Nyhed
Læsetid: 3 min.

PET har undervurderet den somaliske terrortrussel

Den somaliske Al-Shabab-milits er ved at udvikle sig til et globalt terrornetværk. De danske terrorsager viser, at PET ligesom andre vestlige efterretningstjenester har undervurderet den somaliske trussel, siger terroreksperter
Den somaliske Al-Shabab-milits er ved at udvikle sig til et globalt terrornetværk. De danske terrorsager viser, at PET ligesom andre vestlige efterretningstjenester har undervurderet den somaliske trussel, siger terroreksperter
Indland
7. januar 2010

PET har undervurderet truslen fra den somaliske al-Shabab-milits. Det vurderer flere internationale terrorforskere efter en ung dansk-somalier nytårsdag havde held til at angribe den kontroversielle Muhammed-tegner Kurt Westergaard med en økse, og en anden dansk-somalier uger tidligere blev udpeget som ansvarlig for et bombeattentat i den somaliske hovedstad Mogadishu.

»Den danske efterretningstjeneste har helt tydelig undervurderet truslen fra Al-Shabab« siger den anerkendte terrorekspert Rafaelle Pantucci fra Institute of Strategic Studies, IISS i London.

Al-Shabab er ikke længere kun et lokalt somalisk fænomen,« siger han. »Tværtimod. Det er en bevægelse, som er i fuld gang med at udvikle sig til en globalt orienteret terrororganisation, der også ønsker at ramme den fjerne fjende – dvs. USA og deres allierede,« siger han. »Og det er en udvikling, som mange efterretningstjenester har overset, inklusive den danske.«

Den samme vurdering kommer fra den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp fra Försvarshögskolan i Stockholm. Han ser også angrebet på Westergaard som et tegn på, at PET har undervurderet karakteren af den somaliske terrortrussel.

»Det er farligt at tro, at konflikten i Somalia kun er lokal - den har i stigende grad global betydning. Set i lyset af angrebet på Kurt Westergaard må man sige, at PET har vurderet forkert,« siger han.

Globalisering

Al-Shababs nye globale orientering ses imidlertid ikke bare af den danske terrorsag. Den fremgår også af organisationens stigende fokus på rekruttering af sympatisører i en lang række lande verden over. Både i USA, Canada, Australien, Storbritannien, Tyskland, Sverige og Danmark er grupper af somaliske flygtninge blevet rekrutteret til bevægelsen. Hundredvis er draget til Somalia for at kæmpe og en del vender – som den 28-årige, der angreb Westergaard – tilbage med ønsket om at fortsætte kampen.

På det seneste er al-Shabab også begyndt at rekruttere folk med anden baggrund end somalisk.
»Der er stadig flere unge med arabisk baggrund, som slutter sig til bevægelsen – og også en hel del vestlige konvertitter« siger han og mener, at det er et resultat på al-Shababs nye, mere globale profil.

»Indtil for nylig var det i højere grad nationalisme, der drev unge eksilsomaliere i armene på al-Shabab. I dag handler det i højere grad om at deltage i en global jihad,« siger han.

Ud over at rekruttere i Vesten har al-Shabab også hyret arbejdsløse unge i flere af Somalias nabolande, bl.a. Kenya.

Al-Qaedas hånd

Årsagen til al-Shababs voksende globale ambitioner er bevægelsens stadig tættere forbindelse til al-Qaeda, som i stigende grad deltager i al-Shababs forsøg på at overtage magten i Somalia.

Talrige presserapporter fortæller om tilstedeværelsen af erfarne al-Qaeda-folk, som træner i tusindvis af al-Shabab-rekrutter rundt omkring i landet.

Mahmoud Al-Burai, der dækker krigen i Somalia for det London-baserede dagblad Asharq Al-Awsat, fortæller, at de udenlandske krigere spiller en afgørende rolle for al-Shabab.

»De kommer typisk fra Vesten eller fra lande som Pakistan og Afghanistan. Deres rolle er at træne de unge somaliske rekrutter, tage sig af kommunikation, holde møder, koordinere osv. De sprænger ikke sig selv i luften, de sender blot de somaliske rekrutter i døden,« siger han.
Shabab-ledere har gentagne gange erklæret bevægelsens loyalitet over for al-Qaedas leder Osama bin Laden, som til gengæld har kvitteret med massiv støtte til al-Shababs kamp, ikke mindst i de propagandavideoer, som bevægelsens ledere jævnligt udsender, hvor al-Shabab hyldes, og den somaliske præsident stemples som kætter.

Ifølge al-Shabab-lederen sheik Mukhtar Robow har mange af bevægelsens ledere desuden opholdt sig i al-Qaeda-træningslejre i Afghanistan i 1990’erne.

»Vi følger sheik Osama bin Ladens ordrer, for vi er hans elever. al-Qaeda er vor hellige krigs mor,« som han sagde i et interview i august 2008.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis dette er sandt, er dette rimeligt utroligt. Der er dokumentation der viser at somailierne, palistinenserne og irakerne har flest islamistiske tilhængere blandt danske muslimer, altså tilhængere der er politiske antidemokratiske muslimer, der som bekendt vil indføre shari'a, hvis det altså skulle vise sig muligt, og som det allerede er ved at ske i det forvirrede England, der som bekendt, ikke har en grundlov.

Hvis PET ikke er opmærksom på netop disse befolkningsmedlemmer, har PET gjort i nællerne, hvilket de må formodes allerede at have tænkt over.

Hvad er så PET's forKlaring?

Heinrich R. Jørgensen

Måske kan jeg få lidt hjælp til at forstå billedet ret?

Knægten i den billige rød/blåde nylonfodboldtrøje er al-Shabab (ex-)kriger? En sværtbevæbnet, højt trænet kriger, der kan sprede rædsel hvor vedkommende end møder op?

Foden i den flotte hvide sandal med de to striber tilhører vel en officer i regeringshæren, men hvilken rang signalerer fortøjet? Og personen, der ikke bærer strømpe på venstrefod, bærer vedkommende strømpe på den højre, eller mangler den yderste del af foden, i klassisk Kunta-Kinta style? Hvis det er en strømpe, indikerer det at vedkommende er underofficer e.a.? Og hvis yderste del af foden mangler, er det så for at forhindre, at nationens stolte søn kan flygte i rædsel, og er nødt til at tage kampen op?

Jamen, hvad skal vesten dog stille op mod den monumentale trussel?

Heinrich

Hvad er du i tvivl om? De skal natiurligvis udvises, efter bevisførelse for islamistisk virksomhed.

Eftesom jeg, som du ved, er dødstrafmodstander, ikke kan gå ind for at livikvidere dem ;-)

Heinrich

Jeg tror ham i den grå badesandal står og vipper med foden, og da han tilsyneladende bærer "skater-bukser" kan du ikke se hans fod.

Det kan være at menige kun må bære grå badesandaler ;-)

Nu er Somaliske terrorister jo ingen trussel i forhold til Greenpeace.

Nej, sidstnævnte kan jo finde på hvad som helst - fx at gemme deres biler for politiet.