deler partifællesskab.
Hvad angår dette med den personlige frihed, så må man sige, at han dog udviser en ikke ringe indsigt. Selvfølgelig vil klimadebatten og den ende på fossile brændsler, der er inden for synsvidde, indskrænke den personlige frihed - i hvert fald i Thor Pedersensk forstand. Andre friheder vil åbne sig, men det ligger uden for det aktuelle partis intellektuelle formåen at fatte denne kendsgerning.
Men noget har de dog fattet.
"Ifølge Bjarne Andresen lider også FN’s IPPC-rapporter under en hård politisk styring."
Der er en FEJL! HAHAHA! Hele artiklen er uvidenskabelig og bør aldrig vises for offentligheden.
Jeg er dog ikke helt sikker på, hvad problemet er. Noten blev tilladt efter fejlene var rettet. Jeg kan godt forstå, at universiteter ikke har lyst til at publicere klima-skeptisk forskning med fejl i... intet kunne da være mere kikset.
Uværdighed og værdighed kan man kun tillade sig at vurdere i forhold til sig selv.
Hedder det samme begreb ikke kompetence i vores "sækulariserede demokrati"???
"politisk ukorrekte forskere bliver forfordelt, når pengene skal deles ud"
Øhhh, - ja? Og hvad er nyheden? Efter systemskiftet i 2001, blev f.eks. alternativ energi dømt "politisk ukorrekt" af Fogh et al., og der blev skåret ind til benet i al forskning på området.
Men at kalde klimaskepticisme for politisk ukorrekt, er da helt i hækken, - Lomborg har jo fået i hovede og r,, i mange år, og hele VKO-blokken har været delt på spørgsmålet, selv under klimatopmødet.
Så den holder ikke, - skal man kalde en holdning politisk "korrekt" eller "ukorrekt", så skal der herske til konsensus grænsende enighed om den, både blandt politikere, medier og offentlighed.
Det, som Bjarne Andresen harcelerer over, kan højst kaldes "akademisk korrekthed", og hvis man går imod en holdning som deles af flertallet af ens kolleger - det være sig på uni eller anden arbejdsplads - så må man da forvente en vis modstand ... eller havde han forventet at blive rost til skyerne for at forkaste principper, som anerkendes af flertallet?
Iøvrigt, så minder han meget om Lomborg: han påpeger nogle fejl i beregningsmetoder, støtter klimaskeptikene, men afviser ikke temperaturstigningerne, og mener bare at han har nogle bedre forslag til, hvordan man burde håndtere konsekvenserne.
Til debatværten:
Du må gerne fjerne mit indlæg her, da det i virkeligheden ikke vedrører substansen i artiklen, som er forskningsfrihed.
Jeg finder ud af at placere det et relevant sted, hvor substansen er en diskussion om værdigheden ved varetagelsen af sædet som Folketingets fomand og om de siddende ministres gode embedsførsel og pletfrie handel og vandel.
Det bliver nok ikke så vanskeligt.
Og hvorfor kan en sådan global middeltemperatur ikke eksistere rent termodynamisk?
Det skulle vel ikke være, fordi det ville stride mod fysikkens love elle hyr?
Artiklen fortæller intet om, hvorfor den globale middel-temperatur ikke eksisterer. Den fortæller om en mand, som er sur, vred og gal over, at han ikke længere får penge til sin forskning? eller hyr?
Han er da stadig ansat på Københavns Universitet?
Mht. poltiske ukorrekte forskere, så prøv at spørg alle de forskere som fra 2001 fik fjernet deres penge (bevillinger) til udvikling af vindenergi, bølge-energi, og sol-energi. (indtil Fogh opdagede at Danmark rent faktisk tjente mange mia. kr. på at eksportere vindmøller....)
Bjørn Lomborg er kommet på finansloven....
Begrebet "Politisk korrekthed" er efterhånden blevet skamredet så meget, at det har mistet enhver mening! Lidt lissom "Ytringsfrihed".
Værktøjer til at dunke sine fjender i maven med.....
Til et Sven (og til en vis grad Karsten):
På hvilken måde støtter Bjørn Lomborg klimaskeptikerne?
Jeg har aldrig hørt ham (ej heller læst) argumentere for, at den menneskeskabte globale opvarmning ikke var en realitet.
Og til et par andre:
Selvfølgelig kan man snakke om en global gennemsnitstemperatur - akkurat som man kan snakke om gennemsnitskarakteren for fagene engelsk, matematik og gymnastik....;-)
Der er ingen ide i at snakke om global gennemsnitstemperatur, for det sender et signal om, at klimaforandringerne vil betyde, at temperaturen stiger overalt på kloden.
Men noget tyder på, at det ikke vil være tilfældet (og det er ikke er politisk ukorrekt ytring!).
Hvis temperaturen derfor falder nogle steder og stiger andre steder, hvad er så den gennemsnitlige stigning? Giver det mening? Nej!
Der er ikke hoved og hale i mandens udsagn. Han klandre, at forskningsmidler uddeles på plitisk baggrund, men vil aligevel selv have forskningsmidler tildelt på plitisk baggrund.
Det kan man da kalde, at blæse og have hele melsækken inde i kæften.
Jeg er selv igang med at læse Ole Humlum: Det ustyrlige klima. Han er så det vi kan kalde klimaskeptiker. Men han er også professor i fysisk geografi i Oslo - altså en fagperson.
Han argumenterer godt for sine synspunkter. Men han hævder da også at medlemmer af FNs klimapanel prøver at marginalisere deres modstandere.
Jeg har også læst TUREN GÅR TIL DE VARME LANDE. Denne bog støtter IPCCs konklusioner. Men jeg oplever den knap så velargumenteret.
Det er jo meget, meget vigtigt at der også er et seriøst modspil til diverse videnskabelige hypoteser. For det tvinger jo tilhængere af en bestemt teori til at gøre sig umage med at være selvkritiske.
Uenighed gør stærk, som Poul Henningsen sagde.
@ d´Herrer Aaen & Karlsen.
1. Al offentlig støtte til etablering af vindmølleparker med efterfølgende driftstilskud blev afskaffet ved udgangen af 1999.
2. Svend Auken (SA) skideballererede - som milEUminister - Henrik Svansmark (HS) for rullende kamera, fordi HS´s forskning ikke var korrekt ifølge netop indgåede internationale politiske aftaler (Kyoto).
3. Svend Auken nægtede konsekvent igemmem hele sin tid som mileuminister, at yde nogen form for tilskud til forskning eller etablering inden for bølgekraft.
Spørgsmål vedr 1., 2. og 3. Hvem sad på daværende tidspunkt i flertalsregering?
Undladessynder og historieforfalskning ser ikke så godt ud specielt ikke når det bliver opdaget!
Villy Søvndal har - som den gode socialist han er - nu efter SA´s - alt for tidligt - død. overtaget den politiske korrekte skideballerering af HS. Hvilket nær havde kostet HS livet - stadig for rullende kamera.
Bliver dette brev efter hånden mere relevant.
http://sppiblog.org/news/dr-chris-landsea-leaves-the-ipcc
Sådan har det altid været. Det er derfor, at der er behov for sund skepsis. Især når alle marcherer den samme vej.
Det må være frygteligt for de implicerede når der går politik i videnskab.
Som at køre en bus mens bussen er fuld af to hold brølende hooligans, der råber og brækker sig ud over det hele.
Med jævne mellemrum prøver bøllerne at gribe fat i rattet og truer chaufføren med at blive smidt af bussen, hvis han ikke følger netop deres parole.
Stakkels buschauffør.